- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απόφαση του Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Ψυχολογίας για το κλείσιμο της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών

Καταδικάζουμε τη στάση που κρατάνε σύσσωμοι οι πρόεδροι τμημάτων, η κοσμητεία και η σύγκλητος πρυτανείας, σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου για ολικό κλείσιμο της σχολής για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (24/4 με 5/5) και η διεξαγωγή διαδικτυακών μαθημάτων μετά τις διακοπές του Πάσχα, λόγω εργασιών στο κτήριο στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης. Μάλιστα, ενημερωθήκαμε πως λόγο για αυτή την απόφαση θα είχε η τεχνική υπηρεσία του πανεπιστημίου.

 Ποιός ήταν αυτός που αποφάσισε να μετατρέψει την σχολή μας σε ένα απέραντο εργοτάξιο εδώ και μήνες, και μάλιστα σε περίοδο που πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιός ήταν αυτός που άφησε αρμόδια την τεχνική υπηρεσία να αποφασίζει πότε το πανεπιστήμιο θα λειτουργεί και πότε όχι;

Απο τις αρχές της ακαδημαϊκής χρονιάς, το πανεπιστήμιο μας έχει μετατραπεί σε ένα εργοτάξιο, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα των φοιτητών/τριών. Έχουμε γίνει μάρτυρες σε αλλαγές αιθουσών ή ακόμη και σε αναβολές μαθημάτων χωρίς καμία σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του τμήματος. Να σημειωθεί ότι, οι εργασίες με τα τρυπάνια και τα κομπρεσέρ προκαλούσαν θόρυβο και γίνονταν ταυτόχρονα με τα μαθήματα, και κατά συνέπεια δημιουργούσαν δυσκολίες ακόμη και σε περίοδο εξεταστικής. Το αστικό μας άφηνε σε διαφορετικές εισόδους κάθε φορά ανάλογα με το ποιά ήταν πιο εύκολα προσβάσιμη, χωρίς να πρέπει να περάσουμε μέσα απο μπάζα, σκαλωσιές και λασπόνερα. Απο την αρχή της χρονιάς, οι τουαλέτες είχαν κατεδαφιστεί, ενώ κάποιες τώρα δεν έχουν σύστημα αποχέτευσης. Ας μην παραβλέψουμε το γεγονός οτι, ταβάνια γκρεμίζονταν και μέχρι και σήμερα, παραμένουν ανοιχτά. Οι αλλαγές των κουφωμάτων έγιναν μέσα στο χειμώνα, και ήμασταν στη σχολή μας με ανοιχτές πόρτες και παράθυρα σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Τόσο καιρό κοσμητεία, πρυτανεία, πρόεδροι και εργολάβοι εθελοτυφλούσαν, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική μας ακεραιότητα. Και δύο μέρες πριν το Πάσχα στάλθηκε ανακοίνωση οτι η σχολή δεν θα ανοίξει για δύο εβδομάδες, ορίζοντας μάλιστα, και την επανεξέταση του κτηρίου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει κλειστή μέχρι και την εξεταστική Σεπτεμβρίου.

Η λύση σε αυτή την κατάσταση, με τα προβλήματα που περιγράψαμε, δεν είναι σε καμία περίπτωση η επαναφορά της τηλεκπαίδευσης και των διαδικτυακών μαθημάτων. Δεν γίνεται να επαναφέρουμε τις ίδιες διαδικασίες διεξαγωγής μαθημάτων με την περίοδο της καραντίνας και τα πολύωρα μαθήματα πίσω από τις οθόνες του υπολογιστή μας. Η ακαδημαϊκή διαδικασία πρέπει να είναι μία ζωντανή διαδικασία και δεν μπορεί να υποκαθίσταται από ψηφιακές διαλέξεις.  Μάλιστα το κλείσιμο τριών τμημάτων του πανεπιστημίου, με ορίζοντα την παράδοση του έργου το 2024, απαξιώνει πλήρως τη λειτουργία των σχολών μας. Κανένας φοιτητής δεν θα θέλει να περάσει σε σχολές που έχουν ανακοινώσει ότι θα λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, κανένας φοιτητής δεν θα είναι διατεθειμένος να επιβιώνει στις δύσκολες σημερινές οικονομικές συνθήκες σε μια πόλη όπως η Φλώρινα και τα τμήματα θα αρχίσουν να μαραζώνουν ακόμα και αν επανέλθει κανονικά η λειτουργία τους μετά από αυτό το διάστημα.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να κλείνει η σχολή σε μία περίοδο λίγο πριν τις εξετάσεις και πόσο μάλιστα όταν έχουν οριστεί οι φοιτητικές εκλογές πανελλαδικά στις 10 Μαίου. Φοιτητικές εκλογές, οι οποίες σε αντίθεση με τις στημένες εκλογές του Υπουργείου που ακυρώθηκαν λόγω μη συμμετοχής του φοιτητικού σώματος της σχολής μας, αποτελούν μία ζωντανή πολιτική διαδικασία των συλλόγων. Αυτές οφείλουν να γίνονται πανελλαδικά την ίδια μέρα, στους χώρους του ασύλου και σε ενεργό χρόνο για τις ίδιους τους φοιτητικούς συλλόγους. Με την απόφαση αυτή της συγκλήτου για το κλείσιμο της σχολής, η διεξαγωγή τους με αυτούς τους όρους εμποδίζεται σε μία περίοδο  μάλιστα που κυβέρνηση και υπουργείο εξαπολύουν επίθεση ενάντια στους ίδιους τους συλλόγους. Το πανεπιστήμιο πρέπει να διατηρήσει τον ανοιχτό του χαρακτήρα, να αποτελέσει πλαίσιο κοινωνικοποίησης και πολιτικής ζύμωσης, ειδικά σε μία προεκλογική περίοδο (φοιτητικές και βουλευτικές εκλογές) που ακολουθεί τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος για την δολοφονία στα Τέμπη. Δεν είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις πίσω από «κλειστές πόρτες» για τις σπουδές και τις σχολές μας , την ώρα που οι ίδιοι φοιτητικοί σύλλογοι φιμώνονται και τους απαγορεύεται οποιαδήποτε έκφραση των αιτημάτων τους.

 

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΦΛΩΡΙΝΑ

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΕΣ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΕ ΝΕΚΡΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΑ ΧΡΟΝΟ