- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Αυτά είναι τα 10 νέα Χρηματοδοτικά Προγράμματα για το 2023

Δεσπόζει το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία

Με στόχο την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων έχουν ανακοινωθεί ή θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα 10 νέα χρηματοδοτικά προγράμματα, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς και να καλύψουν δαπάνες που αφορούν την ίδρυση νέων επιχειρήσεων, κτιριακά, την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού, τη μείωση ενεργειακών δαπανών, την έρευνα και ανάπτυξη, την κάλυψη κόστους εργαζομένων και πολλές ακόμη. Τα νέα αυτά προγράμματα καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Με συνολικό προϋπολογισμό κοντά στα 2,5 δισ. Ευρώ αυτά νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναλαμβάνουν να δώσουν σημαντικές ανάσες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας ξεχωρίζει καθώς βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση, αφού διαθέτει το ειδικό καθεστώς της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με προϋπολογισμό 380 εκ. Ευρώ, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και οι Β’ κύκλοι άλλων τριών καθεστώτων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου.

Το Σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ) που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Κοζάνη αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς τα ποσοστά επιδότησης μπορούν να φτάσουν μέχρι το 70%. Πέραν, της επιδότησης υπάρχουν φοροαπαλλαγές, επιδότηση θέσεων εργασίας και leasing εξοπλισμού. Το νομοσχέδιο αφορά νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν το business plan της εταιρείας τους.

Όσων αφορά, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ δεσπόζουν τα προγράμματα «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ» και «Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ» που αφορούν υφιστάμενες επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον η εκκίνηση των δράσεων «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ» και «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων».

Ένα ακόμη πολυαναμενόμενο πρόγραμμα είναι το «Ερευνώ-Καινοτομώ 2021-2027», που αποτελεί συνέχεια του «Ερευνώ-Καινοτομώ 2014-2020». Μέσω αυτού του εργαλείου οι επιχειρήσεις μπορούν να λάβουν κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών, ενώ ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται στα 300 εκ. Ευρώ.

Αναλυτικά τα Προγράμματα ΕΠΑνΕΚ

  1. Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ:
  1. Ψηφιακός Μετασχηματισμός ΜμΕ:
  1. Ερευνώ-Καινοτομώ:
  1. Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα:
  1. Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας ΜμΕ:
  1. Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών επιχειρήσεων

ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ

  1. Μεταποίηση Εφοδιαστική Αλυσίδα:
  1. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων:
  1. Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία:
  1. Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση:

Η υλοποίηση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά οφέλη για την επιχείρηση και να την φέρει σε πλεονεκτικη θέση απέναντι στον εγχώριο και παγκόσμιο ανταγωνισμό αλλά και να την θωρακίσει από τυχόν εξωγενείς κρίσεις.

Συντάκτης,

Παντελής Γεώργου,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων στην Opus Δυτικής Μακεδονίας