- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Εκπαιδευτικοί από σχολείο της Ισπανίας επισκέφτηκαν το 8ο νηπιαγωγείο Φλώρινας στο πλαίσιο υλοποίησης προγράμματος Erasmus+ (video, pics)

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ122-sch-45228A67 Job shadowing που υλοποιεί το CEIP Ricardo Mallen της Calamocha της Ισπανίας με σχολείο υποδοχής το 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας τρεις εκπαιδευτικοί –δύο νηπιαγωγοί και μία δασκάλα μουσικής-του CEIP Ricardo Mallen πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας για μία εβδομάδα από τη Δευτέρα 26-2-2024 ως και την Παρασκευή 1-3-2024 με στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ σχολείων σε αγροτικές περιοχές με παρόμοια χαρακτηριστικά σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον.

Τις δύο πρώτες ημέρες, τη Δευτέρα 26-2-2024 και Τρίτη 27-2-2024 υπήρξε συνεργασία του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας με το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ. Ταμουτσέλη Νικόλαο με θέμα: «Τεχνικές ζωγραφικής στο νηπιαγωγείο-Αφιέρωμα σε τρεις Ισπανούς καλλιτέχνες». Η πρώτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον αρχιτέκτονα Αντόνι Γκαουντί (Antoni Gaudí), με τίτλο «Τον Gaudi θα γνωρίσω, ψηφιδωτό θα σχηματίσω», περιλάμβανε παρουσίαση της ζωής και των έργων του και ακολούθησε παιδαγωγική αξιοποίηση των έργων του με δημιουργία ψηφιδωτών από τα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου με την υποστήριξη του καθηγητή, των βοηθών-φοιτητών και των εκπαιδευτικών της σχολικής μονάδας. Η δεύτερη ημέρα ήταν αφιερωμένη στον ζωγράφο και γλύπτη Ζουάν Μιρό (Joan Miró) με τίτλο “Χρώματα και πινέλα όταν βρω, σαν τον Miro δημιουργώ” και στη ζωγράφο από τη Ζαραγόσα Eva Armisen, περιλάμβανε παρουσίαση της ζωής και των έργων τους και ακολούθησε παιδαγωγική αξιοποίηση των έργων τους με ζωγραφική με πινέλα και κηροπαστέλ (Mixed Technic) από τα παιδιά του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας.

Στη συνέχεια, την Τετάρτη 28-02-2024 ακολούθησε συνεργασία του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης ΠΕ60 Ν. Φλώρινας κ. Κωνσταντία Βαϊρινού. Δόθηκε η επιστημονική και παιδαγωγική υποστήριξη για την υλοποίηση μιας ημερήσιας διδακτικής παρέμβασης στο Νηπιαγωγείο με θέμα: «Παιχνίδια και παιγνιώδεις δραστηριότητες διαφοροποιημένης διδασκαλίας». Η δράση περιλάμβανε μία σειρά από στρατηγικές και τεχνικές διαφοροποιημένης διδασκαλίας, που συνέθεσαν ένα ημερήσιο πρόγραμμα για το Νηπιαγωγείο με έννοιες σχετικές με τον κύκλο του Νερού(όπως σύννεφο, βροχή, ρυάκι, ποτάμι, λίμνη, θάλασσα) με δομημένα παιχνίδια και παιγνιώδεις δραστηριότητες αξιοποιώντας έργα τέχνης Ελλήνων δημιουργών, τα οποία φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδος.

Αρχικά ξεκινήσαμε με ένα παιχνίδι γνωριμίας, έγινε παρουσίαση των έργων, έπειτα έγινε ο χωρισμός των παιδιών σε έξι ομάδες, όσα και τα έργα τέχνης που γνωρίσαμε, για την προσέγγιση των έργων τέχνης αξιοποιήθηκε η ρουτίνα σκέψης «Δες-Βρες-Πες», για την γνωσιοκεντρική ανάλυση των εννοιών των πινάκων χρησιμοποιήθηκε η στρατηγική Frayer και για το τελικό στάδιο της αξιολόγησης η τεχνική Summerize 3-2-1.

Το απόγευμα της Τετάρτης επισκεφτήκαμε το Τμήμα Εθνογραφίας & Χορού του ΦΣΦ « Ο Αριστοτέλης» με τη δασκάλα τους Ρίτσα Τρύφωνος, η οποία καλωσόρισε εγκάρδια εμάς και τις Ισπανίδες εκπαιδευτικούς και μας έμαθε παραδοσιακούς χορούς δίνοντας μια γεύση Ελλάδας μέσα από τον χορό.

Την Πέμπτη 29-2-2024 υλοποιήθηκαν δραστηριότητες που αφορούν το περιβάλλον με πειράματα για τη «διαλυτότητα του νερού». Ακολούθησε κουκλοθεατρική παράσταση και δραματοποίηση του μύθου του Αισώπου «Ο Λαγός και η Χελώνα». Θέλοντας να δείξουμε κάποιες από τις ομορφιές της Φλώρινας, αποφασίσαμε, ο Σύλλογος Διδασκόντων μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας μια εκδρομή στην περιοχή μας. Αξιοσημείωτες υπήρξαν οι ξεναγήσεις στο Κτήμα Άλφα, με τις υπέροχες εγκαταστάσεις και τα εύγευστα κρασιά, και στο Καταφύγιο του Αρκτούρου στην Αγραπιδιά, όπου είδαμε Λύκους και Λύγκες. Επισκεφτήκαμε και περιηγηθήκαμε στο χωριό Νυμφαίο και η όμορφη ημέρα έκλεισε με υπέροχα εδέσματα σε γνωστό εστιατόριο της πόλης μας.

Τέλος, την Παρασκευή, 1-3-2024, υπήρξε συνεργασία με τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και το πρόγραμμα έκλεισε με αποχαιρετιστήρια εκδήλωση με θέμα τον πολιτισμό των δύο χωρών, υλοποιήθηκαν ποικίλες κι ενδιαφέρουσες δράσεις για την ελληνική και ισπανική παράδοση, με τραγούδια, χορούς και παραδοσιακά εδέσματα, τα οποία έφεραν οι γονείς του σχολείου μας, ανταποκρινόμενοι άμεσα στο κάλεσμά μας. Η διευθύντρια με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου μοίρασαν αναμνηστικά δώρα στις εκπαιδευτικούς από την Ισπανία και έπειτα προβλήθηκαν βίντεο με τις βασικότερες δράσεις των μαθητών καθώς και τις στιγμές τις οποίες μοιραστήκαμε όλοι μας την εβδομάδα Erasmus. Πολύ σημαντική υπήρξε και η έκθεση η οποία λάμβανε χώρα στον εξωτερικό χώρο του σχολείου. Οι γονείς και οι επισκέπτες εκπαιδευτικοί είδαν και παρατήρησαν τις δημιουργίες των μαθητών των προηγούμενων ημερών. Σημαντική ήταν η παρουσία της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φλώρινας κ. Όλγας Μούσιου Μυλωνά και της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Θεοδώρας Βάσιου. Το κλίμα συγκίνησης κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος ήταν εμφανές σε όλους. Η επίσκεψη των εκπαιδευτικών του Ceip Ricardo Mallen της Ισπανίας στο 8ο Νηπιαγωγείο Φλώρινας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, υπήρξε γόνιμη κι εποικοδομητική σε πολλά επίπεδα. Η συνεργασία των επισκεπτών εκπαιδευτικών με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής ήταν αγαστή και οι μαθητές βίωσαν την εμπειρία της επαφής με ποικίλες πρακτικές στη σχολική πραγματικότητα, διαφορετικές δράσεις και νοοτροπίες, στοιχεία που διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και τους θέτουν σε τροχιά εξέλιξης και βελτίωσης σε προσωπικό επίπεδο.

Η προβολή του προγράμματος και η διάχυση των αποτελεσμάτων γίνεται μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης του Ισπανικού σχολείου https://www.facebook.com/colegioricardomallen?locale=el_GR και των ιστοσελίδων των σχολείων https://blogs.sch.gr/8nippflo/author/8nippflo/ & https://colegioricardomallen.com/.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της συνεργασίας

Η Διευθύντρια του 8ου Νηπιαγωγείου Φλώρινας
Στέλλα Μαβίδου