- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ευχαριστήριο Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεσονησίου προς τους «Καρσλίδες» Δράμας

Την Κυριακή 10-9-2023 οι «Καρσλίδες» του Λαογραφικού Συλλόγου Μαυροβάτου Δράμας, πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεσονησίου, όπου θησαυρίζεται η Ιερά Εικόνα τη Παναϊας τη Λάλογλης του Καρς.  

Το δελτίο τύπου που εξέδωσαν μεταξύ άλλων αναφέρει: «…Συγκίνηση και Δέος! Για όλους εμάς που έλκουμε την καταγωγή μας από την Αργυρούπολη του Πόντου και για επί 40 χρόνια στο Καρακούρτ του Κάρς η συγκίνηση ήταν μεγάλη. Καθώς έχουμε μαρτυρίες από την 1η γενιά προσφύγων του Μαυροβάτου Δράμας, για το πώς τιμούσαν την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 15 Αυγούστου στην ίδια επαρχία Σαρίκαμις στο χωριό Λάλογλη. Το ταξίδι του μυαλού μάς οδήγησε στα πάτρια εδάφη εκεί που οι ‘τ’ εμετέρ’ δικοί μας άνθρωποι, επισκεπτόταν και συμμετείχαν στην πανηγυρική θεία λειτουργία. Με μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, εκεί κατασκήνωναν λίγες ημέρες παίρνοντας την ευλογία και ανανεώνοντας το προσκυνηματικό ραντεβού για του χρόνου. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική Θρησκευτική και Εθνολογική υπόσταση έχει για εμάς τους απογόνους. Για αυτό με δάκρυα στα μάτια προσκυνήσαμε τα δύο ιερά κειμήλια, την εικόνα της Παναγίας Λάλογλη και το χρυσοκέντητο επιτάφιο που μετέφεραν κατά τον ξεριζωμό τους στη μητέρα Ελλάδα οι κάτοικοι της Λάλογλη…». 

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ήταν χαρά μας να σας υποδεχτούμε στην ενορία μας. Σας περιμένουμε και στις εκδηλώσεις του Δεκαπενταυγούστου 2024. 

Βοήθειά μας η Παναγία, 

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Μεσονησίου