- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

«6ο Prespa Off Road Trip, στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης» στα βουνά της Φλώρινας και της Πρέσπας

Φίλες και φίλοι,

Με το παρόν σας ενημερώνουμε και σας, προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο «6ο Prespa Off Road Trip στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης» που θα πραγματοποιηθεί από 7- 9/07/2023.

Την εκδήλωση αυτή, διοργανώνει η «Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δήμου Πρεσπών» υπό την Αιγίδα:

την στήριξη

την συμμετοχή:

την συνεργασία:

Εισαγωγή

ΤΙ ΕΙΝΑΙ το «Prespa Off Road Trip στα χνάρια της Ιστορίας και της Παράδοσης»;

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως, η αγάπη για την Ζωή, την Φύση, την Περιπέτεια, την απόδραση από την καθημερινότητα, σε συνδυασμό με ένα διαχρονικό ταξίδι στην Ιστορία αλλά και την Παράδοση.

Είναι ένα ιδιαίτερο ταξίδι, περιδιαβαίνοντας σε ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, στα υπέροχα τοπία της Φλώρινας και καταλήγοντας στο μαγευτικό περιβάλλον των Πρεσπών, την υδάτινη “μυστική καρδιά” των Βαλκανίων, συνδυάζοντας τα με περιήγηση στα αξιοθέατα της περιοχής, στα χνάρια της ιστορίας, αλλά και τους απόηχους των τοπικών θρύλων που συνεχίζουν να στοιχειώνουν την περιοχή.

Η φετινή Εκδήλωση είναι συνέχεια, των πέντε (5) προηγούμενων που πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και τελικά έγινε θεσμός!

Στόχος μας είναι να, απολαύσουμε τις ομορφιές του τόπου μας, συνδυάζοντας την μοναδική ταξιδιωτική μας εξόρμηση, μέσα από ασφάλτινες και χωμάτινες διαδρομές, διασχίζοντας φυσικά τοπία απαράμιλλης ομορφιάς, πόλεις και χωριά, με ταυτόχρονο ταξίδι, στην γνωστή ή άγνωστη Ιστορία του κάθε τόπου. Το φυσικό αλλά και νοητό διαχρονικό ταξίδι, θα καταλήξει τις μαγευτικές λίμνες, εκεί όπου, οι νεράιδες και τα ξωτικά, τα όντα του Αλλόκοσμου, οι θρύλοι και οι παραδόσεις, με την συνοδεία της αυτόκλητης συναυλίας των πουλιών, σμίγουν με τη πολυποίκιλη ιστορία του τόπου, προσφέροντας απίστευτα συναισθήματα σε όσους τυχερούς μπορούν να συμμετάσχουν στην πραγματοποίηση αυτής της ονειρεμένης εκδήλωσης!

Φέτος στον τίτλο μας προσθέσαμε και τις λέξεις «στα χνάρια της Παράδοσης». Οι διαδρομές που θα ακολουθήσουμε φέτος στα πανέμορφα βουνά, που περιβάλλουν την Φλώρινα, περιλαμβάνουν και τα αρχαία μονοπάτια μέσα από τα οποία οι Σαρακατσάνοι νομάδες, επί αιώνες, μετέφεραν το ποίμνιό τους τους καλοκαιρινούς μήνες.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο Πρωταθλητής Αγώνων Ράλλυ, Τάσος Χατζηχρήστος, θα μας μυήσει στα μυστικά της ασφαλούς οδήγησης.

Οι συμμετέχοντες συντονίζουν τα ραδιόφωνά τους στην συχνότητα που εκπέμπει ο Ραδιοπομπός της εκδήλωσης, για να ακούσουν, όχι μόνο μία απλή ξενάγηση, αλλά ιστορικές αναφορές και αποσιωπημένες ιστορίες, που διασώθηκαν στο διάβα των αιώνων αλλά, με την επιστημονική τεκμηρίωση και την ιδιαίτερη λογοτεχνική ματιά του Γιώργου Στάμκου, συγγραφέα και ειδικού για τα Βαλκάνια.

Πρέπει να επισημανθεί ότι, τα επόμενα χρόνια, με την διάνοιξη της συνοριακής διάβασης στον Λαιμό Πρεσπών, με την Βόρεια Μακεδονία το, Prespa off Road Trip θα λάβει τριεθνή χαρακτήρα μια και θα πραγματοποιείται, γύρο από τις δύο λίμνες διασχίζοντας τις τρείς χώρες που τις περιβάλλουν.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ

Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό παρονομαστή, την αγάπη μας για την ζωή, την Φύση, τις δραστηριότητες, τις περιπέτειες, την Ιστορία και φυσικά την λατρεία μας για την Φλώρινα και την Πρέσπα, όπου συναντώνται τρεις βαλκανικές χώρες, σε ένα τοπίο με απαράμιλλη ομορφιά και πανάρχαια ιστορία, όπου ο πολιτισμός, τα ήθη και τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι γεύσεις και τα αρώματα της φύσης συνεχίζουν να εμποτίζουν τις ζωές των κατοίκων!

Με εφόδιά μας το αστείρευτο μεράκι, το κέφι, την γνώση και την διάθεση για περιπέτειες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας, με την Αντιπεριφέρεια Φλώρινας, τον Δήμο Φλώρινας και τον Δήμο Αμυνταίου και τις επιχειρήσεις, για να δώσουμε την ευκαιρία, στους συμμετέχοντες να περάσουν αξέχαστες στιγμές στον παραδεισένιο τόπο μας, που αν και βρίσκεται στην άκρη της Ελλάδας είναι η υδάτινη “μυστική καρδιά” των Βαλκανίων.

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:

 

Σχέδιο του Προγράμματος

(ενδέχεται να υπάρξουν μικρές προσαρμογές)

Παρασκευή 07/06/2020,

16:30 : Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη (Δημοτικό Parking του One Salonika Outlet).

Διαδρομή: Μέσω Π.Ε.Ο. Χαλκηδόνα, Γιαννιτσά, Έδεσσα, Άρνισα, ακολουθούμε την παραλίμνια οδό της Βεγορίτιδας και μέσω Αγίου Παντελεήμονα καταλήγουμε στην είσοδο του Αμυνταίου. Στην Είσοδο του Αμυνταίου θα ενσωματωθούν οι επισκέπτες από Θεσσαλία, Κεντρική Ελλάδα κτλ (π.χ. Αθήνα, Λάρισα κτλ).

19:10 Στην Κεντρική Πλατεία του Αμυνταίου θα σταματήσουμε για 15 λεπτά, όπου ο Δήμος θα μας υποδεχθεί με Καφέδες και αναψυκτικά Ξυνού Νερού.

 Σάββατο 08/07/2020

09:30 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Πλατύ.

09:45 Αναχώρηση από Λαιμό προς Άγιο Γερμανό ακολουθώντας τον δασικό δρόμο. Λίγο πιο πάνω από το χωριό θα κάνουμε μια στάση για ενημέρωση-σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης 4Χ4.

Ακολουθούμε δασικό δρόμο από τον Άγιο Γερμανό, που κινείται, αρχικά, σε υπέροχο δάσος οξιάς και στην συνέχεια στην αλπική ζώνη για να φτάσουμε σε υψόμετρο 2.100μ περίπου όπου η πανοραμική θέα στις Πρέσπες κόβει την ανάσα.

Συνεχίζουμε διασχίζοντας τον ορεινό όγκο του Βαρνούντα, κατηφορίζοντας προς το Χ.Κ. Βίγλας Πισοδερίου, ενώ το τοπίο και πάλι αλλάζει σε πυκνό δάσος οξιάς. Τελικός προορισμός μας είναι το παλιό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας Πισοδερίου, ένας χώρος αναψυχής απαράμιλλης ομορφιάς.

Ενδιάμεσα θα κάνουμε μια στάση στο Πισοδέρι, όπου θα μάθουμε την ιστορία του χωριού.

Στην Αγία Τριάδα είναι η ώρα της χαλάρωσης και του χορού, αφού θα μάθουμε (για όσους δεν ξέρουν) να χορεύουμε παραδοσιακούς δημοτικούς χορούς της ευρύτερης περιοχής.

Και επειδή «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» θα απολαύσουμε ένα barbeque κάτω από τις οξιές και δίπλα στα κρύα νερά της πηγής.

Αργά το απόγευμα, ακολουθώντας τον δρόμο της επιστροφής, θα επισκεφθούμε το Ανταρτικό, ένα χωριό με ελάχιστους κατοίκους αλλά με ένδοξο παρελθόν.

Αργά το μεσημέρι επιστροφή στην Πρέσπα . 18:00-20:00 Επιστροφή στο Ξενοδοχείο

Κυριακή 09/07/20

09:30 Συνάντηση στην πλατεία του χωριού Πλατύ.

09:45 Αναχώρηση

15:00 Αναχώρηση, και μέσω του χωριού Οξιά θα διασχίσουμε το όρος Τρικλάριο ακολουθώντας δασικό δρόμο. Στην πορεία θα περάσουμε από τα ερείπια του χωριού Σφήκα για να καταλήξουμε στο χωριό Κώττας, την γενέτειρα του μακεδονομάχου καπετάν Κώττα.

Εδώ κλείνει ένα συναρπαστικό αξέχαστο τριήμερο που όσοι το παρακολούθησαν στο παρελθόν θέλουν να το ξανακάνουν.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης το γκρουπ θα συνοδεύεται από προσωπικό το οποίο θα είναι επαρκές για να καλύψει τις ανάγκες της εκδήλωσης. Πιο συγκεκριμένα θα υπάρχουν έμπειροι οδηγοί-ξεναγοί για τις έκτος δρόμου διαδρομές, καθώς και συνοδοί βουνού και άτομα από την Ελληνική ομάδα διάσωσης. Στην αποστολή θα μας συνοδεύει και αυτοκίνητο της “ΕΛΕΥΘΕΡΑΚΗΣ Express Service Florinas».

Δηλώσεις συμμετοχής:

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή στο mail : Prespa.trips@gmail.com,

Αναφέροντας τα εξής στοιχεία:

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Στράτος Βασιλόπουλος – Συντονιστής

Τηλ. 2310 311208, 6932 311208

Skype ID: Stratos-vas

Facebook: Vasilopoulos Stratos