- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πως επιλέγω γιλέκο εργασίας – Ένας οδηγός αγοράς

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους έρχονται πολύ συχνά αντιμέτωποι με άσχημες καιρικές συνθήκες και είναι αναγκαίο να προφυλαχτούν από αυτές. Έτσι, κατά την διάρκεια της εργασίας τους πρέπει να έχουν την σωστή επαγγελματική ένδυση και υπόδηση που θα τους προστατεύει και δεν θα επηρεάζει την απόδοσή τους. Τα γιλέκα εργασίας είναι ιδανικά γι αυτή την περίπτωση. Αν σκέφτεσαι να αγοράσεις και εσύ ένα αλλά δεν ξέρεις πώς να επιλέξεις το κατάλληλο για την εργασία σου θα σε βοηθήσει ο παρακάτω οδηγός αγοράς.

Για ποιους εργαζόμενους είναι απαραίτητα τα γιλέκα εργασίας και γιατί;

Γιλέκα εργασίας φορούν συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων, όπως είναι οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, εργαζόμενοι που ασχολούνται με την συντήρηση των δρόμων, οι εργάτες σε ξυλουργεία ή εργοστάσια, οι ηλεκτρολόγοι, οι υδραυλικοί, τα άτομα που εργάζονται σε μεταφορικές επιχειρήσεις, στα πρατήρια βενζίνης. Είναι απαραίτητα για τους εργαζόμενους για τους ακόλουθους λόγους:

 Τι χρειάζεται να σκεφτείς πριν αγοράσεις ένα γιλέκο εργασίας

Αφού έμαθες γιατί είναι απαραίτητη η χρήση ενός γιλέκου εργασίας, έφτασε η στιγμή να θέσεις ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σου προκειμένου να αγοράσεις το κατάλληλο ένδυμα για σένα. Έτσι, τα πρώτα ερωτήματα που χρειάζεται να απαντήσεις είναι πού εργάζεσαι, σε ποιο τομέα και ποια εποχή. Αν εργάζεσαι σε εξωτερικούς χώρους τον χειμώνα, πρέπει να επιλέξεις χειμερινά γιλέκα εργασίας με επένδυση, για να σε προστατεύουν από το ψύχος. Αν η εργασία σου γίνεται τις περισσότερες φορές κατά την διάρκεια της βροχής, θα  ήταν χρήσιμο ένα αντιανεμικό και αδιάβροχο γιλέκο.

Ακόμη, αναζήτησε καλοκαιρινά γιλέκα ασφαλείας, αν χρειάζεσαι ένα ελαφρύ γιλέκο για τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Διάλεξε ένα γιλέκο με πολλές τσέπες εφόσον χρησιμοποιείς πολλά εργαλεία και θέλεις να τα αποθηκεύεις κάπου με ασφάλεια όταν εργάζεσαι.

Έλεγξε σωστά το υλικό κατασκευής και το μέγεθος

Έπειτα, αναρωτήσου από τι θέλεις να σε προστατεύει το γιλέκο εργασίας προκειμένου να επιλέξεις αυτό με το κατάλληλο υλικό κατασκευής. Αν εργάζεσαι τις νυχτερινές ώρες, ψάξε να βρεις γιλέκα που έχουν τις απαραίτητες αντανακλαστικές λεπτομέρειες που θα σε  κάνουν ορατό. Αν βρίσκεσαι στο ίδιο χώρο με εύφλεκτα υλικά, χρειάζεσαι ένα γιλέκο με ύφασμα που επιβραδύνει τις φλόγες.

Επίσης, χρειάζεται να ελέγξεις προσεκτικά το μέγεθος του γιλέκου καθώς στα καταστήματα επαγγελματικής ένδυσης υπάρχουν γυναικεία και ανδρικά γιλέκα εργασίας. Για να είσαι βέβαιος για την σωστή εφαρμογή του, δοκίμασε το και κάνε κάποιες κινήσεις με τα χέρια σου. Πρέπει να είναι άνετο για να μη σε εμποδίζει στην δουλειά.

Επέλεξε σωστά το χρώμα του γιλέκου

Το χρώμα είναι ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά των γιλέκων εργασίας καθώς σε ορισμένες δουλειές ταιριάζουν περισσότερο συγκεκριμένα χρώματα. Τα περισσότερα γιλέκα έχουν πορτοκαλί ή κίτρινο νέον χρώμα. Όμως υπάρχουν και άλλες αποχρώσεις χρώματος όπως είναι το μπλε, το πράσινο κλπ. Αν η εργασία σου έχει χαμηλό κίνδυνο, μπορείς να επιλέξεις ό,τι χρώμα θέλεις. Αν όμως έχει υψηλό κίνδυνο, τότε προτίμησε ένα έντονο χρώμα.

Συνεπώς, αν προσέξεις όλα τα παραπάνω σημεία πριν επιλέξεις ένα γιλέκο εργασίας, θα καταφέρεις να πραγματοποιήσεις μια επιτυχημένη αγορά. Αν παρόλα αυτά, δυσκολευτείς, μπορείς να ρωτήσεις το έμπειρο προσωπικό του καταστήματος επαγγελματικής ένδυσης και θα σε καθοδηγήσει αυτό.