- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Πέτη Πέρκα στο EΡT NEWS: «Δεν κρύβεται η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη για τις υποκλοπές, ακριβώς επειδή είναι ένοχος» (video)

Για το debate και την εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα

«Την είδηση στο debate την έβγαλε ο κ. Μητσοτάκης, αρχικά διότι για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι υπάρχει σκάνδαλο σε ό,τι αφορά τις υποκλοπές και δεν πρόκειται για «νόμιμες επισυνδέσεις». Και δεύτερον, επειδή, ενώ μέχρι πρότινος έλεγε ότι δεν ξέρει τι έγινε και δε θα έπρεπε να ξέρει, τελικά φάνηκε ότι ξέρει και μάλιστα είπε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί εθνικό κίνδυνο. Δε μας είπε βέβαια ούτε γιατί παρακολουθήθηκε, ούτε ποιος έχει την πολιτική ευθύνη, ούτε γιατί πήρε την ΕΥΠ υπό την πολιτική προστασία του.

Σε ό,τι αφορά την εμφάνιση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικός. Αναφέρθηκε στο συγκροτημένο, κοστολογημένο Πρόγραμμά μας, ενώ παράλληλα έκανε και κάποιες υπερβάσεις, με τις οποίες το debate έγινε λίγο πιο ‘ζωντανό’, κάτι που πιστεύω ότι ήταν πολύ καλή κίνηση. Φυσικά, αν οι κανόνες ήταν λίγο πιο ‘χαλαροί’ και υπήρχε η δυνατότητα να γίνονται ερωτήσεις από τον έναν στον άλλο, όπως επίσης και ένα follow up, πιθανώς θα ήταν πιο πετυχημένο. Γενικότερα πάντως ο Αλέξης Τσίπρας είπε την αλήθεια, το πώς ακριβώς είναι τα πράγματα και τόνισε τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την πολιτική διαφοροποίησή του με τη ΝΔ».

Για τις υποκλοπές

«Στο debate ήταν εμφανής η αμηχανία του κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το ζήτημα των υποκλοπών, ακριβώς επειδή είναι ένοχος. Είναι ο Πρωθυπουργός που αμέσως μόλις ανέλαβε καθήκοντα, πήρε την ΕΥΠ στο γραφείο του και όταν πλέον ‘έσκασε’ το σκάνδαλο των υποκλοπών, πάλι ο ‘ανήξερος’ υποστήριξε ότι δε γνωρίζει τίποτα – όπως άλλωστε «δεν ξέρει» για πολλά θέματα, προστατεύεται. Στη συνέχεια παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας και ανιψιός του, όπως και ο Διοικητής της ΕΥΠ, ο οποίος να θυμίσω ότι δεν είχε τα προσόντα γι’ αυτή τη θέση και χρειάστηκε να αλλάξει ο Νόμος για να γίνει Διοικητής. Άρα υπήρχε σχέδιο για τις παρακολουθήσεις αυτές και τις υποκλοπές.

Να μην ξεχνάμε επίσης την εξαγωγή του Predator, τη σύγχρονη παρακολούθηση ΕΥΠ-Predator, αυτό είναι το πιο φοβερό σκάνδαλο, όπως επίσης και η προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση. Τι λέει η ΝΔ για τον κ. Σμυρλή; Πώς εξαγάγαμε το Predator και μάλιστα σε χώρες που έχουν σήμερα εμφύλιο πόλεμο, όπως το Σουδάν; Έτσι χάνει την αξιοπιστία της η ΕΥΠ και ‘σπιλώνεται’ όταν χρησιμοποιείται κατ’ αυτόν τον τρόπο από μία κυβέρνηση.

Γι’ αυτό και μετά το debate, σύσσωμη η ΝΔ κήρυξε ότι το θέμα δεν είναι τόσο σοβαρό και ότι έληξε. Να τους ενημερώσω όμως ότι το θέμα δεν έληξε, διότι υπάρχει και η Επιτροπή LIBE στην Ευρώπη, η Επιτροπή PEGA στο Ευρωκοινοβούλιο, της οποίας το πόρισμα είναι ‘κόλαφος’ και αναφέρεται σε υποχώρηση του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα. Όλα αυτά δεν περιποιούν τιμή για τη χώρα μας και θα τα πληρώσουμε ούτως ή άλλως.

Και θα ήθελα να σημειώσω σχετικά ότι η υποχώρηση της δημοκρατίας μπορεί να φαίνεται ότι δεν απασχολεί την καθημερινότητα του πολίτη, ειδικά όταν έχει να ‘παλέψει’ με την ακρίβεια Μητσοτάκη, παρ’ όλα αυτά εγώ επιμένω να λέω ότι η δημοκρατία έχει να κάνει και με το πώς μοιράζεται ο πλούτος και με τις διαφανείς διαδικασίες, τι γίνεται για παράδειγμα με το Ταμείο Ανάκαμψης, που 13 εταιρίες έχουν πάρει το 90% των χρημάτων. Όλα αυτά είναι θέματα δημοκρατίας».

Για το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα ψέματα της ΝΔ γι’ αυτό

«Το Πρόγραμμά μας κοστίζει 5.5 δισ. ευρώ ανά έτος. Στη ΝΔ ‘πετάνε νούμερα στον αέρα’, ακούμε για 20, 50, 83 δισ., χωρίς να αποδεικνύουν κάτι, μάλιστα είδαμε να φέρνουν και χαρτιά χωρίς καμιά σφραγίδα και να υποστηρίζουν ότι είναι από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Αυτές τις μέρες, υπάρχουν Υπουργοί που δεν έχουν σχέση με την πολιτική, όπως ο κ. Σκέρτσος, ο οποίος κάνει συνεχώς ‘γκάφες’ που τον εκθέτουν, από τις γερμανικές αποζημιώσεις μέχρι το ΓΛΚ.

Και φυσικά, βλέπουμε τον Πρωθυπουργό της χώρας 10 μέρες πριν από τις εκλογές να κάνει προεκλογικές παροχές, 150 ευρώ στους νέους προχθές, τώρα ακούω κάτι για το Εξοικονομώ. Είναι δυνατόν να βγάζει ο κ. Μητσοτάκης καινούριο Πρόγραμμα; Τι κοστολόγηση έχουν όλα αυτά;

Σε ό,τι αφορά το αν θα δώσουμε το Πρόγραμμά μας πριν τις δεύτερες εκλογές για κοστολόγηση από το ΓΛΚ, αυτό δε θα το αποφασίσω εγώ. Κατά τη γνώμη μου όμως, το να ‘πετάς’ 10 μέρες πριν τις εκλογές μια ‘φαεινή’ ιδέα, διότι έχεις γίνει ρεζίλι, αφού προσπαθείς να μαζέψεις το λάθος με το δήθεν έγγραφο του ΓΛΚ, δεν είναι καθόλου σοβαρό. Ενώ θα ήθελα να πω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει ότι οι υφιστάμενες επενδύσεις δεν καλύπτουν το επενδυτικό κενό».

Για την οικονομία

«Δε δέχομαι να μας κάνει μαθήματα οικονομίας η ΝΔ, όταν σήμερα το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί κατά 44 δισ. ευρώ, το έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών έχει δεκαπλασιαστεί, μιλάμε για δίδυμο έλλειμμα, αυτό δηλαδή που έφερε τη χώρα ‘στα βράχια’. Επιπλέον, αυτή την τετραετία πληρώσαμε 2.8 δισ. επιπλέον φόρους, λόγω των έμμεσων φόρων που ως γνωστόν πλήττουν τα μεσαία και ευάλωτα στρώματα και φυσικά έχουμε και τεράστια αύξηση των εισαγωγών.

Το πόσο χρεώνεται μια χώρα φαίνεται από το δημόσιο χρέος, η ΝΔ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «μας φόρτωσε 200 δισ. στο κεφάλι». Πώς τα λέτε αυτά; Kαι πάλι ‘πετάτε νούμερα’, το δημόσιο χρέος επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέβηκε. Ενώ αυτά που λέει και ο κ. Παπαδόπουλος έχουν πολύ ενδιαφέρον, ότι δηλαδή δανείστηκε από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και τα δημόσια ταμεία, για να εμφανίσει μικρότερο δημόσιο χρέος.

Ακόμα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ – που ούτε αυτά τα στοιχεία τα αξιολογεί η κυβέρνηση – είμαστε 4η χώρα από το τέλος στη μείωση μισθών, 3η από το τέλος στο διαθέσιμο εισόδημα, ενώ έχουμε και μια σκανδαλώδη ενεργειακή ακρίβεια. Ειδικά για το τελευταίο, υπολογίσαμε για έναν χρόνο περίπου 2.2 δισ. ευρώ υπερκέρδη για τους καθετοποιημένους παραγωγούς, τα οποία η κυβέρνηση κατάφερε να τα μειώσει σε 416 εκ. ευρώ. Και όταν ζητήσαμε το πόρισμα της ΡΑΕ που αποδεικνύει το συγκεκριμένο νούμερο, η ΝΔ επικαλέστηκε «εμπορικό απόρρητο». Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε το 1 δισ. υπερκέρδος για την προμήθεια και τα 2.5 δισ. υπερκέρδη στα διυλιστήρια – από όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει εισπραχθεί ούτε ένα ευρώ. Και είναι γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση πέρασε έπειτα σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

Δεν μπορώ επίσης να ακούω τα στελέχη της ΝΔ να κάνουν πως ξεχνάνε ότι αυτή η παράταξη πτώχευσε τη χώρα δύο φορές – το 2009 και το 2014 – και έπειτα ήρθε μια κυβέρνηση, η οποία, μπορεί να υπέγραψε ένα 3ο μνημόνιο, όμως έκανε ξανά εκλογές, έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, άφησε στο Ταμείο 37 δισ. για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία και ρύθμισε το χρέος, ώστε να έχουμε σταθερό επιτόκιο και να μπορεί αργότερα ο κ. Μητσοτάκης να δανείζεται».

Για την άρνηση των προοδευτικών κομμάτων για μετεκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Είναι λογικό κατά την προεκλογική περίοδο, κάθε αρχηγός κόμματος και κάθε κόμμα – ειδικά τα μικρότερα – να προσπαθεί να συσπειρώσει όσο είναι δυνατόν τους ψηφοφόρους του. Γι’ αυτό και η πραγματική κουβέντα για συνεργασίες θα γίνει μετά τις εκλογές, όταν πλέον θα έχει ‘μιλήσει’ και ο ελληνικός λαός, τον οποίο πρέπει να σεβαστούμε και να λάβουμε υπόψη.

Αν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πρώτο κόμμα, έστω και με μικρή διαφορά και κάνει κάλεσμα για προοδευτική διακυβέρνηση, για να μην έχουμε ξανά τον κ. Μητσοτάκη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού ‘τρομάζει’ ότι μπορεί να ξαναζήσει όσα ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια, τότε όλα τα κόμματα θα βρεθούν στη θέση του να αποφασίσουν τι να κάνουν. Πιστεύω ότι τότε, με μεγάλη υπευθυνότητα και αφουγκραζόμενα τους ψηφοφόρους τους, θα αναλάβουν την ευθύνη αυτή, για το καλό του τόπου.