- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πάμε στοίχημα μπάσκετ ΝΒΑ MVP: Μία ευρωπαϊκή υπόθεση

Κάποτε το ΝΒΑ ήταν για τους ευρωπαίους μπάσκετ ένα άπιαστο όνειρο. Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφερναν να κάνουν το ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ακόμη πιο λίγοι αυτοί που επιβίωναν εκεί. Και δεν μιλάμε να πρωταγωνιστήσουν, απλά να σταθούν. Ο πρώτος που κατάφερε να πρωταγωνιστήσει και να κατακτήσει ακόμη και πρωτάθλημα (τρία παρακαλώ) ήταν ο Τόνι Κούκοτς. Κι αυτός όμως πήγε σαν το απόλυτο αστέρι του ευρωπαϊκού μπάσκετ στο Σικάγο, αλλά εκεί ήταν απλά ο κορυφαίος έκτος παίκτης (ενίοτε και βασικός).

Μετά ήρθε ο Ντίβατς για να γίνει πυλώνας της κορυφαίας ομάδας στην ιστορία του ΝΒΑ, των Λος Άντζελες Λέικερς, αλλά κι αυτός περίμενε αρκετά μέχρι να καταλάβει προς τα που πήγαιναν οι πάσες του Μάτζικ κι ας πήγαιναν κατευθείαν πάνω του (αξίζει να δείτε το ντοκιμαντέρ του συμπαθέστατου Βλάντε). Από τότε όμως μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι και τα πράγματα άλλαξαν, φτάνοντας μάλιστα πλέον και στην άλλη άκρη.

Πάμε στοίχημα μπάσκετ προγνωστικά δωρεάν στον Άρχοντα!

Προάγγελος ο Ντιρκ

Ο μεγάλος Γερμανός, ο Ντιρκ Νοβίτσκι που μαζί με τον Πέτζα Στογιάκοβιτς οδήγησαν το Ντάλας και τους Μάβερικς στο πρωτάθλημα, ήταν ο πρώτος παίκτης από τη Γηραιά Ήπειρο που πήρε τον τίτλο του MVP. Αυτό συνέβη τη σεζόν 2006-2007. Είχε προηγηθεί τα δύο προηγούμενα χρόνια ο Στιβ Νας. Ο Καναδός είχε πάρει αυτόν τον πολύ τιμητική τίτλο δύο φορές στη σειρά και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ, για τρεις σερί χρονιές τον τίτλο κατέκτησε κάποιος μη υπήκοος των ΗΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη σεζόν 1955-1956 όταν ο Μπομπ Πέτιτ κατέκτησε το πρώτο MVP, ουδείς μη Αμερικανός είχε κερδίσει τον τίτλο μέχρι να φτάσουμε στο 1993-1994 όταν είδαμε τον Χακίμ Ολάζουν να κατακτά το βραβείο αυτό. Ο Χακίμ «The Dream» όπως ήταν το προσωνύμιο του. Το όνειρο, ο πρώτος πραγματικά ολοκληρωμένος σέντερ στην ιστορία του σύγχρονου μπάσκετ. Κι αυτός όμως ήταν Νιγηριανός, άρα μη Ευρωπαίος.

Η ώρα του Γιάννη

Από το 2007 λοιπόν έπρεπε να περάσουν 12 χρόνια και να δούμε παίκτες όπως οι Κόμπι Μπράιαντ, Λεμπρόν Τζέιμς, Ντέρι Ρόουζ, Κέβιν Ντουράν, Στέφεν Κάρι, Ράσελ Ουέστμπρουκ και Τζέιμς Χάρντεν να κατακτούν τον τίτλο του MVP (κάποιοι από αυτούς περισσότερες από μία φορά), για να έρθει ο δεύτερος ευρωπαίος που θα θεωρηθεί ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο. Κι αυτός είναι Έλληνας και είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ο Greek Freak το έκανε δύο φορές στη σειρά. Μόνο που αυτή τη φορά δεν διαδέχτηκε κάποιος Αμερικανός τον Ευρωπαίο, όπως έγινε με τον Νοβίτσκι και τον Κόμπι την επόμενη χρονιά. Μετά από δύο σερί κατακτήσεις του Γιάννη ήρθε ένας άλλος Ευρωπαίος και μάλιστα κι αυτός Βαλκάνιος.

Το πλήρες πακέτο που λέγεται Γιόκιτς

Ο Σέρβος σέντερ Νίκολα Γιόκιτς είναι ένας πλέι μέικερ ρακέτας (και όχι μόνο). Έχει κάνει σχεδόν καθημερινότητα τα τριπλ νταμπλ, αφού με την ίδια ευκολία που σκοράρει και μαζεύει ριμπάουντ, πασάρει και την μπάλα στους συμπαίκτες του. Πλήρες πακέτο, απίστευτο μπασκετικό IQ και ψάχνει και αυτός ένα δαχτυλίδι με τους Ντένβερ Νάγκετς, όπως έκανε και ο Γιάννης με τους Μπακς.

Ολυμπιακός μπάσκετ στον Άρχοντα

 

Κι έπεται συνέχεια

Και ποιος αμφιβάλλει ότι ένας άλλος Ευρωπαίος είναι πολύ πιθανό να διαδεχτεί αυτούς τους δύο (αν ο Γιόκιτς αφήσει τον τίτλο του και αν δεν επιστρέψει ο Γιάννης); Και φυσικά αναφερόμαστε στον διαστημικό Λούκα Ντόντσιτς. Τον άνθρωπο που έχει κάνει στα πρώτα του χρόνια στο μπάσκετ όσο ελάχιστοι άλλοι παίκτες. Ο Σλοβένος κάνει όργια στο Ντάλας και θέλει να δώσει στο Ντάλας ακόμη ένα πρωτάθλημα, μετά από αυτό που τους είχε δώσει ένας άλλος Ευρωπαίος, ο Ντιρκ Νοβίτσκι, όπως προαναφέραμε. Ο Ντόντσιτς δείχνει έτοιμος για το επόμενο επίπεδο και είναι θέμα χρόνου να μπει κι αυτός στην MVP λίστα.

Μήπως λοιπόν ο τίτλος του MVP έχει γίνει αποκλειστικά ευρωπαϊκή υπόθεση. Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε αν και όλα δείχνουν ότι προς τα εκεί πάει το πράγμα.

Διαβάστε περισσότερα Προγνωστικά Στοιχήματος στον Άρχοντα και το Arxondasbet.com Δωρεάν από το 2000!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα