- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η ομιλία της προέδρου της ΕΜΑΕΦ Ειρήνης Κουρεμένου στην παρουσίαση του ημερολογίου του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα

Ο Μακεδονικός Αγώνας (1904 -1908) υπήρξε σταθμός στην πορεία των αγώνων για ελευθερία. Η συμμετοχή και η θυσία πολλών τοπικών ηρώων αποτέλεσε τον προάγγελο για την κατοχύρωση τίτλων που όριζαν τα δικαιώματα της περιοχής. Ο Μακεδονικός Αγώνας διεξήχθη με βάση την αποδοχή του Πατριαρχείου ως της απόλυτης θρησκευτικής αρχής και με την άρνηση προσχώρησης στην Εξαρχία και τελείωσε μέσα από την επέμβαση των Νεότουρκων το 1908 και τη δημιουργία συντάγματος που αναγνώριζε αρχικά ισονομία στα δικαιώματα όλων των πολιτών του Οθωμανικού κράτους.

Σε τοπικό επίπεδο, οι συνθήκες στον μακεδονικό χώρο και ιδιαιτέρως στην πόλη της Φλώρινας, όπως για παράδειγμα οι κοινοτικοί θεσμοί και η κοινοτική εκπαίδευση ευνόησαν την ολοκλήρωση μιας ιδεολογικής ζύμωσης ή καλύτερα μιας αυτοκαλλιέργειας και μέσα από πολύπλευρες κοινωνικές διεργασίες, η περιοχή ετοιμάστηκε γι αυτό το μεγάλο γεγονός.

Έχουμε την χαρά και την τιμή να κρατάμε σήμερα στα χέρια μας μια εξαιρετική ιστορική αποτύπωση των πόλεων και των κοινωνιών της Μακεδονίας,  αναφορικά με το ρόλο που αυτές διαδραμάτισαν την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα. Στο πλαίσιο αυτό, οι φωτογραφίες που το ημερολόγιο  περιλαμβάνει, συντελούν στη σαφέστερη και πληρέστερη κατανόηση του ιστορικού και κοινωνικού συγκείμενου της περιόδου, ξεκινώντας από το Μοναστήρι και φτάνοντας ως την Καβάλα. Οι ιστορικές αναφορές, εκτός των όσων οι φωτογραφίες αναδεικνύουν αλλά και  των δεδομένων που αυτές ενσωματώνουν, είναι ένα ακόμα επίπεδο κατανόησης και συμβολής και εν τέλει συνειδητοποίησης από μέρους των σημερινών αναγνωστών αυτών που εκείνη η εποχή συνεισέφερε και συνέβαλε στη διαμόρφωση της σημερινής πραγματικότητας και ταυτότητας.

 Ένα ημερολόγιο που βοηθά τον αναγνώστη να κατακτήσει την ιστορική γνώση και να καλλιεργήσει την ιστορική του συνείδηση, μια αξιόλογη προσπάθεια του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Η σημερινή συνδιοργάνωση μας τιμά ιδιαίτερα ως ΕΜΑΕΦ και ευελπιστούμε και σε μελλοντικές από κοινού δράσεις με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας. Θερμά συγχαρητήρια στους συντελεστές!

Δρ. Ειρήνη Κουρεμένου
Πρόεδρος ΕΜΑΕΦ