- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Οστεοαρθρίτιδα: Τι είναι και πως θα την αντιμετωπίσετε

Τι είναι η οστεοαρθρίτιδα;

Η οστεοαρθρίτιδα είναι πάθηση που επηρεάζει τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία. Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και εκδηλώνεται σε άτομα σε όλον τον κόσμο. Είναι γνωστή και ως εκφυλιστική αρθροπάθεια.

Πώς λειτουργεί μια κοινή άρθρωση;

Άρθρωση ονομάζεται το σημείο όπου ενώνονται δύο ή περισσότερα οστά. Οι αρθρώσεις επιτρέπουν στα οστά να κινούνται ελεύθερα μέχρι κάποιων ορίων.

Τι προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις;

Όταν μια άρθρωση προσβληθεί από οστεοαρθρίτιδα, προκαλείται βλάβη στην επιφάνειά της και δεν κινείται όπως θα έπρεπε. Συμβαίνουν τα ακόλουθα:

Σε περιπτώσεις βαριάς οστεοαρθρίτιδας, οι χόνδροι γίνονται τόσο λεπτοί, ώστε τα οστά αρχίζουν να τρίβονται μεταξύ τους και να φθείρονται. Η απώλεια χόνδρου, η φθορά των οστών και τα οστεόφυτα μπορεί να αλλάξουν το σχήμα της άρθρωσης, με αποτέλεσμα τα οστά να μετατοπιστούν από την κανονική τους θέση.

Διαβάστε επίσης : Ποιο είναι το καλύτερο φάρμακο για την οστεοαρθρίτιδα

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας;

Τα συμπτώματα είναι:

Τα κύρια συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας είναι: 

Άλλα συμπτώματα:

Τα συμπτώματα μπορεί να αλλάξουν χωρίς λόγο. Σε ορισμένους ασθενείς, ο πόνος επιδεινώνεται με την αλλαγή του καιρού (ιδιαίτερα όταν υπάρχει υγρασία ή χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση). Σε άλλους, ο πόνος εξαρτάται από το πόσο δραστήριοι είναι.

Ποια είναι τα αίτια της οστεοαρθρίτιδας;

Ο καθένας μπορεί να νοσήσει από οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο ο κίνδυνος αυξάνεται για:

Πολλοί παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας. Εμφανίζεται συχνότερα σε:

Άτομα που πάσχουν από κάποια αρθροπάθεια

Ποιες αρθρώσεις προσβάλλει;

Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προσβάλει οποιαδήποτε άρθρωση, ιδιαίτερα εάν έχει υποστεί τραυματισμό στο παρελθόν. Εμφανίζεται πιο συχνά στις εξής αρθρώσεις:

Οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο

Τι συμβαίνει;
Τα γόνατα προσβάλλονται από οστεοαρθρίτιδα συχνότερα από κάθε άλλη άρθρωση. Ο λόγος είναι ότι υποβάλλονται σε υπερβολική καταπόνηση, κάμψεις και στροφές. Η οστεοαρθρίτιδα προσβάλλει τις βασικές επιφάνειες της άρθρωσης του γόνατος, καθώς και το χόνδρο κάτω από την επιγονατίδα.

Συνήθως, προσβάλλει και τα δύο γόνατα, και οι ασθενείς νιώθουν πόνο στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος των γονάτων.
Η βαριάς μορφής οστεοαρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει ραιβογονία (ύπαρξη κενού μεταξύ των γονάτων). Οι αρθρώσεις στο γόνατο γίνονται ασταθείς και υποχωρούν μόλις δεχτούν βάρος. Αυτό οφείλεται σε μυϊκή αδυναμία ή σε βλάβη στους συνδέσμους.

Ποιοι κινδυνεύουν;
Η οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο προσβάλλει συνήθως:

Οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο

Τι συμβαίνει;
Η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο είναι πολύ συχνή και μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δύο ισχία. Ο πόνος συνήθως εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα, αλλά μπορεί επίσης να εκδηλωθεί στο μπροστινό και πλαϊνό μέρος του μηρού, τους γλουτούς ή τα γόνατα. Ο πόνος αυτός ονομάζεται αντανακλαστικός. Το πόδι που έχει προσβληθεί μοιάζει να είναι κοντύτερο από το άλλο, γιατί το οστό γύρω από το ισχίο φθείρεται σε περιπτώσεις βαριάς οστεοαρθρίτιδας.

Ποιοι κινδυνεύουν;
Η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο προσβάλλει συνήθως:

Ορισμένες φορές δεν υπάρχουν εμφανή αίτια. Άνδρες και γυναίκες έχουν ίσες πιθανότητες να προσβληθούν από οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο. Η ασθένεια σπάνια προσβάλλει Κινέζους και μαύρους της Καραϊβικής, αν και κανείς δεν γνωρίζει γιατί.

Οστεοαρθρίτιδα στα χέρια

Τι συμβαίνει;
Η οστεοαρθρίτιδα στα χέρια συνήθως προέρχεται από οζώδη οστεοαρθρίτιδα. Προσβάλλει κυρίως τη βάση του αντίχειρα και τις αρθρώσεις στα άκρα των δακτύλων. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει και άλλες αρθρώσεις των δακτύλων. Οι αρθρώσεις πρήζονται, ερεθίζονται και γίνονται ευαίσθητες, ιδιαίτερα όταν πρωτοεμφανίζεται η ασθένεια. Με τη πάροδο των χρόνων, αναπτύσσονται συμπαγή εξογκώματα στο πίσω μέρος των αρθρώσεων των δακτύλων. Τα εξογκώματα αυτά ονομάζονται όζοι του Heberden. Συχνά, ο πόνος και η ευαισθησία υποχωρούν μόλις οι όζοι αναπτυχθούν πλήρως. Τα δάκτυλα συνήθως λειτουργούν κανονικά, παρά τα εξογκώματα ή την ελαφριά κάμψη. Η άρθρωση στη βάση του αντίχειρα ίσως συνεχίσει να δημιουργεί
προβλήματα.

Ποιοι κινδυνεύουν;
Συνήθως προσβάλλει:

Ασθενείς που είχαν προσβληθεί από οζώδη οστεοαρθρίτιδα όταν ήταν μεσήλικες είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο και ενδεχομένως σε άλλες αρθρώσεις.

Οστεοαρθρίτιδα στον αυχένα και τη μέση

Τι συμβαίνει;
Η οστεοαρθρίτιδα στον αυχένα και τη μέση είναι πολύ συχνή ασθένεια. Είναι γνωστή και ως σπονδύλωση. Είναι η πιο συχνή αιτία αυχενικού ή οσφυϊκού πόνου.

Οστεοαρθρίτιδα στους άκρους πόδες

Η οστεοαρθρίτιδα στους άκρους πόδες συνήθως επηρεάζει τη βάση του μεγάλου δακτύλου. Το μεγάλο δάκτυλο ενδέχεται:

Οστεοαρθρίτιδα στον ώμο

Τι συμβαίνει;
Η οστεοαρθρίτιδα στον ώμο είναι πολύ σπάνια, αλλά ορισμένες φορές εμφανίζεται ύστερα από τραυματισμό ή ασυνήθιστη καταπόνηση. Μπορεί να εμφανιστεί στον ώμο (γληνοβραχιόνιος άρθρωση) ή ανάμεσα στην κλείδα και στον ώμο (ακρωμιοκλειδική άρθρωση). Συνήθως είναι επίπονη και επιφέρει μείωση της κινητικότητας.
Πώς γίνεται η διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας;

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια βάσει συμπτωμάτων και ιατρικής εξέτασης. Οι πιο χρήσιμες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της οστεοαρθρίτιδας είναι οι ακτινογραφίες, αν και δεν χρειάζονται πάντα.

Ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει την ασθένεια βάσει συμπτωμάτων και ιατρικής εξέτασης. Κατά την εξέταση, θα ελέγξει για:

Τι εξετάσεις υπάρχουν;
Οι πιο χρήσιμες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της οστεοαρθρίτιδας είναι οι ακτινογραφίες, αν και δεν χρειάζονται πάντα. Οι ακτινογραφίες απεικονίζουν αλλαγές, όπως οστεόφυτα ή μείωση του χώρου μεταξύ των οστών. Απεικονίζουν επίσης εναποθέσεις ασβεστίου μέσα στην άρθρωση.

Ωστόσο, οι ακτινογραφίες δεν αποκαλύπτουν πόσο πόνο ή ανικανότητα μπορεί να προκαλέσει η ασθένεια. Κάποιοι ασθενείς νιώθουν έντονο πόνο από σχετικά μικρή βλάβη στις αρθρώσεις, ενώ άλλοι νιώθουν λιγότερο πόνο ακόμα κι αν έχουν πιο βαριά βλάβη.

Δεν υπάρχει αιματολογική εξέταση για την οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο μια γενική αίματος μπορεί να αποκλείσει άλλες ασθένειες.

Τι θεραπείες υπάρχουν για την οστεοαρθρίτιδα;
Η θεραπεία διαφέρει ανάλογα με το πόσο έντονος είναι ο πόνος. Ένας συνδυασμός αναλγητικών χωρίς συνταγή και μεθόδων αυτοβοήθειας είναι συνήθως αρκετός. Ωστόσο, αν ο πόνος είναι πολύ έντονος, ο γιατρός ενδέχεται να προτείνει κάποιες από τις ακόλουθες θεραπείες:

Χάπια και κρέμες
Τα αναλγητικά ανακουφίζουν τον πόνο και τη δυσκαμψία, αλλά δεν επηρεάζουν την αρθρίτιδα και δεν αποκαθιστούν τη βλάβη στις αρθρώσεις.

Άλλες θεραπείες
Η θερμότητα ή το κρύο ορισμένες φορές προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο και τη δυσκαμψία στις αρθρώσεις.

Ορισμένες φορές συνιστάται η χορήγηση ενέσεων κορτιζόνης ενδαρθρικά σε ιδιαίτερα επώδυνες αρθρώσεις.
Οι ενέσεις φέρουν αποτελέσματα σε μία με δύο μέρες και καταπραΰνουν τον πόνο για αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ειδικά στο γόνατο ή στον αντίχειρα.

Η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (TENS) χρησιμοποιείται για να ανακουφίσει τον πόνο. Το μηχάνημα TENS είναι μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, η οποία προκαλεί μια αίσθηση μυρμηκίασης που πιστεύεται ότι τροποποιεί τα μηνύματα πόνου που αποστέλλονται στον εγκέφαλο. Η διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρων (ΤΕΝS) χρησιμοποιείται από φυσικοθεραπευτή.

Η χειρουργική αντιμετώπιση (περιλαμβάνει την αντικατάσταση άρθρωσης). Συστήνεται σε περίπτωση πολύ έντονου πόνου όλη την ημέρα, ο οποίος δεν υποχωρεί με τη θεραπεία που προαναφέρθηκε, ή σε έντονα προβλήματα κινητικότητας.

Πηγή: υγεια