- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Υπεγράφη η σύμβαση μελέτης του έργου «Δράσεις προστασίας των υδάτων Δήμου Αμυνταίου»

Ξεκινά η εκπόνηση της μελέτης «Δράσεις προστασίας των υδάτων Δήμου Αμυνταίου», μετά την υπογραφή της σύμβασης του έργου, προϋπολογισμού 215.050€, που έγινε από τον Δήμαρχο Αμυνταίου Άνθιμο Μπιτάκη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου σύμπραξης DELCO Σύμβουλοι Μηχανικοί, το πρωί της Τρίτης 21 Μαρτίου 2023.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2000/60/ΕΚ (Οδηγία – Πλαίσιο για τα Νερά), η οποία ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΣΔΛΑΠ Δυτικής Μακεδονίας που αποτελεί το βασικό εργαλείο για την επίτευξη της ολοκληρωμένης προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης των επιφανειακών και υπόγειων υδατικών συστημάτων, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χρηματοδοτεί δράσεις και ενέργειες που απαιτούνται για την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων του Π.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, όπως η παρούσα μελέτη, η οποία θα γίνει για πρώτη φορά στο Δήμο μας, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των ειδικών υδρογεωλογικών μελετών όπως έχουν οριστεί από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Αντικείμενο της παρούσας σύμβασης μελέτης αποτελεί ο καθορισμός των ζωνών προστασίας των σημείων (ή πεδίων) υδροληψίας που εξυπηρετούν δίκτυα ύδρευσης τα οποία λειτουργεί ο Δήμος Αμυνταίου. Ειδικότερα, η μελέτη περιλαμβάνει δράσεις καθορισμού και οριοθέτησης ζωνών ή/και μέτρων προστασίας (εάν αυτά απαιτηθούν) σημείων υδροληψίας ύδατος, που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση από υπόγεια υδατικά συστήματα, βάσει του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Δυτικής Μακεδονίας (EL09).

Στόχοι της μελέτης είναι:

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου τόνισε ότι «ο καθορισμός των ζωνών προστασίας θα συντελέσει στην προστασία των υδατικών πόρων, πηγών και γεωτρήσεων, από την εξωτερική ρύπανση, την αειφόρο διαχείριση των υπογείων υδατικών πόρων, καθώς και την τροφοδοσία με επαρκές και ασφαλές πόσιμο νερό των κατοίκων του Δήμου Αμυνταίου που είναι το τελικό ζητούμενο. Επιπρόσθετα, και σύμφωνα με τις ζώνες προστασίας που θα ορισθούν, θα προταθούν έργα και εργαλεία για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υπόγειων υδατικών συστημάτων της περιοχής. Επίσης υπογραμμίζω ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα ακολουθήσει Δημόσια Διαβούλευση με τη συμμετοχή όλων των Φορέων και Πολιτών της περιοχής ώστε να ενημερωθούν όλοι και να συμμετέχουμε όλοι μαζί στη διαφύλαξη του σημαντικότερου αγαθού στη ζωή μας που είναι το Νερό που πίνουμε».