- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Πέτη Πέρκα στην ΕΡΤ Φλώρινας: «Ήρθε η ώρα να ξαναμπεί η πολιτική στη ζωή μας» (ηχητικό)

«Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με την παρουσίαση των πέντε υποψηφίων ήταν εξαιρετικό», σημείωσε ξεκινώντας την τοποθέτησή της η Βουλευτής Φλώρινας. «Υπάρχει ομοψυχία, κανένας υποψήφιος δεν καταφέρεται εναντίον του άλλου, αντιθέτως, ο καθένας καταθέτει τη δική του πολιτική ατζέντα. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι το κόμμα θα πάει πολύ καλά, θα βρούμε το βηματισμό μας με το νέο Πρόεδρο ή τη νέα Πρόεδρο. Η κοινωνία έχει ανάγκη από μια δυνατή αξιωματική αντιπολίτευση και το ποιος θα είναι αρχηγός είναι κάτι που μας αφορά όλους. Καλώ λοιπόν τους συμπολίτες και τις συμπολίτισσες να προσέλθουν μαζικά να ψηφίσουν και να επιλέξουν, αφού πρώτα διαβάσουν τις πλατφόρμες και ακούσουν τις τοποθετήσεις των υποψηφίων.

Όλοι οι υποψήφιοι έχουν ηγετικό προφίλ, διαφορετικό ο καθένας. Για να πω και την προτίμησή μου, άλλη μια φορά με εντυπωσίασε η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος έχει έναν ευρωπαϊκό, εξωστρεφή αέρα, αλλά με πολύ βαθειά γνώση των θεμάτων της οικονομίας και της κοινωνίας. Ταυτίζομαι επίσης με τις απόψεις του σε ό,τι αφορά τη συλλογική ηγεσία και τη λειτουργία ενός κόμματος, τις δομές και τους θεσμούς του, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος, δεν πρέπει να έχει αδιαμεσολάβητη σχέση με το λαό αλλά να δίνει λόγο  στα όργανα και τα μέλη του κόμματος.

Αυτό είναι που δίνει κι ένα όραμα στον κόσμο να συμμετέχει σε μια διαδικασία, σε ένα κόμμα, γιατί τελευταία παρατηρούμε μια αποστράτευση από τη συμμετοχή σε συλλογικές διαδικασίες γενικότερα, κυρίως όμως κομματικές. Αυτό πρέπει να αλλάξει, για να αλλάξουν και τα πράγματα, με μια συλλογική δυναμική που αναπτύσσεται και που μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Για να πάω και πέρα από τα όρια ενός κόμματος, δείτε και στον τόπο μας. Ζούμε δύσκολες καταστάσεις ως λιγνιτική περιοχή, δεν έχουμε εισπράξει αυτά που μας οφείλει η Πολιτεία. Διεκδικούμε μεν, αλλά όταν ο καθένας διεκδικεί μόνος του, δυστυχώς το αποτέλεσμα δεν είναι αντίστοιχο της προσπάθειάς του.

Άρα είναι καλό να συμμετέχουμε όλοι, να ξαναμπεί η πολιτική στη ζωή μας, διότι τα πράγματα δεν είναι ουδέτερα, έχουν όλα μια πολιτική χροιά. Πού το πας, σε ποιους απευθύνεσαι, ποιο είναι το όραμά σου για την επόμενη μέρα. Αυτό είναι που κινεί την ιστορία σε θετικές κατευθύνσεις για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία».

Η κα Πέρκα αναφέρθηκε στη συνέχεια στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικά στην Περιφέρεια, «όπου εκεί δίνεται η πολιτική μάχη, επειδή ακριβώς διαχειρίζεται πόρους και σχεδιάζει». «Τώρα που υπάρχουν κάποιοι πόροι, ας μην είναι όσοι θα έπρεπε, δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία. Το σημαντικό είναι πώς θα μοιραστούν και πού θα κατευθυνθούν. Θα συμμετέχει η κοινωνία στο μετασχηματισμό; Θα προωθηθούν οι Ενεργειακές Κοινότητες; Θα έχουμε ένα γενναίο Εξοικονομώ για όλους τους κατοίκους; Θα λυθούν τα θέματα της θέρμανσης; Είναι πολλά τα ερωτήματα.

Τα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποφάσισαν να στηρίξουμε την ‘Ελπίδα για τη Δυτική Μακεδονία’, με επικεφαλής τη Γεωργία Ζεμπιλιάδου, θεωρώντας ότι το πολιτικό πρόγραμμα και η στόχευση αυτού του αυτοδιοικητού σχήματος, έχουν δυναμική και δίνουν ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για την ΠΚΜ. Ο κ. Κασαπίδης δεν τα πήγε καλά, έχει δεχθεί κριτική απ’ όλες τις πλευρές. Υπηρέτησε ένα σχέδιο κυβερνητικό, που προέβλεπε λίγες επενδύσεις και όπου να ναι – ούτε το Περιφερειακό Σχέδιο δεν έχει προχωρήσει. Γι’ αυτό και προκύπτουν ‘αντάρτες’, οι οποίοι επίσης δεν ξέρουμε τι εξυπηρετούν. Στα εσωκομματικά της ΝΔ όμως δε θέλω να παρέμβω και να κάνω κριτική για τις διαγραφές. Εμείς πιστεύουμε ότι με μια νέα Περιφερειακή Αρχή θα έχουμε αυτό που μας αξίζει, όσο προλαβαίνουμε. Κι αυτό, διότι και οι πόροι δεσμεύονται και ο χρόνος περνάει. Φυσικά, σημασία έχει πάνω απ’ όλα η συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με όσο το δυνατόν περισσότερη γνώση.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το «τι δεν έγινε» από την Περιφερειακή Αρχή για την ΠΕ Φλώρινας, απάντησε: «Είναι πολλά τα θέματα, τα έργα υποδομής που λείπουν χρόνια, για παράδειγμα ο κάθετος άξονας, τα αρδευτικά έργα, ο δρόμος στις Πρέσπες, το χιονοδρομικό κέντρο, το Πανεπιστήμιο, ένα καινούριο τουριστικό brand, φυσικά το θέμα της τηλεθέρμανσης, αλλά και το μεγάλο θέμα της ενεργειακής μετάβασης. Εκεί δυστυχώς οι πόροι μοιράζονται σε 3-4 μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, οι Ενεργειακές Κοινότητες δεν προχωράνε, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν έχουν προβάδισμα, οι αδικίες είναι πολλές.

Έχουμε ακριβώς το μοντέλο της μετάβασης όπου η κοινωνία είναι απέξω, οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αθήνα. Δεν έχει γίνει το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, για να ξέρουμε πού και πώς πρέπει να μπουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, οι αποκαταστάσεις των εδαφών δεν έχουν προχωρήσει, δεν υπάρχει μέριμνα για τους ανέργους που προκύπτουν λόγω απολιγνιτοποίησης, οι νέοι δεν έχουν λόγο πουθενά, ενώ ζούμε και την ερημοποίηση της Περιφέρειας. Πρέπει να μας απασχολήσει λοιπόν πώς θα φέρουμε στην περιοχή μας ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο στην κατεύθυνση των βέλτιστων ευρωπαϊκών παραδειγμάτων μετάβασης, τα οποία εμπλέκουν την κοινωνία, στηρίζονται στην καινοτομία, προτεραιοποιούν τον πρωτογενή τομέα, στηρίζουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους.