- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ο Δήμαρχος Φλώρινας στην 38η Philoxenia: «Στόχος μας η εδραίωση του Δήμου Φλώρινας ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού» (videos, pics)

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Φλώρινας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Φλώρινας κ. Βασίλης Γιαννάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 38ης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού Philoxenia στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Γιαννάκης αναφέρθηκε στο τρίπτυχο φύση – πολιτισμός – γαστρονομία, έννοιες που αντιπροσωπεύουν τη Φλώρινα, ενώ παράλληλα έκανε και εκτενή αναφορά στο ξεχωριστό έθιμο των Χριστουγεννιάτικων Φωτιών.

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε πως η Φλώρινα αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου και για όλες τις ηλικίες, υπογραμμίζοντας με έμφαση πως μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενός χαρακτηριστικού brand name του Δήμου Φλώρινας και η εδραίωσή του ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Αναλυτικά ο κ. Γιαννάκης είπε:

«Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στη σημερινή συνέντευξη τύπου. Είναι μεγάλη χαρά, τιμή και ευκαιρία η συμμετοχή του Δήμου Φλώρινας στο μεγάλο γεγονός του τουριστικού κλάδου, στη διεθνή έκθεση Philoxenia 2023.

Ο Δήμος Φλώρινας, στην βορειοδυτική μεθόριο της Ελλάδας, μπορεί να αποτελεί μια μικρή γεωγραφικά περιοχή, αλλά ταυτόχρονα συνιστά διαχρονικά ένα νευραλγικό και πολυπολιτισμικό σταυροδρόμι.

Με βαθιά παράδοση, μακραίωνη ιστορία, ζωντανά ήθη και έθιμα που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά, εξαιρετική γαστρονομία, μοναδικό φυσικό τοπίο, αλλά πάνω από όλα φιλόξενους ανθρώπους καλύπτει κάθε φάσμα προτιμήσεων και δραστηριοτήτων και πιστεύω πως ως προορισμός κρύβει μια μοναδική δυναμική που αγγίζει την καρδιά του κάθε επισκέπτη.

Αν και είναι δύσκολο μέσα σε μια συνέντευξη τύπου να ειπωθούν με λόγια όλα όσα αντιπροσωπεύει η Φλώρινα, θα επέλεγα τρεις έννοιες που σίγουρα ξεχωρίζουν: Φύση-Πολιτισμός-Γαστρονομία.

Ο Δήμος μας βρίσκεται σε μια καταπράσινη γη, περιτριγυρισμένος από εξαιρετικής ομορφιάς δάση από έλατα και οξιές, ενώ το πλούσιο υδρογραφικό δίκτυο με τα τρεχούμενα νερά της περιοχής, ευνοεί την ανάπτυξη σπάνιων οικοσυστημάτων. Η πλούσια φύση της Φλώρινας με το αλπικό της τοπίο αποτελεί αναμφισβήτητα το συγκριτικό της πλεονεκτήματα, που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για άθληση και αναψυχή. Έτσι, η φλωρινιώτικη φύση πέρα από την αισθητική της απόλαυση και τις στιγμές ευεξίας που προσφέρει, είναι και το ιδανικό σκηνικό για υπαίθριες δραστηριότητες και περιπατητικές διαδρομές.

Είναι λογικό τα βουνά της Φλώρινας και το κλίμα της περιοχής να συνδέονται με τον χειμώνα, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι τουριστικές ευκαιρίες δεν περιορίζονται εποχιακά μόνο στους χειμερινούς μήνες. Ο Δήμος Φλώρινας αποτελεί έναν τουριστικό προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου, καθώς η πολλαπλότητα του φυσικού τοπίου και οι διαρκείς εναλλαγές σε χρώματα και τοπία μπορούν να συνεπάρουν τον επισκέπτη σε κάθε εποχή. Πεζοπορία και αναβάσεις στις ορεινές διαδρομές, αναρρίχηση, ποδηλασία στις πλαγιές των βουνών, ιππασία και φυσικά τον χειμώνα όλα τα χειμερινά σπορ είναι μόνο κάποιες από τις δραστηριότητες που καθιστούν τον Δήμο μας πόλο έλξης επισκεπτών.

Έπειτα, επιτρέψτε μου να σταθώ στο πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου Φλώρινας. Η γεωγραφική μας θέση και οι διαχρονικές πολιτιστικές συναντήσεις δημιουργούν μια μοναδική αισθητική μεταξύ του βαλκανικού στοιχείου και της ευρωπαϊκής αρχοντιάς, που σίγουρα σαγηνεύει όποιον την βιώνει για πρώτη φορά. Ιστορικό, εμπορικό και κοινωνικό επίκεντρο αποτελεί η περιοχή κατά μήκος του ποταμού Σακουλέβα με τα χαρακτηριστικά αρχοντικά, μοναδικά δείγματα μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Ο αρχιτεκτονικός πλούτος της περιοχής μας δεν εξαντλείται φυσικά εντός τους αστικού ιστού, αλλά εκτείνεται και στους οικισμούς μας, που διαθέτουν μεγάλο αριθμό κτισμάτων με ποικίλα αρχιτεκτονικά μοτίβα.

Πέρα από τον τομέα της αρχιτεκτονικής, η πόλη «των γραμμάτων και των τεχνών», όπως συχνά αποκαλείται η Φλώρινα, έχει να επιδείξει μια πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη στους τομείς της μουσικής, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, ακόμα και της κηροπλαστικής. Το φυσικό τοπίο και το ανήσυχο πνεύμα των ανθρώπων της περιοχής συχνά αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης καλλιτεχνών που μεγαλούργησαν στην Φλώρινα και έχουν αφήσει έντονο μέχρι σήμερα το στίγμα τους. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός πως ο σπουδαίος Θόδωρος Αγγελόπουλος επέλεξε την Φλώρινα να γίνει η «μούσα» του στις κινηματογραφικές τους ταινίες.

Αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής μας παράδοσης είναι και τα ολοζώντανα ήθη και έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά. Διασημότερο και εντυπωσιακότερο όλων το έθιμο των Χριστουγεννιάτικων Φωτιών τα μεσάνυχτα της 23ης Δεκεμβρίου, ένα έθιμο μοναδικό στην Ελλάδα, που τραβά την προσοχή εκατοντάδων επισκεπτών σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μεγάλες φωτιές που ανάβουν σε κάθε γειτονιά της πόλης και ο κόσμος διασκεδάζει υπό τα χάλκινα ηχοχρώματα και τη συνοδεία εκλεκτών μεζέδων και ποτού. Παράλληλα, οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις- που ως Δημοτική Αρχή διαρκώς ενισχύουμε- καθιστούν σταδιακά την Φλώρινα ως έναν από τους κορυφαίους χριστουγεννιάτικους προορισμούς της χώρας μας. Στόχος μας η συνέχιση της αναβίωσης του εθίμου των Φωτιών, με διαρκή βελτίωση των χαρακτηριστικών τους και την ενσωμάτωση καινοτομιών, χωρίς την αλλοίωση της ταυτότητας τους, ώστε να γίνουν σημείο αναφοράς επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πάντως μια επίσκεψη στην Φλώρινα είναι σίγουρο ότι θα σας βγάλει μπροστά από εκλεκτά εδέσματα, με σήμα κατατεθέν την πιπεριά Φλωρίνης και τα τοπικά κεμπαπάκια, συνοδεία εξαιρετικών κρασιών ή τσίπουρου. Βέβαια, οι γαστρονομικές επιλογές δεν εξαντλούνται, καθώς η περιοχή μας διαθέτει από παραδοσιακά μεζεδοπωλεία μέχρι σύγχρονα και βραβευμένα εστιατόρια, όλα εξαιρετικής ποιότητας. Τα τοπικά κρέατα, τα περίφημα γλυκά του κουταλιού, οι πίτες, τα φασόλια, τα ξεχωριστά τοπικά αναψυκτικά και φυσικά οι ποικιλίες κρασιού και τσίπουρου από ντόπιους παραγωγούς είναι σίγουρο πως θα σας ενθουσιάσουν. Οι γαστρονομικές απολαύσεις της Φλώρινας αποτελούν έναν ξεχωριστό κόσμο που σας καλεί να τον ανακαλύψετε. Φυσικά, μια μικρή γεύση μπορείτε να την πάρετε αυτές τις μέρες στο περίπτερό μας, μια μικρή-αλλά ικανή, ώστε να σας πείσει πως αξίζει μια επίσκεψη στην περιοχή μας.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω πως ο Δήμος Φλώρινας δεν εγκλωβίζεται στην πρόδηλη αισθητική του παρελθόντος του, αλλά αποτελεί ένα σύγχρονο και ζωντανό κύτταρο ανάπτυξης και δημιουργίας που τον καθιστά γοητευτικό σε όλες του τις εκφάνσεις. Είναι σαφές, όπως ήδη προείπα, πως ο Δήμος μας μπορεί να αναδειχθεί ως τουριστικός προορισμός ιδιαίτερων εμπειριών και δραστηριοτήτων για κάθε εποχή του χρόνου, μέσα από προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ικανοποιώντας τις προτιμήσεις του σύγχρονου επισκέπτη και παρέχοντάς του μια ξεχωριστή και αυθεντική εμπειρία. Ο φυσικός πλούτος και η απύθμενη πολιτιστική παράδοση αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περεταίρω τουριστική του προβολή και ανάπτυξη.

Εμείς ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει εξαρχής σαν έναν από τους κύριους στόχους μας την ανάδειξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και την σύνδεσή τους με το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, παρέχοντας ευκαιρίες στους ντόπιους επιχειρηματίες και στους νέους που θέλουν να ασχοληθούν με τον τομέα του τουρισμού να είναι παραγωγικοί στον τόπο τους.

Στο πλαίσιο αυτό υλοποιούμε μικρές ή μεγάλες δράσεις, που βελτιώνουν τις υφιστάμενες δομές και υπηρεσίες του Δήμου Φλώρινας, δημιουργούν νέα τοπόσημα και πόλους έλξεις επισκεπτών τόσο εντός του αστικού ιστού, όσο και στους οικισμούς μας, ενισχύουν και εμπλουτίζουν τις πολιτιστικές μας εκδηλώσεις και προβάλλουν εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός και ο περιηγητικός τουρισμός ή ακόμα ο οινοτουρισμός και ο αγροτουρισμός. Ταυτόχρονα ενισχύουμε τη συνεργασία με τους όμορους Δήμους, των Πρεσπών και του Αμυνταίου, ενώ συμμετέχουμε ενεργά και σε διασυνοριακές δράσεις, ώστε να πετύχουμε αύξηση επισκεπτών από τις υφιστάμενες τουριστικές αγορές, αλλά και να καταφέρουμε να διεισδύσαμε σε νέες. Μακροπρόθεσμος στόχος μας η δημιουργία ενός χαρακτηριστικού brand name του Δήμου Φλώρινας και η εδραίωσή του ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Κλείνοντας τη σημερινή συνέντευξη τύπου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για ακόμα μια φορά για την παρουσία σας εδώ. Ελπίζω μέσα από τα λόγια μου, αλλά κυρίως μέσα από την επίσκεψή σας στο περίπτερό μας να πήρατε μια αντιπροσωπευτική γεύση για την Φλώρινα, που θα σας κάνει να την επισκεφθείτε όποτε κι αν επιλέξετε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μια επίσκεψη στην μαγευτική Φλώρινα, θα σας πείσει πως πρέπει… να την ξαναεπισκεφτείτε.

Κάθε ταξίδι στον Δήμο μας είναι ένα βίωμα, μια ξεχωριστή εμπειρία.

Σας περιμένουμε!»