- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εορτασμός της Αγίας Βαρβάρας στην πόλη του Αμυνταίου: Τσίρι Βάρβαρα και αναβίωση παραδόσεων

Στις 3 Δεκεμβρίου 2023, η πόλη του Αμυνταίου φωτίστηκε από τη φλόγα της παράδοσης και της εορταστικής αλληλεγγύης, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας.

Λίγο μετά τις 19:00, η φωτιά του Δήμου Αμυνταίου άναψεστην αλάνα (έξοδος Αμυνταίου -Φλώρινας), για να τιμήσει το εθιμολογικό δρώμενο «Τσίρι Βάρβαρα». Οι παραδοσιακοί ρυθμοί της μουσικής μπάντας πλαισίωσαν την εκδήλωση, ενώ ο Δήμος Αμυνταίου πρόσφερε στους παρευρισκόμενους τοπικό κρασί, φασολάδα και λουκουμάδες.

Πολλοί σύλλογοι έδωσαν το παρών στο γεγονός, συμβάλλοντας στη εορταστική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης. Ειδικότερα, οι Ελπίδες Αμυνταίου Handball, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αμύντας Αμυνταίου», η Στέγη Ποντίων Αμυνταίου και Περιχώρων, ο Σύλλογος Γυναικών Φιλώτα, ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα, ο Ποντιακός Σύλλογος Μανιακίου «Αμάσεια» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου Αμυνταίου ενίσχυσαντο γιορτινό πνεύμα της βραδιάς προσφέροντας τοπικές λιχουδιές στον κόσμο, ενώ τα χορευτικά συγκροτήματα παρουσίασαν διάφορους παραδοσιακούς χορούς.Η φωτιά στο παλιό Αμύνταιο άναψε τα μεσάνυχτα, αναβιώνοντας μια διαχρονική παράδοση που έχει ριζώσει βαθιά στην τοπική ιστορία.

Ο Δήμος Αμυνταίου εκφράζει τις ευχαριστίες του προς όλους τους συλλόγους που συμμετείχαν, καθώς και προς τον πολυάριθμο κόσμο που δημιούργησε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα.