- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το «θαύμα» του πινγκ πονγκ στη Φλώρινα

Σπυριδούλα Σπανέα

 

Με όνομα εμπνευσμένο από το αρχαίο δόρυ της μακεδονικής φάλαγγας, οι Σάρισες Φλώρινας έχουν μετατρέψει τον ακριτικό νομό σε «σπίτι» της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Και μπορεί να μην έχουν δικό τους «σπίτι» και να χρησιμοποιούν ως έδρα το γυμναστήριο του Λυκείου αλλά, ακόμα και έτσι, διαφημίζουν το ελληνικό πινγκ πονγκ σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα, πρόσφατα, έφεραν στην αγαπημένη «Γη των Λιμνών» του Θόδωρου Αγγελόπουλου το ασημένιο μετάλλιο από το Europe Trophy των γυναικών.

Το «θαύμα» του πινγκ πονγκ στη Φλώρινα-1

Για τους φίλους του κινηματογράφου, η Φλώρινα παραπέμπει σε ταινίες του διάσημου Ελληνα σκηνοθέτη. Οι όχθες του ποταμού Σακουλέβα, η ομίχλη, ο μουντός και βροχερός καιρός, ο παλιός σταθμός με τα κόκκινα κεραμίδια και αυτή η μοναχικότητα του νοτισμένου τοπίου έχουν αποτυπωθεί στις ταινίες του καταξιωμένου σκηνοθέτη.

Και όμως, Φλώρινα σημαίνει και επιτραπέζια αντισφαίριση. Τα τελευταία 14 χρόνια, στον ακριτικό νομό, δραστηριοποιούνται οι «Σάρισες». Οι επιτυχίες του συλλόγου είναι πολλές σε επίπεδο πρωταθλητισμού ενώ διακρίνεται και στις αναπτυξιακές κατηγορίες χάρη στις καλές υποδομές του.

«Τα τμήματά μας αρχίζουν από την ηλικία των πέντε ετών. Ο μεγαλύτερος «όγκος» αθλητών και αθλητριών μας είναι από τη Γ΄ Δημοτικού και κάτω. Εκεί δίνουμε τη μεγαλύτερη βαρύτητά μας», δήλωσε στο kathimerini.gr ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λυγούρας.

Το «θαύμα» του πινγκ πονγκ στη Φλώρινα-2

Οταν τον ρωτήσαμε για τους λόγους που η Φλώρινα απέκτησε τέτοια δυναμική σε ένα, μη διαδεδομένο στο ελληνικό φίλαθλο κοινό, άθλημα, απάντησε: «Τη δεκαετία του ’70 ήμασταν μία παρέα που παίζαμε πινγκ πονγκ σε εντευκτήρια, στο κατηχητικό κλπ. Δεν υπήρχε σύλλογος στην πόλη. Η παρέα αυτή μεγάλωσε ηλικιακά και ξαναβρέθηκε με αφορμή ένα πρωτάθλημα που διοργάνωση η εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Εμείς ζηλεύαμε γιατί οι διπλανοί νομοί είχαν συλλόγους πινγκ πονγκ και αποφασίσαμε να ιδρύσουμε τις Σάρισες. Το όνομα προέρχεται από το αρχαίο μακεδονικό δόρυ. Χρησιμοποιήσαμε πληθυντικό για να δείξουμε την ομαδικότητα και όπως το δόρυ φεύγει πάντα προς τα μπροστά αυτός είναι και ο στόχος για τον σύλλογο, ο οποίος ιδρύθηκε το 2009. Στην αρχή υπήρχαν μόνο άνδρες. Σιγά σιγά ήρθαν και παιδιά, πήραμε και προπονητή, δώσαμε έμφαση στην ποιότητα και άρχισε η ανάπτυξη».

Πρωταθλητισμός χωρίς γήπεδο 

Η γυναικεία ομάδα του συλλόγου «Σάρισες» είναι η μοναδική ομάδα περιφέρειας που στέκεται επάξια απέναντι στους ιστορικούς συλλόγους της Αθήνας (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ). Μάλιστα, την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο κατέκτησε τη 2η θέση στη βαθμολογία της Α1. Αξιοζήλευτη είναι η πορεία της και στα ευρωπαϊκά «σαλόνια». Εχει αγωνιστεί τρεις φορές στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, το οποίο, μετά το Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί το μεγαλύτερο πρωτάθλημα της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Εφέτος, οι «Σάρισες» αναδείχθηκαν δεύτερες στο Ευρωπαϊκό Trophy.

Το «θαύμα» του πινγκ πονγκ στη Φλώρινα-3

Οι άνδρες αυτή τη χρονιά πρώτευσαν στο πρωτάθλημα της Β΄ εθνικής και θα διεκδικήσουν την άνοδο στην Α2. «Στην ανάπτυξη του αθλήματος μάς βοηθάει και ο χειμώνας. Είναι ένα άθλημα που παίζεται σε εσωτερικό χώρο και εδώ ο χειμώνας είναι βαρύς», μας είπε ο πρόεδρος του συλλόγου.

Το «θαύμα» του πινγκ πονγκ στη Φλώρινα-4

Οι «Σάρισες» όμως προβάλλουν τη Φλώρινα και με τη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας. Στην όμορφη μακεδονική πόλη έχουν, μεταξύ άλλων, διεξαχθεί όμιλοι ευρωπαϊκού κυπέλλου, διεθνές φεστιβάλ επιτραπέζιας αντισφαίρισης και πανελλήνια πρωταθλήματα. «Η τοπική κοινωνία μάς αγαπάει και μας ενισχύει. Οταν παίζουμε σε κάποιον εντός έδρας αγώνα το γήπεδο γεμίζει. Στους στόχους μας είναι να αποκτήσουμε έναν δικό μας χώρο για να είμαστε ανεξάρτητοι. Τώρα στεγαζόμαστε στο γυμναστήριο του Λυκείου και πρέπει να μαζεύουμε τα τραπέζια», τόνισε ο κ. Λυγούρας.

Μέλη του συλλόγου «Σάρισες» αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες και έχουν ξεχωρίσει σε διοργανώσεις με το ταλέντο τους και την αγάπη τους στο άθλημα. Στο τμήμα της ακαδημίας υπάρχουν περισσότερα από 40 παιδιά που προπονούνται με επαγγελματία προπονητή.

Το «θαύμα» του πινγκ πονγκ στη Φλώρινα-5

«Εχουμε μία πικρία από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού διότι δεν αντιμετωπίζει το πινγκ πονγκ σαν ομαδικό άθλημα και, έτσι, οι σύλλογοι δεν παίρνουν κάποια χρηματοδότηση. Το άθλημα λειτουργεί ομαδικά και παίρνει μέρος σε διοργανώσεις όπως Τσάμπιονς Λιγκ κλπ. Η Γ.Γ.Α. όμως δεν χρηματοδοτεί τους συλλόγους αντισφαίρισης για τις συμμετοχές τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Έτσι, αυτό που πετύχαμε στην Ευρώπη για τη Γ.Γ.Α. είναι σαν να μη συνέβη», επισήμανε με παράπονο.

 

Πηγή: kathimerini.gr