- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Το «γλέντι των γερόντων» της Δροσοπηγής (pics)

Το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024 στην ορεινή κοινότητα Δροσοπηγής, για άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το παραδοσιακό «Γλέντι των Γερόντων».

Η φετινή εκδήλωση είχε τίτλο «Μνήμες Γερόντων», και ήταν αφιερωμένη στην γενιά των προγόνων μας, που με την παρουσία τους και την συμμετοχή τους οριοθέτησαν το πλαίσιο, το περιεχόμενο και την διάσταση αυτής της μορφής των εκδηλώσεων. Το γλέντι των γερόντων πρωτοξεκίνησε με οργανωτές και εμψυχωτές τον τ. Πρόεδρο της Κοινότητας Κων/νο Ζιώρδα και τον Ζωγράφο Βαγγέλη Ταμουτσέλη το 1981 σε μια προσπάθεια να αναδείξουν και να καταγράψουν τις μνήμες, τους ήχους, τα πρόσωπα και τα γενικά χαρακτηριστικά μιας γενιάς ανθρώπων, με συγκεκριμένα πολιτιστικά και επαγγελματικά χαρακτηριστικά με αναφορά την τέχνη των μαστόρων.

Πρόσωπα και χαρακτήρες που βίωσαν στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους, όλες αυτές τις κοινωνικές αλλαγές και τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα από τις αρχές έως και τα τέλη του 20ου αιώνα.

Το «Γλέντι των Γερόντων της Δροσοπηγής » σήμερα εξακολουθεί να έχει σχεδόν την ίδια μορφή παρά την απουσία των προσώπων που δεν είναι πια μαζί μας.

Αυτό συμβαίνει, διότι κάθε φορά η ανοικτή πρόσκληση απευθύνεται στην συμμετοχή και την παρουσία της επόμενης γενιάς των Γερόντων που ως διάδοχοι- συγγενείς αυτής της ακολουθίας των πραγμάτων, έρχονται να αναπληρώσουν με την σειρά τους και να ενισχύσουν αυτήν την διαδικασία στον κύκλο αυτών των ετήσιων παραδοσιακών εκδηλώσεων.

Οι Γέροι και οι Γεροί της Δροσοπηγής, μαζεύονται στις παρέες κάθε χρόνο για να ενώσουν τις φωνές τους και να ξαναβρεθούν σε αυτήν την Τράπεζα των προσφορών, όπου οι καλοί μεζέδες, τα ορεκτικά, τα διαφορετικά πιάτα, το κρασί, τα κεράσματα και τα σπιτικά γλυκά,δίνουν το δικαίωμα στον «Αρχιερέα» του συμποσίου να ξεκινήσει αυτό τον κύκλο των μνημονικών συζητήσεων, και των πολυφωνικών τραγουδιών που κάποτε ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στην ομήγυρη στις παρέες και τα γλέντια των μαστόρων.

Φέτος τυχερός στο φλουρί της Βασιλόπιτας ήταν ο ζωγράφος Βαγγέλης Ταμουτσέλης, και αναλαμβάνει, όπως ορίζει το έθιμο την ευθύνη για το «κέρασμα» στην επόμενη συνάντηση εκδήλωση των Γερόντων.

Στο τέλος για άλλη μια χρονιά Όλοι ευχήθηκαν από καρδιάς σηκώνοντας τα ποτήρια ψηλά..

…Να μην λείπει κανένας.

Ταμουτσέλης Νικόλαος
Ζωγράφος