- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης απαντά στην ομιλία του Βασίλη Τσέπα

Διάβασα την ομιλία του κ. Τσέπα στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου του και οφείλω απαντήσεις για την αποκατάσταση της αλήθειας, τουλάχιστον σε δύο θέματα.

Ο κ. Τσέπας μιλά για «πάρτι» αναθέσεων επί της Δημαρχίας μου, θίγοντας την ακεραιότητά μου. Να είμαστε σαφείς, όπου υπάρχουν χρηματοδοτήσεις γίνονται αναθέσεις. Φέτος μάλιστα ο προϋπολογισμός του Δήμου μας με τις εντάξεις που έχει καταφέρει έχει φτάσει τα 15 εκ. €. Σε κάθε περίπτωση αναθέσεις γίνονται και αν τα ποσά είναι μικρά γίνονται με απλή ανάθεση μετά από ανάρτηση στο ΚΗΜΔΗΣ (δημοσιότητα) αν είναι μεγαλύτερα μέσω ανοιχτού διαγωνισμού, αν είναι πολύ μεγάλα μέσω διεθνούς διαγωνισμού (κάναμε και τέτοιον για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας). Όλα φυσικά με πλήρη διαφάνεια όπως ορίζει ο νόμος. Πάρτι, δεν κάνουμε εμείς, πάρτι έκανε ο κ. Τσέπας, όταν στο παρελθόν έκανε προφορικές αναθέσεις που είναι παράνομες και για τις οποίες ο δήμος μας μέχρι πρόσφατα σερνόταν στα δικαστήρια και εξαναγκάστηκε να πληρώσει συνολικά πάνω από 700.000€ (αυτά χωρίς τα ληξιπρόθεσμα νόμιμων συμβάσεων που ήταν άλλα 750.000€ που μας κληρονόμησε γιατί έκανε αναθέσεις χωρίς να έχει τα χρήματα να τις πληρώσει). Αυτό μάλιστα, ήταν πάρτι. Ελπίζω μάλιστα να το διασκέδασε ο κ. Τσέπας γιατί έχει μείνει αξέχαστο στους Πρεσπιώτες που από τότε τον μαυρίζουν συστηματικά.
Αυτό όμως που ξεπερνά τα όρια είναι η μηδενιστική αναφορά του στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα, το οποίο αποτελεί παράδειγμα και πρότυπο για υπηρεσίες υγείας στην Ορεινή Ελλάδα και για το οποίο είμαι περήφανος. Ιδρύθηκε το 2017 εν μέσω μνημονίου, εξοπλίστηκε με ασθενοφόρο και στελεχώθηκε με νοσηλευτικό προσωπικό το 2018, πάλι εν μέσω μνημονίου ενώ από το 2021 προσφέρει τις υπηρεσίες της στην κοινωνία μας και ειδικευμένη ιατρός επιμελήτρια, με δεκαετίες εμπειρίας γενικής ιατρικής στο Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας. Προσφάτως δε, ανακαινίστηκε το κτίριο, ενώ περιμένουμε σύντομα τον πρόσθετο ιατρικό εξοπλισμό για τον οποίο έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός ενώ ο άλλος διαγωνισμός για νέο ασθενοφόρο που δυστυχώς βγήκε ξανά άγονος θα επαναπροκηρυχτεί με νέο προϋπολογισμό. Στη φάση αυτή εξετάζουμε και την δημιουργία ελικοδρομίου στον Λευκώνα για να καλύψουμε και ανάγκες μεταφοράς βαριών περιστατικών στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Όλα αυτά, μαζί με την συστηματική παροχή υπηρεσιών προληπτικής Ιατρικής υψηλού επιπέδου από τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες έχουν φέρει την Πρέσπα στην πρωτοπορία με παροχές υγείας που οι περισσότερες περιοχές της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας δεν ελπίζουν καν. Τι μας λέει λοιπόν ο κ. Τσέπας; Ότι έχουμε ασθενοφόρο μόνο το πρωί. Το οποίο είναι ψέμα και το ξέρει από πρώτο χέρι γιατί ναι μεν έχουμε μία κενή οργανική θέση πληρώματος ασθενοφόρου, όμως τα επείγοντα περιστατικά καλύπτονται από τον οδηγό που προθύμως εκτελεί, όταν παραστεί ανάγκη επείγουσας διακομιδής, δρομολόγια εκτός ωραρίου. Είναι απορίας άξιο γιατί επιμένει να θίγει τον φιλότιμο αξιότιμου συμπολίτη μας που τρέχει εκτός ωραρίου όταν παραστεί ανάγκη. Γιατί και όταν έρθει ο δεύτερος οδηγός (και κάνουμε ενέργειες για αυτό φυσικά, δεν περιμένουμε να μας το πει ο κ. Τσέπας) πάλι δεν θα υπάρχει 24 ωρη κάλυψη και τα επείγοντα θα εξυπηρετούνται εκτός ωραρίου. Για να υπάρχει 24ωρη κάλυψη μιας θέσης απαιτούνται όχι δύο εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (οκτάωρο πενθήμερο) αλλά πέντε. Τι μας παρέδωσε όμως ο κ. Τσέπας, ένα απλό περιφερειακό Ιατρείο με επιπλέον μια νοσοκόμα με πολλά κενά ακόμα και στις εφημερίες. Τα έχουμε ζήσει αλλά ελπίζει ότι είτε τα ξεχάσανε είτε θα τα αναπολήσουνε οι Πρεσπιώτες και θα τον ψηφίσουνε.
Με αυτά τελειώνω με τον κ. Τσέπα, που εννοεί να κατεβαίνει και να χάνει στις δημοτικές εκλογές των Πρεσπών ξανά και ξανά. Ο Αϊνστάιν είχε πει κάποτε ότι ο ορισμός της παραφροσύνης είναι να επαναλαμβάνεις συνέχεια το ίδιο πράγμα και να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Περαστικά εύχομαι γιατί διαφορετικό αποτέλεσμα δεν βλέπω να έρχεται, πάλι χαμένος θα είναι!

Μετά από οκτώ χρόνια θητείας, είμαι περήφανος ότι έχουν αναβαθμιστεί τόσο οι δημοτικές υπηρεσίες όσο και οι δημόσιες υπηρεσίες (ιδίως παιδεία-υγεία) στην Πρέσπα στην περίπτωση της υγείας μάλιστα πέρα από τις προσδοκίες μας. Έχουμε πετύχει να ενδυναμώσουμε ουσιαστικά τον Δήμο μας με προσωπικό και εξοπλισμό ενώ κατακτώνται και οι μεγάλοι στόχοι της δημοτικής μας αρχής. Έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αλλάξουν τελείως τα δεδομένα και οι προοπτικές του τόπου μας. Με χαρά παραδίδω τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά αυτοδιοικητικών που μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον της Πρέσπας και να υλοποιήσουν ακόμα και αυτά που εμείς δεν μπορέσαμε καν να ονειρευτούμε.