- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η κεντρική προεκλογική ομιλία του υποψήφιου βουλευτή Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανου Μπίρου (video, pics)

Το Εργατικό Κέντρο Φλώρινας επέλεξε συμβολικά για την κεντρική προεκλογική του ομιλία ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Στέφανος Μπίρος.

Ο κ. Μπίρος μίλησε αρχικά για απαξίωση του τόπου μας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εν συνεχεία στάθηκε στην δική του παρουσία ως αντιπεριφερειάρχης, όπου σε συνεργασία με την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ξεκινήσαμε από μηδενική βάση να χαράξουμε την στρατηγική ανάπτυξης του τόπου μας».

Τέλος, ανέπτυξε τις πρώτες 5 άμεσες πρωτοβουλίες του σε περίπτωση εκλογής του.

Αναλυτικά ο κ. Μπίρος είπε στην ομιλία του:

Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου για τη σημερινή παρουσία σας στη κεντρική πολιτική ομιλία μου εδώ στην πόλη της Φλώρινας. Είμαι συγκινημένος από την παρουσία σας και από τον χώρο που βρισκόμαστε σήμερα. Εδώ που όλα κάποτε ξεκίνησαν για μένα. Υπηρέτησα το εργατικό κίνημα ξεκινώντας με τα καλύτερα εφόδια για την ενασχόλησή μου με τα κοινά. Μετά από αρκετά χρόνια πραγματοποιώ σήμερα στον ίδιο χώρο την κεντρική ομιλία μου ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Τρεις μέρες μας χωρίζουν από τις βουλευτικές εκλογές. Το σύνθημά μας είναι ένα και δυνατό. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ. Το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές είναι μεγάλο. Μετά από τέσσερα χρόνια συντηρητικής και άκρως νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, η χώρα χρειάζεται τώρα τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο τόπος έχει ανάγκη από μια προοδευτική διακυβέρνηση με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή στην ομαλότητα με έμφαση στους αδύναμους. Τον πιστεύουμε, τον στηρίζουμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί.

Το διάστημα της προεκλογικής περιόδου όπου είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με πολλούς συμπατριώτες μας και να δω από κοντά, για άλλη μία φορά, την εικόνα της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας, αποτέλεσε ισχυρή επιβεβαίωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μονόδρομο στις πολιτικές επιλογές του τόπου, προκειμένου να αλλάξει την παραπαίουσα κατάσταση.

Στα σχεδόν 50 χρόνια της μεταπολίτευσης, πέρασαν πολλές κυβερνήσεις στη χώρα. Όμως από τα 50 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μόνο 4,5 χρόνια τη διακυβέρνηση.

Δεν είμαστε μηδενιστές, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στα σχεδόν 50 χρόνια της μεταπολίτευσης που κυβέρνησαν κάποιοι άλλοι, άφησαν την Ελλάδα ουραγό στο αναπτυξιακά δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μία χώρα γεμάτη ιστορία – φυσικό πλούτο και γεμάτη έξυπνα μυαλά, συνεχίζει να παραμένει μια χώρα χρεωμένη σχεδόν με 400 δις χρέος, συνεχίζει να παραμένει η χώρα με πολύ χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χαμηλό δείκτη ανάπτυξης.

Κάποιοι, λοιπόν, δημιούργησαν αυτά τα χρέη και τις οφειλές που θα επιβαρύνουν πολλές γενεές ακόμα, καταστρέφοντας τα όνειρα τους. Για δεύτερη φορά μετά τη δεκαετία του ’60 και του ’70 ξαναέχουμε ισχυρό κύμα μετανάστευσης. Αυτό δεν σας κρύβω ότι με λυπεί ιδιαίτερα.

Μας έκαναν λοιπόν να αισθανόμαστε φτωχότεροι και η επιβίωσή μας να είναι οριακή. Κάποιοι έφεραν τα μνημόνια σε αυτή τη χώρα (2010-2012) με τις καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και το λαό της, ενώ κάποιοι άλλοι πέτυχαν την έξοδο από την μνημονιακή επιτήρηση (2018).

Κάποιοι μέσα σε ένα χρόνο (2022-2023) εκτίναξαν τον πληθωρισμό και το ενεργειακό μας κόστος σε πρωτόγνωρα επίπεδα, μετακυλώντας την ευθύνη στις εκάστοτε κρίσεις μνημονιακές-ενεργειακές-οικονομικές, αποτέλεσμα του άκρατου Νεοφιλελευθερισμού.

Μόνο που αυτές οι κρίσεις κατά κόρον είχαν τις επιπτώσεις στον ελληνικό λαό και όχι στο μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο καταδυναστεύει τον Εθνικό πλούτο και το φυσικό πλούτο της χώρας και της περιοχής μας.

Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει σε αυτές τις κυβερνήσεις που επιτέλεσαν αυτή την καταστροφική λαίλαπα.

Είναι γεγονός ότι στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με το «πιστόλι στον κρόταφο» και με την «πλάτη στον τοίχο» λόγω της δεδομένης μνημονιακής πολιτικής και των υποχρεώσεων που είχαν επιλέξει οι προγενέστερες κυβερνήσεις, κατάφερε να σταθεροποιήσει τη χώρα και στο τέλος να αφήσει το θετικό αποτύπωμα, με δημοκρατία, χωρίς παρακολουθήσεις – χωρίς μειώσεις και περικοπές – με πολιτικές υπέρ των πολλών και όχι των λίγων και σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δημιουργήσει οικονομικό πλεόνασμα 37 δις ευρώ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας έχει χρεώσει με 400 δις ευρώ. Η σύγκριση είναι μοιραία και αναπόφευκτη.

Ως προς την περιοχή μας, την αγαπημένη μας Φλώρινα την οποία όλοι τη θαυμάζουμε και όλοι μας παραδεχόμαστε ως έναν τόπο με ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα διαπιστώνουμε ιδιαίτερα τα τελευταία 30 χρόνια να συμβαίνουν τα εξής:

Βλέπουμε μία σταδιακή απαξίωση του τόπου μας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τα εξής:

Η Φλώρινα ένας τόπος με ισχυρό αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με ισχυρό φυσικό πλούτο και τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και ισχυρό ορυκτό πλούτο. Σήμερα, λοιπόν, σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες:

Ο αγροτοκτηνοτροφικός – πρωτογενής τομέας έχει πιάσει πάτο σε σχέση με τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Αντί να πάμε μπροστά, έχουμε οπισθοδρόμηση σε ένα τομέα που αποτελούσε το 70% του τοπικού ΑΕΠ και σήμερα αριθμεί κάτω από 1000 ενεργές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα σε αγρανάπαυση.

Ο λιγνίτης, ο ορυκτός μας Πλούτος, ο οποίος για πολλά χρόνια αξιοποιήθηκε για να δώσει ενέργεια σε όλη τη χώρα, πλέον η αξιοποίηση του μπήκε σε μία άλλη άναρχη φάση, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και σήμερα η Φλώρινα βλέπει τις λιγνιτικές μονάδες κλειστές.

Η μονάδα της Μελίτης υπολειτουργεί και αποτελεί οξύμωρο γεγονός, η πιο σύγχρονη μονάδα στην Ευρώπη να υπολειτουργεί. Τελικά με βάση τις επιλογές Μητσοτάκη, επενδύονται δισεκατομμύρια για να πλουτίζουν οι μεγαλοεργολάβοι; και να ενισχυθεί το μεγάλο κεφάλαιο;

Λήφθηκαν αποφάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα των λίγων και όχι των πολλών, καθώς θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί σταδιακή απολιγνιτοποίηση σε βάθος π.χ. εικοσαετίας, σε ένα πλαίσιο ισόρροπης ανάπτυξης, όπου θα προστατεύεται και το περιβάλλον αλλά και η παραγωγική δραστηριότητα. Αντί γι’ αυτό, η γη της περιοχής μας έχει παραχωρηθεί άνευ όρων στα μεγάλα συμφέροντα που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκα πάρκα και ανεμογεννήτριες, εκμεταλλευόμενοι τα δίκτυα της ΔΕΗ και τα κίνητρα που έχει δώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή μας. Εγκαταστάσεις και δραστηριότητες όμως που δεν αφήνουν τίποτα στην περιοχή, παρά μόνο συνεχίζουν την καταστροφή του περιβάλλοντος και του φυσικού μας πλούτου και περιορίζουν τις διαθέσιμες για γεωργία και κτηνοτροφία εκτάσεις.

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους και οι ευκαιρίες της απολιγνιτοποίησης να αποτελέσουν ευκαιρίες των λίγων οι οποίοι με άναρχο τρόπο θα αξιοποιήσουν τον ενεργειακό και φυσικό πλούτο της περιοχής μας, με μια εικόνα απογοητευτική ως προς το τι αντικρίζουμε γύρω μας.

Ο τριτογενής τομέας των υπηρεσιών, βρίσκεται σε κάμψη, καθώς δεν υπάρχει καμία σχέση με την εικόνα προ δύο και τριών δεκαετιών, χωρίς να δίνονται κίνητρα και να υπάρχει προοπτική για ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής. Τα εμπορικά κέντρα της Φλώρινας και του Αμυνταίου έχουν συρρικνωθεί, ενώ η βιομηχανική δραστηριότητα και η μεταποίηση πρωτογενούς τομέα στην περιοχή είναι περιορισμένες.

Η Φλώρινα μετρά σχεδόν δύο χιλιάδες φοιτητές λιγότερους σε σχέση με αυτούς που φοιτούσαν πριν 20 χρόνια λόγω του σχεδίου Αθηνά και την κατάργηση των σχολών που είχε ιδρύσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019.

Επίσης η Φλώρινα μέτρα πολλά σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας βαθμίδας κλειστά. Η Φλώρινα μετρά στην πρόσφατη απογραφή 6.000 κατοίκους, λιγότερους σε σχέση με την προηγούμενη. Αυτό και αν είναι λυπηρό.

Μία περιοχή με τεράστιο φυσικό πλούτο η οποία έφτασε στο σημείο να θεωρείται πριν 15 χρόνια ότι υπήρξε ο 10ος αναδυόμενος αγροτουριστικός ευρωπαϊκός προορισμός. Με 6 φυσικές και 3 τεχνητές λίμνες, με μοναδικό φυσικό περιβάλλον, που σε συνδυασμό με τα παρθένα βουνά μας, τα γραφικά χωριά και την ιδιαίτερη τοπική γαστρονομία, θα μπορούσαν να συνθέσουν έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Στην πραγματικότητα όμως τα φυσικά πλεονεκτήματα της περιοχής δεν έχουν αξιοποιηθεί με αποτέλεσμα η τουριστική ανάπτυξη να είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο. Το χιονοδρομικό κέντρο παρά της προσπάθειες μου, κατά την περίοδο που ήμουν Αντιπεριφερειάρχης, δεν έχει αναβαθμιστεί. Αντίθετα έχει υποβαθμιστεί με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εκατέρωθεν του χιονοδρομικού.

Οι λίμνες δεσπόζουν σαγηνευτικές χωρίς την παραμικρή τουριστική αξιοποίηση. Οι Πρέσπες με το μοναδικό φυσικό περιβάλλον μαραζώνουν και εγκαταλείπονται, ενώ τα γραφικά χωριά μας μαραζώνουν επίσης αναπολώντας δόξες του παρελθόντος και σήμερα οι τουριστικές επιχειρήσεις όπως και όλες οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί τις επιπτώσεις της κρίσης και ο τομέας αυτός να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία.

Επίσης η Φλώρινα που θα μπορούσε να αποτελεί πολιτιστικό σταυροδρόμι λόγω της γεωγραφικής της θέσης, παραμένει απομονωμένη χωρίς κάθετο άξονα, χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά ούτε και με την Αλβανία, Ενώ ακόμα και ο μεθοριακός σταθμός του Λαιμού Πρεσπών, ο οποίος επί ΣΥΡΙΖΑ είχε ξεκινήσει να κατασκευάζεται, «πάγωσε» με αποτέλεσμα οι Ελληνικές Πρέσπες να μένουν αποκομμένες από τις γειτονικές Πρέσπες.

Οι Φλωρινιώτες με τον τεράστιο φυσικό πλούτο και ενεργειακό απόθεμα της περιοχής, είναι αναγκασμένοι να δαπανούν και να καταβάλουν ένα μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματός τους για θέρμανση 9 μήνες τον χρόνο και να εκλιπαρούν για λίγα κυβικά ξύλα, γιατί και σε αυτή την περίπτωση η διαχείριση γίνεται προς το συμφέρον των μεγάλων εμπόρων.

Φίλες και φίλοι,

Ως Αντιπεριφερειάρχης του νομού την περίοδο 2014-2019 όλες μας οι αποφάσεις και οι πολιτικές ήταν με σκοπό το συμφέρον του τόπου. Στην ουσία οριοθετήσαμε για πρώτη φορά τις ανάγκες και τους στόχους.     Είχαμε όμως δίπλα μας τότε μια κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία συνεργαστήκαμε στενά, μας άκουσε και μας βοήθησε.

Σας παρουσιάζω στις διαφάνειες μερικά μόνο από τα σημαντικότερα έργα που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν ανά Δήμο κατά την διάρκεια της θητείας μου ως Αντιπεριφερειάρχης.

ΔΗΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

Αυτά όμως έγιναν και ανήκουν στο παρελθόν. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα απολύτως. Κανένα μεγάλο έργο πνοής και ανάπτυξης για τον τόπο δεν έχει σχεδιαστεί. Και μερικά από αυτά που σήμερα προσπαθούν να υλοποιήσουν είχαν χρηματοδοτηθεί από εμάς την προηγούμενη περίοδο.

Τώρα όμως πρέπει να χαράξουμε την επόμενη μέρα της περιοχής.

Σας παρουσιάζω ποιες θα είναι οι πρώτες 5 άμεσες πρωτοβουλίες μου σε περίπτωση που με τιμήσετε με την ψήφο σας και με εκλέξετε βουλευτή του νομού.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 1Η

Οδικά Δίκτυα – Μεταφορές

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 2Η

Πανεπιστημιακά Τμήματα Φλώρινας

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 3Η

Δίκαιη Μετάβαση – Απολιγνιτοποίηση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 4Η

Θέρμανση

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 5Η

Πρέσπες

Αυτές είναι οι 5 άμεσες πρωτοβουλίες που θα πάρω σε περίπτωση που εκλεγώ βουλευτής του νομού. Βεβαίως αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολλά περισσότερα.

Πιστεύω στη συμμετοχική δημοκρατία και ο στόχος μου είναι η διαρκής συζήτηση με τους πολίτες μέσω τακτικών λαϊκών συνελεύσεων ώστε κάθε τόσο να επανακαθορίζουμε το πλαίσιο των διεκδικήσεων.

Αγαπητοί συμπολίτες μου πολιτεύομαι με το ΣΥΡΙΖΑ διότι θεωρώ ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι η πολιτική αλλαγή μέσω μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Σε αυτή την μάχη δηλώνω παρών. Όπως ήμουν πάντα παρών σε όλους τους δημοκρατικούς αγώνες. Ήμουν παρών ως συνδικαλιστής και ως αιρετός Αντιπεριφερειάρχης.

Διεκδικώ την ψήφο σας και πιστεύω ότι για αυτά και όλα τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, θα αγωνιστώ με σθένος και θα υπηρετήσω ως ταγός το λαό αυτής της αγνής περιοχής.

Λόγω της εμπειρίας μου, στα Αυτοδιοικητικά και στα Εργασιακά δρώμενα πιστεύω ότι έχω τις δυνατότητες και την αντίληψη να ασχοληθώ με τον τόπο μου, ως άνθρωπος δικός σας, μαζί με εσάς και όλους τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων να αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της εικόνας.

Να αναδείξουμε τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής μας και να καταστήσουμε την Π.Ε. Φλώρινας ως μοναδικό τουριστικό προορισμό.

Να βοηθήσουμε στην ανάκαμψη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας και να συνδέσουμε τα τοπικά μας προϊόντα με σύγχρονες και κερδοφόρες μονάδες μεταποίησης.

Να διαχειριστούμε την βάρβαρη απολιγνιτοποίηση που μας επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση και να τη μετατρέψουμε σε ανάπτυξη, εκμεταλλευόμενοι τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις δικτύων και υποσταθμών με στόχο οι ΑΠΕ να γίνονται και να προσδίδουν εισόδημα στους πολίτες της περιοχής και όχι στις μεγάλες εταιρείες του κέντρου.

Να αναβαθμίσουμε το Πανεπιστήμιο μας, να βελτιώσουμε τις υποδομές, να βελτιώσουμε τις ίδιες μας τις ζωές.

Από όλη την περιοδεία μου εισπράττω το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ζητώ την ψήφο σας και δεσμεύομαι ότι εφόσον με τιμήσετε και με αναδείξετε εκπρόσωπό σας στο κοινοβούλιο, θα υπηρετήσω τον τόπο μου και τα συμφέροντα του καθενός και όλων μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με αποφασιστικότητα και τόλμη.