- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Ποιος είναι ο κατάλληλος φωτισμός για το σπίτι και την επιχείρηση

Ο φωτισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία καλής διάθεσης και στην ενίσχυση της παραγωγικότητας. Είτε σκοπεύετε να διακοσμήσετε το σπίτι ή την επιχείρησή σας, η επιλογή του σωστού φωτισμού θα παίξει σοβαρό ρολό στον χαρακτήρα και στην ατμόσφαιρα που θέλετε να δημιουργήσετε. Παρακάτω θα δούμε πώς με δημιουργικούς τρόπους, μπορείτε να συνδυάσετε φωτιστικά εξωτερικού χώρου και φώτα οροφής:

Στο εσωτερικό του σπιτιού:

Μπορείτε σε κοινοχρήστους χώρους, όπως στο σαλόνι, να επιλέξετε ένα ζεστό, πολυεπίπεδο φωτισμό με συνδυασμό φωτιστικών οροφής (πολυέλαιοι, κρεμαστά φωτιστικά), φωτισμό εργασίας (φωτιστικά δαπέδου, επιτραπέζια φωτιστικά) και φωτισμό έμφασης (φωτάκια χορδών, απλίκες). Αυτό θα δημιουργήσει μια άνετη και φιλόξενη ατμόσφαιρα.

Στην κουζίνα εξισορροπήστε τον έντονο φωτισμό οροφής, βάζοντας φώτα εσοχής ή χωνευτά  οροφής, που είναι κατάλληλα για την προετοιμασία φαγητού. Τα συγκεκριμένα φώτα πρέπει να έχουν έντονο φυσικό λευκό φως, πάνω από 3000 lumen. Κάτω από τα ντουλάπια ή πάνω σε κρυφά σημεία μπορείτε να βάλετε απαλό φωτισμό για να αλλάξετε ατμόσφαιρα, ειδικά τις βραδινές ώρες όταν θέλετε να χαλαρώσετε. Συνδυάστε ένα dimmer για να μεταβάλετε την ένταση στο φως όπως εσείς θέλετε.

Στο υπνοδωμάτιο δώστε προτεραιότητα σε ένα ζεστό, χαλαρωτικό φωτισμό με ρυθμιζόμενα φωτιστικά κομοδίνου, απλίκες ή επιτοίχιο φωτισμό. Αποφύγετε τον έντονο φωτισμό, εκτός και αν θέλετε να έχετε πάνω από το κρεβάτι, στο προσκέφαλό σας, κάποιο φως για διάβασμα.

Στο μπάνιο συνδυάστε έντονο φως με φωτιστικά οροφής σποτ, προκειμένου να δείχνετε μόνο τα σημεία που θέλετε, όπως το μπάνιο και ο νιπτήρας. Αν θέλετε έντονο φωτισμό που θα σας διευκολύνει στην περιποίηση προσώπου, ο κρυφός φωτισμός με λευκό φως γύρω και από πίσω από τον καθρέφτη, είναι ιδανικός.

Στην επιχείρηση:

Στο γραφείο χρησιμοποιήστε, ομοιόμορφα κατανεμημένα φωτιστικά όπως είναι τα φώτα φθορισμού, χωνευτά φώτα για περισσότερη παραγωγικότητα. Αν έχετε κατάστημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτιστικά οροφής πάνω σε ράγες για να φωτίσετε τα σημεία που θέλετε και τα προϊόντα στην βιτρίνα. Μπορείτε με διάφορους προβολείς και φωτισμό πίστας να δημιουργήσετε μια δυναμική ατμόσφαιρα. Ο πιο απαλός φωτισμός περιβάλλοντος μπορεί να φωτίσει διαδρόμους και ρούχα.

Αν έχετε χώρο εστίασης, χρησιμοποιήστε έναν ζεστό και φιλόξενο φωτισμό. Κάντε ένα συνδυασμό με πολυέλαιους, κρεμαστά φωτιστικά, φωτιστικά με δυνατότητα ρύθμισης για μια ξεχωριστή γευστική εμπειρία. Ο φωτισμός έμφασης μπορεί να τονίσει συγκεκριμένες περιοχές όπως το μπαρ ή κάποια σχεδιαστικά μοτίβα και  έργα τέχνης στον χώρο.

Φωτισμός εξωτερικού χώρου και φωτιστικά οροφής:

Προσθέστε ζεστό φωτισμό γύρω από το χώρο που κάθεστε, συνδυάστε διάφορα επιτραπέζια φανάρια με ένα φωτιστικό δαπέδου κοντά στο καθιστικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φωτισμό πίστας οροφής, για να φωτίσετε την περιοχή που θέλετε και στη συνέχεια να τοποθετήσετε προβολείς σε φυτά ή έργα τέχνης για να προσθέσετε μεγαλύτερη προοπτική στον χώρο.

Για μια αίσθηση zen μπορείτε να βάλετε χωνευτά φώτα οροφής με λαμπτήρες ζεστού τόνου 3000lumin. Τοποθετήστε ηλιακά φώτα στην αυλή για να φωτίσετε τα διάφορα μονοπάτια στον κήπο. Επίσης, τα φανάρια κατά μήκος των διαδρόμων μπορούν να δώσουν ένα μαγευτικό αποτέλεσμα.

Στο αίθριο ενός εστιατορίου βάλτε φώτα σε κορδόνι, για να δημιουργήσετε μια εορταστική ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιήστε κρυφό φωτισμό σε τραπέζια και βάλτε φωτιστικά με κορδόνια μέσα στις ομπρέλες για μια ζεστή και ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Συμβουλές για διαφορά στυλ:

Μην ξεχνάτε τη θερμοκρασία χρώματος! Οι ζεστοί τόνοι δημιουργούν μια ζεστή αίσθηση, ενώ οι ψυχροί τόνοι αναζωογονούν και σας κρατάνε σε εγρήγορση. Για να πετύχετε μια σωστή ισορροπία με λειτουργικότητα και αισθητική, βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό φως για τον χώρο εργασίας σας, διατηρώντας παράλληλα μια κομψή ατμόσφαιρα.