- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Σόμπα ξύλου με φούρνο: Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Ο χειμώνας έδειξε για τα καλά τις διαθέσεις του και όσο και αν ελπίζουμε να φτιάξει και πάλι ο καιρός και να ανέβει η θερμοκρασία, δεν σταματάμε να αναζητάμε οικονομικές και αποτελεσματικές λύσεις για να ζεσταθούμε,οι οποίες θα μας αποδεσμεύσουν από μηνιαίους λογαριασμούς. Όσο προσπαθούμε να βρούμε την ιδανική θέρμανση για τη δική μας περίπτωση, μας περνάνε εικόνες από τα παιδικά μας χρόνια στο χωριό τότε που μία σόμπα ήταν ικανή όχι μόνο να ζεστάνει το χώρο αλλά και τις ψυχές των ανθρώπων καθώς πλημμυριζόταν από όμορφες οικογενειακές στιγμές γύρω από μία ξυλόσομπα που τις πιο πολλές φορές ήταν εκείνη που έψηνε το πεντανόστιμο φαγητό της οικογένειας.

Αναρωτώμενοι λοιπόν αν μία σόμπα ξύλου θα ταίριαζε και στο δικό σας σπίτι και αν θα κάλυπτε τις ίδιες ανάγκες το μόνο βέβαιο είναι ότι πρέπει να εξετάσετε όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και να δείτε τελικά τι υπερτερεί για τη δική σας περίπτωση. Αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία στροφή των καταναλωτών προς τη χρήση παραδοσιακών τρόπων θέρμανσης και όχι άδικα.

Αρχικά οι σόμπες ξύλου με φούρνο προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα θέρμανσης προς όλες τις κατευθύνσεις και μπορούν να ζεστάνουν το σπίτι σας γρήγορα και αποτελεσματικά. Επιπλέον ο σόμπες ξύλου είναι πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αφού ζεσταίνουν χωρίς να μολύνουν και έτσι δεν επιβαρύνουν με επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα, διατηρώντας μια ισορροπία κατά την καύση. Ακόμα κι αν δεν είναι η κύρια πηγή θερμότητας, αν ζείτε σε μια περιοχή με περιστασιακές διακοπές ρεύματος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, μια αξιόπιστη σόμπα ξύλου με φούρνο είναι μια πολύτιμη, αυτόνομη πηγή θερμότητας γιατί δεν θα ξεμείνετε ούτε από ζέστη αλλά ούτε και από φαγητό.Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν βασίζεστε κυρίως στην παροχή πετρελαίου, αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι σας, με μια σόμπα ξύλου ως εφεδρική ή και κύρια επιλογή, θα είστε σίγουροι ότι μπορείτε να κρατάτε το σπίτι σας ζεστό όλο το εικοσιτετράωρο.Η υψηλότερη απόδοση των σύγχρονων σομπών καύσης ξύλου συμβάλλει στη μείωση της ποσότητας καπνού και άλλων επιβλαβών σωματιδίων που μπορούν να απελευθερωθούν από την καύση των καυσόξυλων όπως συμβαίνει στα τζάκια. Τέλος ένα ακόμη πολύ σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι με τις σόμπες ξύλου έχετε ένα ελεγχόμενο ρυθμό καύσης των ξύλων ο οποίος βοηθά επίσης στη μείωση της ποσότητας των ξύλων που χρησιμοποιούνται και άρα την εξοικονόμηση χρημάτων για κόστος θέρμανσης.

Ωστόσο υπάρχουν και κάποια μειονεκτήματα που θα πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να αγοράσετε μια σόμπα ξύλου με φούρνο. Η εγκατάσταση των σωληνώσεων εντός της οικίας είναι αναπόφευκτη και η τοποθέτηση και η συντήρηση αυτών θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό. Απαιτείται μεγάλη προσοχή στη λειτουργία μίας ξυλόσομπας γιατί αν βάλετε ακατάλληλης ποιότητας ξύλα ή περισσότερα από το κανονικό μπορεί να μπουκώσει και να γεμίσει ο χώρος καπνό. Γενικά η χρήση οποιασδήποτε σόμπας ξύλου απαιτεί καθαρισμό και επιθεώρηση καμινάδας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο για να αφαιρέσετε υπερβολικά υπολείμματα, αιθάλη και να διασφαλίσετε την ασφάλεια του χώρου. Ένα ακόμη μειονέκτημα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι οι σόμπες ξύλου μπορεί να ζεσταθούν εξαιρετικά. Μια σόμπα ξύλου με φούρνο ζεσταίνεται επειδή από το σχεδιασμό το σώμα της σόμπας απαιτείται να απορροφά τη θερμότητα από τη φωτιά στο εσωτερικό και να εκπέμπει αυτή τη θερμότητα έξω στο χώρο που τοποθετείται. Εάν έχετε μικρά παιδιά τότε ίσως χρειαστεί να λάβετε υπόψη το γεγονός ότι μια ξυλόσομπα είναι ένας ακόμη λόγος που τα παιδιά θα πρέπει βρίσκονται πάντα υπό επίβλεψη.

Μία σόμπα ξύλου είναι μια διαχρονική αξία, που με την κατάλληλη καθοδήγηση ως προς την επιλογή από την εταιρεία μας balκanenergy.gr, μπορεί να βρει τη θέση της και να ζεστάνει κάθε σπιτικό με απόλυτα ασφαλή και οικονομικό τρόπο.