- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αριθμοί και πληροφορίες για το επικείμενο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στο Αμύνταιο

Πλησιάζει η σημαντικότερη και πιο ιστορική ατομική διοργάνωση στην επιτραπέζια αντισφαίριση, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών 2023. Θα γίνει στο κλειστό γυμναστήριο του Αμύνταιου το Σαββατοκύριακο 25-26 Μαρτίου και αυτό αποτελεί το πρώτο αξιοσημείωτο στοιχείο για το ετήσιο event.

Στην κωμόπολη της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας στη Μακεδονία, που βρίσκεται σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την πόλη της Φλώρινας, θα πραγματοποιηθεί πρώτη φορά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας. Τις τελευταίες δύο χρονιές είχε διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και φέτος γίνεται ξανά στην Περιφέρεια ύστερα από το 2020 και τα Χανιά. Με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων του αθλήματος υπόσχεται θέαμα και συγκινήσεις και θ’ αναδείξει τους πρωταθλητές Ελλάδας της σεζόν 2022-2023 σε πέντε ατομικά αγωνίσματα. Περιμένοντας την έναρξη της δράσης παραθέτουμε αριθμούς και πληροφορίες, που σχετίζονται με τη φετινή διοργάνωση:

# Οι τελικές δηλώσεις συμμετοχής έφτασαν τις 69 και προέρχονται από 28 σωματεία. Στο απλό έδειξαν έμπρακτο ενδιαφέρον 39 αθλητές και 30 αθλήτριες από τους 64 και 48 αντίστοιχα, που ήταν το όριο συμμετοχών.

# Ο Γιάννης Σγουρόπουλος και η Κωνσταντίνα Παρίδη θα υπερασπιστούν τους τίτλους τους στο απλό, που κατέκτησαν τον Φεβρουάριο του 2022. Βρίσκονται στην 2η και την 1η θέση αντίστοιχα των seeding.

# Όπως και οι περσινοί πρωταθλητές Ελλάδας του διπλού θα συνεργαστούν εκ νέου. Οι αδελφοί Κωνσταντινόπουλοι, ο Γιώργος και ο Κωνσταντίνος, που έχουν συμπληρώσει 5 πανελλήνιους τίτλους ως δίδυμο και η Αλίκη Κιούφη με τη Μαλαματένια Παπαδημητρίου, οι οποίες κατέκτησαν πρώτη φορά μαζί το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα.

# Επανεμφανίζεται στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης και είναι και 1ο φαβορί. Μετά από τη διοργάνωση του 2020 στην Κρήτη, όπου είχε πάρει και τον εθνικό τίτλο στο απλό ανδρών, είχε χάσει τα πρωταθλήματα του 2021 και του 2022 εξαιτίας των τραυματισμών του στο γόνατο.

# Μέσα στα πρώτα 7 φαβορί του απλού ανδρών στην επικείμενη διοργάνωση συναντάμε 5 πρωταθλητές Ελλάδας του αγωνίσματος. Πέραν του Αγγελάκη και του Σγουρόπουλου, είναι ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ο Τάσος Ρηνιώτης και ο Γιώργος Σταματούρος.

# Στις γυναίκες αντίθετα, μόνο η Παρίδη από τις συμμετέχουσες έχει γευτεί τη χαρά πανελλήνιου τίτλου στο απλό γυναικών.

# Βέβαια, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υπάρχουν σημαντικές απουσίες στον θεσμό. Στο Αμύνταιο, η μεγάλη απουσία καταγράφεται στις γυναίκες. Η κορυφαία Ελληνίδα της παγκόσμιας κατάταξης Κατερίνα Τόλιου, τετράκις πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών και περσινή φιναλίστ του τελικού, έμεινε πρώτη φορά εκτός διοργάνωσης λόγω αγωνιστικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

# Δεν δήλωσαν επίσης ο δευτεραθλητής Ελλάδας του 2022 στο απλό και το διπλό ανδρών Δημήτρης Παπαδημητρίου και η «ασημένια» στο απλό γυναικών το 2021 Ελισάβετ Τέρπου. Κλασικές οι απουσίες του Καλλίνικου Κρεάνγκα και του Παναγιώτη Γκιώνη.

# Ο ρέκορντμαν των πανελλήνιων τίτλων του απλού Γιάννης Βλοτινός επέλεξε άλλη μια χρονιά να πάρει μέρος μόνο στο διπλό ανδρών.

# Στο διπλό ανδρών δηλώθηκαν 18 ζευγάρια. Στο διπλό γυναικών 13 και στο διπλό μικτό 25.

# Για το διπλό μικτό ανδρών-γυναικών να τονίσουμε ότι επιστρέφει στο πρόγραμμα του θεσμού ύστερα από 13 χρόνια! Το αγώνισμα έγινε τελευταία χρονιά την περίοδο 2009-2010. Ακολούθως η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. το κατήργησε από τα Πανελλήνια πρωταθλήματα και το επανέφερε πρόσφατα. Πέρσι το είχε εντάξει στο καλεντάρι της ως ξεχωριστό event, όμως δεν συνάντησε ανταπόκριση και το ακύρωσε. Φέτος το ενέταξε πάλι στο πρόγραμμα με τα υπόλοιπα αγωνίσματα, όπως έχει κάνει από τη σεζόν 2021-2022 στα ηλικιακά Πανελλήνια.

# Στο Αμύνταιο το αγώνισμα του διπλού μικτού θα γίνει μόνο το Σάββατο 25/03. Ο τελικός προγραμματίστηκε για τις 20:00. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Κυριακής 26/03, οι τελικοί του διπλού υπολογίστηκαν για τις 13:40 και του απλού για τις 14:20.

# Οι τελευταίοι Πανελληνιονίκες του διπλού μικτού, πριν από την παύση του, ήταν την περίοδο 2009-2010 ο Γιάννης Βλοτινός και η Κατερίνα Ντουλάκη.

# Η ΕΦΟΕπΑ έβαλε πούλμαν για τη μετακίνηση αθλητών, προπονητών και συνοδών (με μικρό κόστος συμμετοχής) στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα στο Αμύνταιου. Το πούλμαν θ’ αναχωρήσει το πρωί της Παρασκευής από το ΣΕΦ κι αυτή είναι μία κίνηση, που είχε πάρα πολλά χρόνια να κάνει η ομοσπονδία για αγώνες της μακριά από την Αθήνα.

# Η Φλώρινα έχει φιλοξενήσει ποικίλες αγωνιστικές δραστηριότητες στο άθλημα την τελευταία δεκαετία και μέσα σε αυτές ήταν και δύο διαδοχικά Πανελλήνια πρωταθλήματα παμπαίδων-παγκορασίδων (2020, 2021). Στην ευρύτερη περιοχή της θα έχει τώρα τη χαρά και την τιμή να διεξάγει Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών.