- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κινούμενα Τοπία: Μια περιπατητική, παραστατική δράση σύγχρονου χορού με συμμετοχικά στοιχεία στη Φλώρινα

H περιπατητική, παραστατική δράση σύγχρονου χορού με συμμετοχικά στοιχεία

Beyond the Urban| Performing Ecosystems

Κ Ι Ν Ο Υ Μ Ε Ν Α  Τ Ο Π Ι Α

της ομάδας σύγχρονου χορού Α priori συνεχίζει το ταξίδι της στο φυσικό τοπίο και την κοινότητα της Φλώρινας στις 19, 20 και 21 Μαρτίου σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η χορογράφος της ομάδας Α priori Dance Cο. Ελεονώρα Ηλία φέρνει κοντά μια ομάδα καλλιτεχνών, η οποία εκφράζει την κοινή πεποίθηση της ανάπτυξης καλλιτεχνικού έργου στα φυσικά τοπία των περιφερειών μας και της προσβασιμότητας του σύγχρονου χορού σε ευρύτερο κοινό στη χώρα.

Σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Σόνια Ντόβα, Μαριέλα Νέστορα, Δημήτρη Καραγεώργο -οι οποίοι προέρχονται από τα πεδία του χορού και της μουσικής αντίστοιχα – αξιοποιούν τη φυσική, εικαστική σκηνογραφία του τοπίου και συμπλέκουν στη δημιουργία μιας διευρυμένης χορογραφικής σύνθεσης, προσπαθώντας να κατανοήσουν τον χώρο με ευαισθησία και να επανα-διατυπώσουν τη σχέση τους με τη φύση, υπό την έννοια της φροντίδας.

Η σύμπραξη 3 πεδίων σύγχρονης τέχνης – του χορού, των εικαστικών και της μουσικής- ‘μεταμορφώνει’ το χώρο και επιδιώκει να δημιουργήσει μια εναλλακτική σκηνή σύγχρονου χορού σε σημεία του δημόσιου χώρου της κοινότητας, μέσω μιας χαρτογραφημένης διαδρομής.

Επεισόδια χορού θα διαμορφώσουν οπτικοακουστικές και ‘απτικές’ εικόνες επιτρέποντας σε κάθε θεατή να συνδεθεί με την παράστασή μας μέσα από τις αισθήσεις του και να συν-διαμορφώσει το τελικό παραστατικό αποτέλεσμα της δράσης.

Οι παραστάσεις της δράσης μας έχουν ταξιδέψει σε διαφορετικά φυσικά οικοσυστήματα της χώρας έως σήμερα: τη Μηλιά Μετσόβου Ιωαννίνων, τα Μετέωρα Καλαμπάκας Τρικάλων, το Νεοχώρι Λευκάδας και το Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων (2022-23).

Σε κάθε σταθμό, η παραστατική διαδικασία λειτουργεί σαν ένας ‘ζωντανός παλλόμενος οργανισμός’, ο οποίος πληροφορείται από τα υλικά και άυλα στοιχεία του εκάστοτε τόπου, έτσι ώστε το τελικό παραστατικό αποτέλεσμα να μεταβάλλεται διαρκώς.

Στον 5ο σταθμό της περιοδείας μας, τη Φλώρινα, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αγγελική Αυγητίδου, επιδιώκουμε να ‘ανοίξουμε’ τη διαδικασία συν-δημιουργίας και να συν-διαμορφώσουμε την παράσταση από κοινού με τους ενδιαφερόμενους συμμετέχοντες φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, μέσα από ένα εντατικό σεμινάριο 3 ημερών.

Θα δοθεί 1 παράσταση με τη μορφή ανοιχτής παρουσίασης για το κοινό της πόλης της Φλώρινας την Πέμπτη 21 Μαρτίου και ώρα 14:00, με σημείο συνάντησης την Πλατεία Γεωργίου Μόδη (κανόνια).

 

Σημείωμα Ομάδας Καλλιτεχνών

Τα σώματά, η γη, ο αέρας, το νερό, τα πουλιά, τα ξύλα, οι καρποί τη φύσης θα αποτελέσουν τα καλλιτεχνικά ‘εργαλεία’ μας για να δημιουργήσουμε μια βιωματική παραστατική εμπειρία για το κοινό της δράσης. Μια ‘περιπλάνηση’ σε οικεία μέρη του τόπου, ιδωμένα υπό το πρίσμα της φαντασίας και (επαν)ανακαλυπτόμενα μέσα από τη διά-δραση τους με τη σύγχρονη τέχνη.

Σας περιμένουμε!!!

Συντελεστές

Ιδέα /Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία, Σόνια Ντόβα

Μουσική σύνθεση/Ηχοτοπία: Δημήτρης Καραγεώργος

Καλλιτεχνική Σύμβουλος/Οδηγός Περιπατητικής Διαδρομής: Μαριέλα Νέστορα

Ερμηνεία: Ελεονώρα Ηλία, Σόνια Ντόβα, Μαριέλα Νέστορα, Δημήτρης Καραγεώργος, Άννα Παπανικολάου

Φωτογραφίες-Βιντεοσκόπηση προβών/παραστάσεων:

Kωστής Εμμανουηλίδης, Μαριλένα Γκόνη, Ελένη Μανδραβέλη, Σπύρος Θεοδωρίδης, Λούις Λοΐζου

Γραφιστική Επιμέλεια Αφίσας: Ιωάννα Κολεγιώργου

Παραγωγή: APrioriDanceCo.

Social Media

www.apriori-dance.com

www.facebook.com/aprioridanceco

Videolinks με αποσπάσματα από την παραστατική δράση των 4 προηγούμενων σταθμών:

https://vimeo.com/776929142 Μηλιά Μετσόβου Ιωαννίνων

https://vimeo.com/799881229 Καλαμπάκα Τρικάλων

https://vimeo.com/881382292 Νεοχώρι Λευκάδας

https://vimeo.com/881596123 Νησί Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων

Η περιοδεία της καλλιτεχνικής δράσης χορού‘Beyond the Urban: Performing Ecosystems/ Κινούμενα Τοπία’, πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού (περιοδεία χορού 2023).

The tour of the performance ‘Beyond the Urban: Performing Ecosystems/ΚινούμεναΤοπία takes place under the auspices and with the financial support of the Ministry of Culture and Sports (dance tour 2023).

afisaNHSI_tel