- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα

Την Τετάρτη 8/3 πραγματοποιήθηκε στην Φλώρινα στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας μαζική συγκέντρωση και πορεία όπου εκατοντάδες πολίτες, εργαζόμενοι/ες, φοιτητές/τριες, και μαθητές/τριες` εξέφρασαν την οργή τους για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Η λαϊκή οργή αποτυπώθηκε στο δρόμο όπως άλλωστε φάνηκε από τη μαζική συμμετοχή λαού νεολαίας με αγωνιστική συσπείρωση γύρω από τους φοιτητικούς συλλόγους και τα εργατικά σωματεία. Το αποφασιστικό λαϊκό ξέσπασμα οφείλει διαρκέσει στο χρόνο και να σφραγίσει με τη μορφή του την άνοδο του λαϊκού αγώνα. Η αστυνομική καταστολή, τα χτύπημα από τα ΜΑΤ, οι καθημερινές πλέον σύλληψης διαδηλωτών στις μεγάλες πόλεις και το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως περί σχολικής βίας δείχνουν πόσο τρομοκρατημένη είναι η κυβέρνηση.

Παρά τη συστηματική συγκάλυψη από τα ΜΜΕ, το αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους δεν αρκεί για να καλύψει την επιλογή της εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού δικτύου, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του και την περεταίρω υποβάθμιση που αυτή φέρνει. Οι αλλεπάλληλες και επίμονες προειδοποιήσεις, κινητοποιήσεις και απεργίες των εργαζόμενων και συνδικαλιστών αγνοήθηκαν από όλους αυτούς που υπηρετούν πιστά την πολιτική που βάζει το κέρδος πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Δεν έχουμε εθνικό πένθος και δεν μας καλύπτουν οι σιωπηρές διαμαρτυρίες, έχουμε ταξική οργή η οποία εκφράζεται μέσω πανελλαδικών κινητοποιήσεων και συλλογικών δράσεων.

 Το 2017 η ελληνική ΤΡΑΙΝΟΣΕ ξεπουλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην ιταλική Ferrovie για 45 εκατομμύρια ευρώ ως μνημονιακή υποχρέωση. Επί Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας συντήρησης του σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού. Η επιλογή των μνημονιακών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να απαξιώνουν εδώ και χρόνια τις δημόσιες υποδομές, να διαλύουν συνειδητά οτιδήποτε ανήκει στο δημόσιο (παιδεία, υγεία, μεταφορές), να το υποχρηματοδοτούν, για να ανοίγουν την πόρτα στους ιδιώτες, είναι δολοφονική. Σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση υπέγραψε το 2019 συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για πλήρη απαλλαγή από αποζημίωση σε περίπτωση δυστυχήματος με ισχύ 5 χρόνων.

Όλος ο λαός κάνει ξεκάθαρο πως δεν θα θρηνήσει άλλους νεκρούς στο βωμό της δήθεν «ανάπτυξης», των ιδιωτικοποιήσεων και της δολοφονικής κυβερνητικής αδιαφορίας και ασυδοσίας.` Την ίδια στιγμή που η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στοιχίζει ζωές, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του νερού και την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού του Παίδων. Η πείρα των προηγούμενων ξεσπασμάτων δείχνει πως η ενοποίηση των αγώνων πρέπει να γίνει γύρω από πολιτικούς στόχους και συγκεκριμένα αιτήματα κόντρα στην ιδιωτικοποίηση.

Είναι φανερό πως η ώρα της κλιμάκωσης έχει έρθει για αυτό προχωράμε σε:

Πρόταση πλαισίου προς όλους τους φοιτητικούς συλλόγους, που συντάχθηκε στο συντονιστικό των φοιτητών μετά την πορεία της Κυριακής 12/3