- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας με επιχειρηματίες των Πρεσπών για την πρόσφατη κατολίσθηση στο Πισοδέρι (videos, pics)

Συνάντηση με επιχειρηματίες και κατοίκους των Πρεσπών προκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, με αφορμή την πρόσφατη κατολίσθηση δρόμου στο Πισοδέρι.

Ο κ. Βόσδου παρουσίασε όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του σχετικά με την συγκεκριμένη κατολίσθηση, αλλά και σε αυτήν που είχε σημειωθεί πριν από μήνες στο 12ο χιλιόμετρο, ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρηματίες εξέφρασαν την απογοήτευση και τον έντονο προβληματισμό τους καθώς κινδυνεύουν να χάσουν όλη την χειμερινή τουριστική περίοδο, αλλά και οι μετακινήσεις τους προς τη Φλώρινα θα γίνονται υπό τον φόβο νέας πιθανής κατάρρευσης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σωτήρης Βόσδου, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας

«Πραγματοποιήθηκε μία συνάντηση με κατοίκους και επιχειρηματίες της Πρέσπας αναφορικά με το πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί με την κατολίσθηση του δρόμου και ιδιαίτερα στο Πισοδέρι. Βέβαια υπάρχει και άλλη μία κατολίσθηση η οποία είναι στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας – Πρεσπών. Και στις δύο περιπτώσεις η κυκλοφορία γίνεται εκ περιτροπής με τη χρήση φωτεινού σηματοδότη και στα κομμάτια τα οποία έχουν δοθεί στην κυκλοφορία, μετά από απόφαση της διεύθυνσης αστυνομίας Φλώρινας, και η κυκλοφορία διεξάγεται με ασφάλεια.

 Όσον αφορά την κατολίσθηση στο Πισοδέρι έχει ανατεθεί από τη μεριά της περιφέρειας η διερεύνηση του φαινομένου και πολύ περισσότερο η αποκατάσταση.

 Όσον αφορά την αποκατάσταση έχουν προταθεί κάποιες μέθοδοι και αναμένεται να γίνει μία περαιτέρω εξειδικευμένη αναζήτηση των αιτιών και των τρόπων αποκατάστασης με γνώμονα πρώτον να είναι ασφαλής η αποκατάσταση, δεύτερον να επιτρέπεται κάτω από τις καιρικές συνθήκες τώρα τον χειμώνα να γίνει αυτή η αποκατάσταση και τρίτον να μην υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας ή αν υπάρξει διακοπή της κυκλοφορίας αυτή να είναι για όσο το δυνατόν λιγότερο χρονικό διάστημα.

Συμμερίζομαι τις αγωνίες των κατοίκων των Πρεσπών, είναι και οι δικές μου αγωνίες καθώς η Πρέσπα αποτελεί ένα διαμάντι για τη Φλώρινα και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής.

Η ευθύνη αυτού του οδικού άξονα είναι της διεύθυνσης τεχνικών έργων της έδρας, είμαστε σε μία συνεχή επικοινωνία με τους υπεύθυνους εκεί και από τη δική μας  την πλευρά έχουμε προτείνει και λύσεις, έχουμε δηλώσει την πρόθεσή μας να συνεισφέρουμε και οι τεχνικές υπηρεσίες αλλά και εγώ προσωπικά σε ότι ζητηθεί και ευελπιστώ ότι οι αρμόδιοι, δηλαδή η διεύθυνση τεχνικών έργων της έδρας θα ανταποκριθεί άμεσα και σύντομα θα έχουμε την αποκατάσταση του οδικού άξονα σε εκείνο το σημείο».

Μάκης Μούσιας, πρόεδρος τοπικής κοινότητας Πισοδερίου

«Σήμερα είχαμε μία συνάντηση για να ενημερωθούμε για την κατάσταση που δημιουργήθηκε πάνω και κάτω από τη Βίγλα και στο Πισοδέρι, διαπιστώσεις ακούσαμε για το τι έχει γίνει, απαντήσεις για τις καθυστερήσεις δεν πήραμε, η έδρα ευθύνεται για όλα αυτό καταλάβαμε, για το Πισοδέρι χρονοδιάγραμμα δεν πήραμε, καμιά απάντηση, χρονοδιάγραμμα μηδέν, το τι θα γίνει δεν γνωρίζουμε τίποτα».

Ιωάννα Τσίκου – Μπουτσινά, επιχειρηματίας στις Πρέσπες

«Δυστυχώς από τη συνάντηση δεν υπήρξε κάποια απάντηση ούτε κάποιο αποτέλεσμα, είμαστε όλοι απελπισμένοι και απογοητευμένοι, το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν χωράνε λόγια, πραγματικά ο κόσμος στις Πρέσπες αυτή τη στιγμή δεν κοιμάται ήσυχος, έχουμε αποκλειστεί πλήρως, υπάρχουνε άνθρωποι ηλικιωμένοι οι οποίοι θέλουν να κατέβουν στη Φλώρινα με λεωφορείο επειδή δεν έχουν μέσο δικό τους, υπάρχουν δάσκαλοι που ανεβαίνουν για τα σχολεία και αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε αν θα μπορούν να ανεβαίνουνε, υπάρχουν τουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται και υπάρχουν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, πραγματικά είμαι υπερβολικά ανήσυχη και απελπισμένη. Πρέπει να δοθεί μία απάντηση και μία λύση χθες, όχι σήμερα, αυτό ζητάμε, αυτό διεκδικούμε και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας όλη η Πρέσπα μαζί για να πάρουμε τις απαντήσεις που θέλουμε όσο πιο σύντομα γίνετα»ι.

Πάνος Δημητρόπουλος, επιχειρηματίας στις Πρέσπες

«Με την αγωνία είμαστε και εμείς για το οδικό δίκτυο, μία δεύτερη κατάρρευση που ήρθε μετά από έξι μήνες που ήταν η πρώτη και πάλι ακούσαμε τα ίδια δεν ξέρουμε, δεν υποσχόμαστε, μόνο δεν και περιμένουμε να βρούμε μία λύση. Φυσικές καταστροφές υπάρχουν συνέχεια και βλέπουμε να λύνονται τα θέματα πολύ πιο γρήγορα δεν ξέρω για ποιο λόγο κωλύονται οι υπηρεσίες της Δυτικής Μακεδονίας αλλά πραγματικά πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος γιατί μιλάμε για μία δύσβατη περιοχή πού όλους τους μήνες του χειμώνα είναι με παγωνιές και χιόνια και υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών».