- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πέτη Πέρκα: «Ο σιδηρόδρομος χρειάζεται ισχυρούς δημόσιους φορείς και όχι ΣΔΙΤ»

Άρθρο της Βουλευτή Φλώρινας και Αναπληρώτριας Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Πέτης Πέρκα, στην Κυριακάτικη Kontranews

 

Στον απόηχο του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη και εν μέσω προσπαθειών της κυβέρνησης για «επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου», έχει ενδιαφέρον να δει κανείς πώς αντιλαμβανόταν η ΝΔ την «ανάπτυξη» στο σιδηρόδρομο πριν το μοιραίο συμβάν και με ποιον τρόπο σχεδίαζε να την υλοποιήσει. Μετά τα τελευταία γεγονότα, και την ώρα που όλοι καταλαβαίνουμε πλέον καλά τη σημασία που έχει ένας υγιής σιδηρόδρομος, ίσως η κυβέρνηση αναθεωρήσει τα σχέδια της.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του ΟΣΕ για τα έργα ΣΔΙΤ που εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ για το σιδηρόδρομο και ειλικρινά αναρωτιέμαι μήπως οι λέξεις έχουν πλέον χάσει κάθε σημασία.

Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάταξη, αναβάθμιση και συντήρηση του σιδηροδρομικού άξονα Βορείου Ελλάδος, από Αλεξανδρούπολη έως Φλώρινα. Πρόκειται για έργο με κατασκευαστικό κόστος 171,2 εκ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), κόστος επένδυσης 220 εκ. ευρώ, ενώ το Ταμείο Ανάκαμψης θα συμβάλει με 80 εκ. ευρώ. Η κατασκευαστική περίοδος προβλέπεται να είναι 2,5 χρόνια και η περίοδος λειτουργίας και συντήρησης 17,5 χρόνια.

Ξέρουμε άραγε για τι πράγμα μιλάμε; Ειδικά στην κυβέρνηση, ξέρουν τι σχεδιάζουν; Ο ΟΣΕ έχει καταλάβει σε τι δρόμο μπαίνει;

ξοδικά τα αποτελέσματα των Συμπράξεων Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα Μεταφορών, αναλύοντας και τις ελληνικές προσπάθειες για εφαρμογή ΣΔΙΤ. Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι εξαιρετικά αρνητικά και μάλιστα για τον τομέα των αυτοκινητοδρόμων, που είναι και η πλέον κατάλληλη περίπτωση για εφαρμογή ΣΔΙΤ. Στο σιδηρόδρομο, τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και η προχειρότητα που επιδεικνύουν σήμερα η Κυβέρνηση και ο ΟΣΕ δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι.

Τι λέει λοιπόν, μεταξύ άλλων, η ανάλυση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου:

Για να κατανοήσουμε την κατάσταση, ας αρχίσουμε με τα βασικά:

Τα ερωτήματα για την περίπτωση που εξετάζουμε είναι προφανή:

Ας δεχθούμε όμως ότι σύντομα θα μας παρουσιασθούν λεπτομέρειες που θα περιλαμβάνουν και ποσά που θα διαθέσει ο ιδιώτης για το σχήμα ΣΔΙΤ που θα εφαρμοστεί.Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιώτης θα περιμένει κάποια χρηματοοικονομική ανταπόδοση. Από πού όμως; Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μόνα έσοδα του ΟΣΕ, πέραν των κρατικών χρηματοδοτήσεων, προέρχονται από τα τέλη χρήσης υποδομής.

Άρα, ευλόγως συμπεραίνουμε ότι ο ιδιώτης θα λαμβάνει και όλα ή μέρος των εσόδων από τα τέλη χρήσης υποδομής. Φυσικά, σήμερα οι μόνες αμαξοστοιχίες που κάνουν δρομολόγια είναι αυτές της HellenicTrain, επιδοτούμενες από το Κράτος. Και μάλιστα, για την Βόρεια Ελλάδα, αναφερόμαστε σε 4-6 αμαξοστοιχίες ημερησίως. Τα προσδοκώμενα οφέλη λοιπόν για τον ιδιώτη είναι αστεία. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιώτης θα απαιτήσει και άλλα χρήματα.

Σαν γενική ιδέα, το σχήμα στο οποίο αναφερόμαστε θα είναι το εξής:

Το Κράτος επιδοτεί την Hellenic Train να κάνει δρομολόγια, η οποία τελικά δεν πληρώνει τέλη χρήσης υποδομής στο Κράτος, αλλά σε άλλον ιδιώτη. Πέρα από το προβληματικό αυτό σχήμα, δημιουργούνται και πολλές ακόμη ερωτήσεις:

Τελευταίο, αλλά σημαντικό. Οι ιδιώτες που θα μπουν στην ιστορία αυτού του ΣΔΙΤ θα είναι φυσικά οι μεγάλοι εργολάβοι. Άρα, όποιος τοπικός μεσαίος ή μικρός εργολάβος πίστεψε σε ιστορίες ανταγωνισμού επί ίσοις όροις, μάλλον έχασε. Όλες οι δραστηριότητες που αφορούν έργα ανατάξεων, αναβάθμισης και συντήρησης δικτύου περνούν πλέον στους μεγάλους εργολάβους. Με συμβόλαια που υπογράφονται σήμερα, παγώνει η αγορά για 20 τουλάχιστον χρόνια.

Και φυσικά, το ότι θα έχει κανείς ανάγκη την ΕΡΓΟΣΕ για project management, όταν εφαρμοστούν αυτές οι συμβάσεις ΣΔΙΤ, είναι και αυτό ένα ωραίο αστείο. Οι εργολάβοι θα έχουν συμβόλαια που τους δίνουν την υποδομή και εννοείται ότι θα μοιράζονται όλες τις πίτες μεταξύ τους. Να την κάνουν τι την ΕΡΓΟΣΕ;

Μήπως τελικά τα κίνητρα για όλη την ιστορία με τα σιδηροδρομικά ΣΔΙΤ είναι λίγο πιο σύνθετα; Μήπως τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα στη χώρα μας, τώρα που η Ευρώπη σταματάει την χρηματοδότηση αυτοκινητοδρόμων, στρέφονται προς το Ελντοράντο των σιδηροδρομικών έργων;

Ως Πολιτεία, ας σκεφθούμε λοιπόν λίγο πιο σοβαρά προτού λάβουμε τέτοιες αποφάσεις.

Διαβάστε το άρθρο της Πέτης Πέρκα στο kontranews  ΕΔΩ