- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Απόγευμα Τετάρτης… στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία Α. Καλλινίκης (pics)

Απόγευμα Τετάρτης, ο δρόμος μου με οδήγησε στο εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται στην Άνω Καλλινίκη Φλώρινας. Δεν ήταν η πρώτη φορά φέτος που επισκεπτόμουν το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, αλλά ήταν αυτή η φορά που ανεβαίνοντας το λόφο, η κατάνυξη και μια περίεργη σύνδεση της γης και του ουρανού ήταν έκδηλη.

Φτάνοντας στο ύψωμα συνάντησα τον ιερέα π. Χρήστος Βασιλειάδης εφημέριο του ναού, γυναίκες που βοηθούσαν για τον καλλωπισμό του περιβάλλοντος χώρου αλλά και παιδιά να παίζουν ανέμελα.

Ω, ακούγεται σαν ένα ενδιαφέρον φωτογραφικό θέμα! Δεν δίστασα πήρα την φωτογραφική μου μηχανή, πλησίασα και άρχισα να συνομιλώ μαζί τους και παράλληλα να φωτογραφίζω.

Ο Ιερός Ναός του Προφήτη Ηλία στην Καλλίνικη Φλώρινας εγκαινιάστηκε από τον επίσκοπο Φλώρινας π. Αυγουστίνο Καντιώτη στις 20/07/1986.

Η παραμονή μου στο ύψωμα του προφήτη Ηλία Καλλινίκης, αποτέλεσε μια ιδιαίτερη εμπειρία, οδηγώντας με, σε αισθήματα αγαλλίασης και σεβασμού.

Η συνομιλία με την 86χρόνη κ. Ελευθερία Σκοτάνη που μιλούσε για την ιστορία της εκκλησίας και μοιραζόταν τις προσωπικές της εμπειρίες, έφεραν την μνήμη και την σοφία του παρελθόντος, μεταλαμπαδεύοντας τις αξίες, τις παραδόσεις και την σημασία που είχε η εκκλησία στις παλαιότερες γενιές.

Μεταφέρθηκα σε μια άλλη εποχή, που η εκκλησία ήταν μια κοινότητα και ο άνθρωπος είχε φόβο Θεού, αγάπη για τον συνάνθρωπο και με οδήγησε στο να επιβεβαιώσω την αγάπη που πρέπει να δείχνουμε στους πρεσβύτερους ακούγοντας τις ιστορίες τους καθώς αυτές μας βοηθούν να κατανοήσουμε και να εκτιμήσουμε την πορεία και την εξέλιξη της εκκλησίας μέσα στο χρόνο. Οι ιστορίες τους μπορούν να μας εμπνεύσουν, να μας διδάξουν και να μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε την πνευματική πορεία.

Μια τέτοια ιστορία μου εκμυστηρευτικέ ο π. Χρήστος « …υπήρχε στο χωριό μας ένας βοσκός που έβοσκε τα πρόβατα του στον λόφο του προφήτη Ηλία, ο όποιος συνήθιζε να βλασφημεί. Μία μέρα καθώς έβοσκε το κοπάδι του και υπέκυψε πάλι στην κακή συνήθεια είδε την πλάτη ενός γέροντα ο οποίος κρατούσε μπαστούνι στο χέρι και τον επέπληξε να μην ξανά βλασφημήσει διότι το μέρος αυτό είναι δικό του. Ο βοσκός κατάλαβε ότι ήταν ο προφήτης Ηλίας, συνετίστηκε και άλλαξε τρόπο ζωής»

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου ο π. Χρήστος συνομιλούσε με τις κυρίες που βρίσκονταν στο ύψωμα μοιράζοντας ως πνευματικός πατέρας, την πίστη και την διδασκαλία της εκκλησιάς αλλά ταυτόχρονα δεν λησμονούσε να συνομιλήσει με τα παιδιά που έτρεχαν, χόρευαν και πετούσαν από χαρά σε ένα ύψωμα 613 μ. από τη γη αλλά τόσο κοντά με τον ουρανό!

Σας ευχαριστώ για το όμορφο απόγευμα της Τετάρτης!

Σάββας Παπαδόπουλος
Φωτογράφος – Εικαστικός