- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Π.Ε. Φλώρινας λέει όχι στην «απελευθέρωση», την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση του νερού

Με το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο: «Μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ΑΠΕ και την προστασία του περιβάλλοντος» που συζητείται ήδη στη Βουλή, η κυβέρνηση προωθεί  την «απελευθέρωση» του νερού, κατά τα πρότυπα της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων κ.ά., δημιουργώντας την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων) με σκοπό την άρση των όποιων προστατευτικών μέτρων και την αφαίρεση της διαχείρισης της Ύδρευσης και Αποχέτευσης από τους Δήμους και τις Δ.Ε.Υ.Α., ώστε να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο της ιδιωτικοποίησης του νερού και σε αυτόν τον τόσο ευαίσθητο για την ίδια τη ζωή τομέα, έτσι ώστε από εκεί και πέρα η νέα «ανεξάρτητη» αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές όπως με την Ενέργεια.

Με το ανωτέρω Νομοσχέδιο αφαιρείται από το αρμόδιο Υπουργείο η διαχείριση της Υπηρεσίας Ύδρευσης και Αποχέτευσης και μεταφέρεται στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ. μέσω της οποίας  επιχειρείται να ξεπεραστούν οι Αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. που τάσσονται υπέρ της Δημόσιας διαχείρισης του νερού (190/2022 και 191/2022) και του Συντάγματος που απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση του.

Η ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και αποχέτευσης σε επιχειρηματικούς κολοσσούς με την παράλληλη ενσωμάτωση Οδηγιών της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση του νερού προωθείται για να ανοίξουν νέα πεδία επενδύσεων στους τομείς αυτούς, που θα χρυσοπληρώσουν οι πολίτες με την αύξηση της τιμής του νερού, εντάσσοντας το νερό στη λογική της κερδοφορίας. Το νερό δεν είναι εμπορικό προϊόν για να τεθεί υπό τον έλεγχο Ρυθμιστικής Αρχής η οποία χρησιμοποιείται καθαρά ως προθάλαμος της ιδιωτικοποίησης του νερού στη χώρα μας.

Ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Π.Ε. Φλώρινας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τους πολίτες, στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν και διεκδικούμε:

 

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Άγγελος Περιβολάρης  
H Γραμματέας
Ευδοκία Μάνου