- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συμμετοχή του Δημοτικού Σχολείου Άνω Καλλινίκης σε Πρόγραμμα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών – Εκπαιδευτική εκδρομή στη Μονή Βλατάδων & το ΝΟΗΣΙΣ

Kατά το τρέχον σχολικό έτος το Δημοτικό Σχολείο Άνω Καλλινίκης συμμετέχει στο Πρόγραμμα του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών με τίτλο «Δημιουργώντας το δικό μας βιβλικό πάρκο – Οι φαρμακευτικές ιδιότητες των φυτών της Βίβλου», το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μουρικίου του Ν. Κοζάνης και το 2ο Γυμνάσιο Άργους – Ορεστικού του Ν. Καστοριάς.

Στα πλαίσια του προγράμματος, την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές όλων των τάξεων του Σχολείου μας, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους, συμμετείχαν σε ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή, κατά την οποία επισκέφτηκαν τη Μονή Βλατάδων και το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Στον πρώτο σταθμό της εκδρομής η υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πατριαρχικού Ιδρύματος, κ. Ιωάννα Κλιάρη, επεφύλαξε σε όλους μας θερμή υποδοχή. Κατά την διαδραστική της ξενάγηση στο χώρο της Σταυροπηγιακής Μονής Βλατάδων έκανε φανερή την αλληλεπιδραστική σχέση οικολογίας και θρησκείας, αναδεικνύοντας τα οικολογικά στοιχεία που ενυπάρχουν στην Παράδοση της Ορθόδοξης θεολογίας και μιλώντας για τον τρόπο με τον οποίο η θρησκεία μας μέσα από τη χρήση συμβόλων συνδέει την ανθρωπότητα με τους ρυθμούς της φύσης.

Αμέσως μετά, στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ οι μικροί μαθητές ανά ομάδες περιηγήθηκαν στις μόνιμες εκθέσεις του Μουσείου Τεχνολογίας. Εκεί τους δόθηκε η ευκαιρία αφενός να ανακαλύψουν και να κατανοήσουν επιστημονικές γνώσεις με τρόπο διαδραστικό και διασκεδαστικό κι αφετέρου να κατανοήσουν την ισχύ της επιστημονικής προόδου από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

Η εκδρομή αυτή είχε προστιθέμενη αξία για τους μαθητές του Σχολείου μας, καθώς η πρόσκτηση της νέας γνώσης έγινε μέσω της διερευνητικής προσέγγισης, της βιωματικής μάθησης και της επιτόπιας παρατήρησης.

Ευχαριστούμε θερμά την κυρία Ιωάννα Κλιάρη και το προσωπικό του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ για την ξενάγηση στο χώρο της Μονής Βλατάδων και στο Μουσείο Τεχνολογίας αντίστοιχα. Ευχαριστούμε, επίσης, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Άνω Καλλινίκης για την αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία του να καλύψει το αντίτιμο του εισιτηρίου του λεωφορείου για τους μαθητές.

Η Διευθύντρια του Σχολείου
Πασχαλιά Κυριάκου