- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Θετικός ο απολογισμός της ημερίδας του τμήματος Ψυχολογίας με θέμα «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση ατόμων με ή χωρίς νοητικές διαταραχές» (pics)

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Ημερίδα του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα «Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση ατόμων με ή χωρίς νοητικές διαταραχές» που έλαβε χώρα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών στη Φλώρινα. Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε με το Τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων, το Εργαστήριο Γνωσιακής Επιστήμης, τις Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Φλώρινας και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, στην Ημερίδα συμμετείχαν το ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. του Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας και το DepartmentofHumanandSocialSciences, UniversityofSalento, Lecce.

Στόχος της Ημερίδας ήταν η αξιοποίηση των σύγχρονων εξελίξεων στις νέες τεχνολογίες για την καλλιέργεια της γνώσης, την ψυχομετρική αξιολόγηση της νοητικής λειτουργίας, αλλά και την ενίσχυση της προσβασιμότητας και της συμπερίληψης των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της συντονίστριας της Ημερίδας κ. Αμαρυλλίδος-Χρυσής Μαλεγιαννάκη, Επικ. Καθηγήτριας Τμ. Ψυχολογίας ΠΔΜ και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν με τη σειρά η Καθηγήτρια κ. Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Κοσμητόρισσα της Σχολής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών ΠΔΜ, η Αναπλ. Καθηγήτρια Στεργιανή Γκιαούρη, Πρόεδρος του Τμ. Ψυχολογίας ΠΔΜ, ο Καθηγητής κ. Δημήτριος Πνευματικός, Αντιπρόεδρος του Τμ. Ψυχολογίας ΠΔΜ, ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Λάππας, Πρόεδρος του Τμ. Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων ΠΔΜ, ο Αντιπεριφαρειάρχης ΠΕ Φλώρινας κ. Σωτήριος Βόσδου, η Διευθύντρια Α/θμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Φλώρινας και ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Φλώρινας. Σε όλους τους χαιρετισμούς υπογραμμίστηκε η σημασία της σύμπραξης του Πανεπιστημίου με την κοινότητα της Φλώρινας και τους Φορείς της με στόχο την προσφορά και τη διάδοση σύγχρονων εργαλείων στην εκπαίδευση και την αξιολόγηση των μαθητών/τριων. Επίσης, τονίστηκε η σημασία της εξεύρεσης πόρων χρηματοδότησης για τις έρευνες και τον εξοπλισμό των πρωτοβουλιών που αφορούν τις νέεες τεχνολογίες από το Πανεπιστήμιο και εκφράστηκαν θερμές ευχαριστίες προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την έμπρακτη στήριξη σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη φωτογραφία από τα αριστερά προς τα δεξιά: Τόνας Ζαχαρίας, Όλγα Μούσιου, Πηνελόπη Παπαδοπούλου, Δημήτριος Πνευματικός, Αμαρυλλίς-Χρυσή Μαλεγιαννάκη, Σωτήριος Βόσδου, Γεώργιος Λάππας, Στεργιανή Γκιαούρη.

Προσκεκλημένοι/ες επιστήμονες/ισσες προερχόμενοι/ες από τους χώρους της εκπαίδευσης, της ψυχικής υγείας και της ψηφιακής τεχνολογίας παρουσίασαν αποτελέσματα από τις έρευνές τους με καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία,όπως ηλεκτρονικές δοκιμασίες, εκπαιδευτικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, ψηφιακή αφήγηση και ρομπότ…όλα στην υπηρεσία του ανθρώπου, είτε παιδιού είτε ενήλικα,και με στόχο την ανάπτυξη αλλά και την ανίχνευση των νοητικών, ακαδημαϊκών, κοινωνικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων.

Η Ημερίδα χωρίστηκε σε τρία μέρη σύμφωνα με τη θεματολογία των ομιλιών. Το πρώτο πάνελ αφορούσε τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά οι ομιλητές του πρώτου πάνελ:
Αθανάσιος Παπαβασιλείου, Σύμβουλος Πληροφορικής Α/θμιας & Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Μακεδονίας,
Παναγιώτα Χριστοδούλου, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Τμ. Ψυχολογίας ΠΔΜ,
Σωτήρης Γεωργίου, Υπ. Διδάκτωρ Παιδαγωγικoύ Τμ. Νηπιαγωγών ΠΔΜ
Θαρρενός Μπράτιτσης, Καθηγ. Παιδαγωγικού Τμ. Νηπιαγωγών ΠΔΜ
Αλέξανδρος Κλεφτοδήμος, Επικ. Καθηγ. Τμ. Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων ΠΔΜ

Το δεύτερο πάνελ αφορούσε την εκπαίδευση και αξιολόγηση ατόμων με αναπηρία.

Στη φωτογραφία διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά οι ομιλητές του δεύτερου πάνελ:
Πολυξένη Καϊμάρα, Μεταδιδ. Ερευνήτρια Τμ. Τεχνών Ήχου & Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο & Ψυχολόγος, ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ Γενικού Νοσοκομείου Φλώρινας
Άγγελος Σοφιανίδης, ΕΔΙΠ (PhD), Παιδαγωγικού Τμ. Νηπιαγωγών ΠΔΜ
Στεργιανή Γκιαούρη, Πρόεδρος Τμ. Ψυχολογίας, Αναπλ. Καθηγ. Παιδαγωγικού Τμ. Νηπιαγωγών ΠΔΜ

Το τρίτο πάνελ αφορούσε την ψυχομετρική αξιολόγηση της νοητικής λειτουργίας.

Στις φωτογραφίες διακρίνονται οι ομιλητές του τρίτου πάνελ.
Επάνω από τα αριστερά προς τα δεξιά:
Αμαρυλλίς-Χρυσή Μαλεγιαννάκη, Επικ. Καθηγ. Τμ. Ψυχολογίας ΠΔΜ
Στέλιος Ζυγούρης, Ακαδ. ΥπότροφοςΤμ. ΨυχολογίαςΠΔΜ, Lifelong Atlantic Fellow for Equity in Brain Health. Global Brain Health Institute
Κάτω:
Francesco Giaquinto, Psychologist Ph.D.(c), Dept. of Human & Social Sciences, University of Salento-Lecce, Italy

Τέλος, οι συμμετέχοντες/ουσες είχαν τη χαρά να παρακολουθήσουν στο πρώτο διάλειμμα την έκθεση με ρομπότ από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο της Φλώρινας και τον Πόλο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Την πραγματοποίηση της έκθεσης ανέλαβαν οι εκπαιδευτικοί κ. Ιωάννης Αρβανιτάκης, κ. Σωτήρης Γεωργίου και κ. Ελένη Οικονομίδου.

 

Από τα αριστερά προς τα δεξιά: Σωτήρης Γεωργίου, Αμαρυλλίς-Χρυσή Μαλεγιαννάκη, Ελένη Οικονομίδου, Αθανάσιος Παπαβασιλείου

Η Ημερίδα ήταν ανοικτή προς την κοινότητα και υπήρξε μεγάλη προσέλευση, καθώς την παρακολούθησαν συνολικά περισσότερα από 500 άτομα.