- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Επιστολή αναγνώστη: «Μέχρι που θα φτάσει ο θρησκευτικός εξτρεμισμός στην πόλη μας;»

Αγαπητοί συμπολίτες μου, αποφάσισα σήμερα να γράψω αυτό το παράπονο καθώς ένα νέο φαινόμενο στην περιοχή μας έχει αρχίσει να γίνεται όλο και πιο έντονο. Ορισμένα γκράφιτι που έχουν γίνει σε διάφορα σημεία της πόλης φέρουν σχεδόν απειλητικό χαρακτήρα και καταστρέφουν τις περιουσίες διάφορων συνανθρώπων μας.

Πρόκειται για τα θρησκευτικά γκράφιτι με φράσεις όπως «Ορθοδοξία ή θάνατος», «Ιησούς Χριστός Νικά» και «Ζει ο Κύριος ο Θεός», τα οποία απεικονίζουν πάντα και έναν μεγάλο σταυρό με τα γράμματα IC XC NI KA, και πολύ συχνά δεν λείπει και η ποδοσφαιρική ομάδα «ΠΑΟΚ» από κάτω.

Αρχικά τα γκράφιτι αυτά είναι παράνομα, άρα είναι ένα είδος βανδαλισμού. Έχουν γίνει σε ιδιωτικές και δημόσιες περιουσίες και συχνά σε ψηλά σημεία, πράγμα που δείχνει την οργάνωση πίσω από την δημιουργία τους. Το περιεχόμενο τους δεν αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νομού, καθώς είναι απειλητικά προς οποιεσδήποτε άλλες θρησκείες ή άτομα που δεν πιστεύουν σε κάποια θρησκεία. Υποτίθεται πως έχει ο καθένας και η καθεμιά μας το δικαίωμα να πιστεύει προσωπικά σε ότι θέλει. Γιατί να πρέπει να βλέπουμε κάθε φορά που βγαίνουμε έξω μηνύματα που μας απειλούν πως άμα δεν είμαστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι θα μας συμβεί κάτι κακό;

Επίσης γιατί να πρέπει οι τουρίστες που έρχονται στη πόλη μας να βλέπουν τέτοια μηνύματα και να διατυπώνουν άσχημες απόψεις για αυτή; Θα φεύγουν πιστεύοντας πως επέστρεψαν στον μεσαίωνα… Είναι απίστευτο ότι στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία υπάρχουν τέτοιου είδους φανατισμοί, που παραπέμπουν στις ακραιότητες των ισλαμιστών.

Θα έπρεπε οι δημοτικές αρχές αρχικά να ερευνήσουν το φαινόμενο αυτό και να εντοπίσουν τα άτομα που τα δημιουργούν, και δεύτερον να τα σβήσουν προκειμένου να έχει και πάλι η πόλη μας κάποια αξιοπρέπεια. Διότι το να βγαίνω από το σπίτι μου και να συνειδητοποιώ πως ζω σε μια πόλη με τέτοιο θρησκευτικό φανατισμό δεν είναι ωραίο συναίσθημα. Να ήταν ένα ή δύο τα γκράφιτι εννοείται θα έκανα τα στραβά μάτια, αλλά έχω εντοπίσει τουλάχιστον δέκα και φοβάμαι πως θα δημιουργηθούν και περισσότερα με την πάροδο του χρόνου.

Ελπίζω και υπόλοιπος κόσμος να συμφωνεί με τα λόγια μου.

Σας ευχαριστώ.