- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Φλώρινας για τις ρυθμίσεις του νέου εργασιακού νομοσχεδίου

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας εκφράζει την αντίθεσή του σε σειρά διατάξεων που περιέχονται στο Νομοσχέδιο του Υπουργείο Εργασίας,που εισάγεται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την 21 Σεπτεμβρίου 2023.  Οι υπό ψήφιση ρυθμίσεις έρχονται να συρρικνώνουν περαιτέρω εργατικά δικαιώματα, ατομικά και συλλογικά, σε συνέχεια ανάλογων διατάξεων, που θεσπίστηκαν από  όλες τις προηγούμενες  κυβερνήσεις.

Ειδικά επισημαίνουμε ότι εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο:

  1. Νομιμοποιείται η (μέχρι και σήμερα παράνομη) εξαήμερη εργασία στις επιχειρήσεις 24ωρης λειτουργίας με βάρδιες, σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και καταργείται το πενθήμερο στην πράξη.
  2. Καθιερώνονται νέες μορφές ευέλικτης απασχόλησης, όπως αυτές των συμβάσεων «μηδενικών» ωρών και «κατά παραγγελία» απασχόλησης, όπου ο εργαζόμενος οφείλει να παραμένει διαθέσιμος και  δεν γνωρίζει αν, πότε και για πόσο θα εργαστεί, παρά μόνο 24 ώρες πριν κληθεί από τον εργοδότη ώστε να εργαστεί.
  3. Εισάγεταιη δυνατότητα εφαρμογής συστήματος ευέλικτης διευθέτησης του χρόνου εργασίας σε ετήσια ή εξαμηνιαία βάση με ατομική σύμβαση εργασίας, μονομερώς χωρίς καν να προηγείται αίτημα του εργαζόμενου.
  4. Νομιμοποιείται η δυνατότητα παράλληλης απασχόλησης των εργαζομένων σε περισσότερους του ενός εργοδότες με συνδυασμό συμβάσεων πλήρους και μερικής απασχόλησης, οδηγώντας σε δουλειά μέχρι και 13 ώρες τη μέρα και 78 ώρες τη βδομάδα.
  5. Επιδιώκεται, συμπληρώνοντας την αντι-απεργιακή νομοθεσία των προηγούμενων κυβερνήσεων, να περιορίσει ακόμα περισσότερο την άσκηση του συνταγματικού δικαιώματος της απεργίας, ποινικοποιώνταςτην ζύμωση, την προετοιμασία και περιφρούρηση της απεργίας από τους ίδιους τους απεργούς .
  6. Το νομοσχέδιο εισάγει, για πρώτη φορά, τον δοκιμαστικό χρόνο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται οι απολύσεις των συμβασιούχων πριν λήξουν οι συμβάσεις τους. Η φαινομενική μείωση του «δοκιμαστικού χρόνου» στις συμβάσεις αορίστου χρόνου συνοδεύεται με την εισαγωγή αυτοδίκαιης λύσης της συμβάσεως εργασίας χωρίς να απαιτείται καταγγελία και χωρίς ο εργαζόμενος να μπορεί να την προσβάλει ως καταχρηστική
  7. Το Νομοσχέδιο καταργεί την κυριακάτικη αργία σε ακόμα περισσότερους κλάδους της οικονομίας κλάδους.

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε πλήρη διάλυση  των εργασιακών   σχέσεων. Η επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή του εργαζόμενου καταστρέφεται. Πραγματικά φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζομένων καθώς  και αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, πρέπει να  αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη εμβάθυνση και προστασία των εργατικών δικαιωμάτων, καλύτερες αμοιβές και κατοχύρωση του ελεύθερου χρόνου,με αυστηρούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς και όχι νομιμοποιώντας την υπάρχουσα ασυδοσία ώστε απλώς να αυξηθεί κάπως η φορολογική και ασφαλιστική βάση.

Το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Φλώρινας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων και καλεί τα μέλη του και τους πολίτες  να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος
Βασίλειος Στ. Καραντζίδης

Ο Γ. Γραμματέας
Ιωάννης Γεω. Ιωαννίδης