- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας στην Κάτω Ιταλία – Σικελία (pics)

Το Λύκειο των Ελληνίδων παράρτημα Φλώρινας με 20μελή χορευτική ομάδα, συνοδευόμενο από μέλη και φίλους του, συμμετείχε στην εκδήλωση του Δήμου Ρηγίου της Καλαβρίας στην Κάτω Ιταλία, προς τιμή της Γιορτής της Γυναίκας, πραγματοποιώντας, συγχρόνως , προσκύνημα στη Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) και στα ελληνόφωνα χωριά της Κάτω Ιταλίας – Σικελίας, από 6-12 Μαρτίου 2023.

Η αποστολή αυτή διοργανώθηκε με την ευκαιρία της επίσημης πρόσκλησης που απηύθηνε στο Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινας ο Δήμος Ρηγίου της Καλαβρίας, με πρωτοβουλία του Centro Ellinomatheia RC- Κέντρο Ελληνομάθεια Ρήγιο Καλαβρίας και της δραστήριας Δ/ντριας του κας Βασιλικής Βούρδα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του Ρηγίου ( Reggio) όπου κατά την έναρξη της εκδήλωσης υπήρξε ιδιαίτερα συγκινητική η υποδοχή της Αντιδημάρχου μειονοτικών γλωσσών και πολιτισμού κας Lucia Anita Nucera, η οποία καλωσόρισε εγκάρδια, τους Φλωρινιώτες, μιλώντας την Γκραίκικη λαλιά, που ομιλείται, χρόνια τώρα, στα ελληνόφωνα χωριά της περιοχής. “Σας έχω στην καρδία μου, γιατί εμείς είμαστε Έλληνες” είπε η Αντιδήμαρχος.

Συγκινητικές και μοναδικές στιγμές έζησε το κοινό, που παρακολούθησε με ενθουσιασμό στο πρώτο μέρος του προγράμματος τοπικούς παραδοσιακούς χορούς της Φλώρινας και στο δεύτερο μέρος ελληνικούς λαϊκούς χορούς, καταχειροκροτώντας τη χορευτική ομάδα του Λυκείου Ελληνίδων.

Ακολούθησε πρόσκληση από το Gruppo folkloristico “ La Ginestra” στον παραδοσιακό οικισμό San Salvatore, στην περιοχή του Ρηγίου, παρουσιάζοντας παραδοσιακούς χορούς της Καλαβρίας, τις γνωστές “ Ταραντέλες” και επιδιώκοντας την στενότερη γνωριμία των δύο παραδοσιακών σωματείων. Το κέφι, ο χορός και το γέλιο κυριάρχησαν. Μια πολύ ζεστή φιλοξενία, μια υπέροχη βραδιά που έμεινε αξέχαστη, υποσχόμενη διάρκεια και συνέχεια στο μέλλον.

Το Λύκειο των Ελληνίδων Φλώρινα πρωτοπόρο, πάντα κοντά στον ελληνισμό – όπου υπάρχει και όπου δραστηριοποιείται-προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους λιγοστούς πια ελληνόφωνους, που αντιστέκονται στο χρόνο και καμαρώνουν για την ελληνική τους καταγωγή, μεταφέροντας άρωμα Ελλάδας στην Κάτω Ιταλία και στη Σικελία. Έκανε αισθητή την παρουσία του με χορό, τραγούδι, πολλά χαμόγελα και κέφι σε κάθε πόλη που επισκέφθηκε, σε κάθε πλατεία που βρέθηκε. Χόρεψε στις Συρακούσες στην Ορτυγία, στην Ταορμίνα και εντυπωσίασε στο Ρήγιο. Δόθηκε η υπόσχεση πως αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας δεν θα κλείσει, αλλά θα επιδιωχθεί η σύσφιξη των σχέσεων των δύο άκρων, μέσω του πολιτισμού. Ο χορός ενώνει την ακριτική γωνιά της Δυτικής Μακεδονίας με το νοτιότερο σημείο της Ιταλικής χερσονήσου.

Παντού η Φλώρινα, παντού η Ελλάδα!!!

Εκ μέρους του Δ Σ του Λυκείου των Ελληνίδων Φλώρινας
Η Πρόεδρος
Χριστίνα Δ. Γκόλνα