- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές

Τον Οκτώβριο του 2023 θα στηθούν σε όλη τη χώρα οι κάλπες για την ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών διοικήσεων. Ο ίδιος ο θεσμός της τοπικής (αυτό)διοίκησης έχει υποστεί ριζικούς μετασχηματισμούς, αφού σε τίποτα πια δεν θυμίζει αυτοκυβερνώμενα όργανα εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών. Αντίθετα έχει μετατραπεί σε φορέα επιτελικής αποκέντρωσης της κρατικής πολιτικής, τοποτηρητή των κεντρικών – αντιλαϊκών επιλογών, μπροστάρη σε ιδιωτικοποιήσεις, αναδιαρθρώσεις εργασιακών σχέσεων κ.α..

Η εγγύτητα του θεσμού στις μικρές κοινωνίες, όπως η δική μας, αποσαθρώνει πλήρως τα πολιτικά κριτήρια, μεταλλάσει τη στήριξη σε πολιτικά σενάρια σε «οικογενειακές υποθέσεις», κομματικές επιλογές σε «ανεξάρτητες» φωνές, μετατρέπει σε «πολιτικά» καλλιστεία υποψηφιότητες, βιογραφικά, α-πολίτικες στάσεις, ηλικιακά χαρακτηριστικά… (Αναλυτικά οι θέσεις μας για το θεσμό του τοπικού κράτους αναπτύσσονται εδώ).

Οι τραγικές συνέπειες των πυρκαγιών, των πλημμυρών, της ιδιωτικοποίησης του φυσικού πλούτου, της βάρβαρης εγκατάστασης ΑΠΕ, της απολιγνιτοποίησης κ.α. δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από προσωπικά χαμόγελα και την «τεχνοκρατική δεινότητα» των υποψηφίων…

Η πολιτική θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν αλλάζει στην ουσία της σε σχέση με τις Εθνικές Εκλογές, καλούμε όσους πλήττονται από αυτή την πολιτική να οργανώσουν τον αγώνα τους για τα άμεσα και επιτακτικά αιτήματά τους έξω από τα κρατικά όργανα και θεσμούς. Η πολιτική ανεξαρτησία των αγώνων από τα «αντιπροσωπευτικά» όργανα είναι κριτήριο για τη δύναμη και την αποτελεσματικότητά τους. Ο πολιτικός κοινωνικός συσχετισμός αλλάζει με όρους ηγεμονίας στην πραγματική κοινωνική κίνηση και όχι σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια… (Αναλυτικά οι θέσεις μας για τις τοπικές εκλογές εδώ).

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, όσους βρίσκονται στο στόχαστρο της βάρβαρης πολιτικής Κυβέρνησης – Ε.Ε. – Κεφαλαίου σε πολιτική ανυπακοή στο διαμορφούμενο κλίμα πολιτικής μιζέριας των τοπικών εκλογών. Η μαζική αγωνιστική παρέμβαση του κόσμου της εργασίας είναι αυτή που θα αλλάξει το κλίμα «ελεύθερης πτώσης» για τον τόπο μας.

Καλούμε σε Αποχή – Άκυρο – Λευκό ως ένδειξη της ανυποληψίας των προσφερόμενων «λύσεων» από τα τοπικά ψηφοδέλτια και τη συνειδητή επιλογή μιας διαφορετικής περπατησιάς για την πόλη.

Φυσικά η στάση μας δεν είναι ίδια απέναντι σε όλα τα ψηφοδέλτια των τοπικών εκλογών.

Υπό το πρίσμα της συζήτησης για την αναγκαιότητα της πολιτικής ανατροπής και του ρόλου της αριστεράς σε αυτή, παράλληλα με την εκφρασμένη κριτική μας απέναντι στο ΚΚΕ, ξεχωρίζουμε τα Ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης ως επιλογή για τον κόσμο του αγώνα.

Κλείνοντας μια διευκρίνιση: η απουσία όλων των περιφερειακών υποψηφίων του 2019 από τα ψηφοδέλτια της ΑΡΣΥ δείχνει τη «δεξιά» πορεία του όλου εγχειρήματος, παράλληλα με την όλο και πιο προσωποπαγή του συγκρότηση.

Η συμμετοχή συντρόφων μας από τις διπλανές πόλεις (Γρεβενά, Κοζάνη) στο εγχείρημα αποτελεί πολιτική υποχώρηση και υπόκλιση στους αρνητικούς συσχετισμούς, ενώ σύντομα θα αποδειχθεί από την ίδια τη ζωή ως λανθασμένη επιλογή.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Τ.Ε. ΦΛΩΡΙΝΑΣ