- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πέτη Πέρκα: «Η Νέα Αριστερά στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας, στηρίζει το αίτημα της κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης στο έγκλημα των Τεμπών» (video)

Τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσαν οι Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ κατά της κυβέρνησης

 

Τη στήριξη της Νέας Αριστεράς στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε στην αρχή της τοποθέτησής της, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) της Νέας Αριστεράς και Βουλεύτρια Φλώρινας, Π. Πέρκα.

«Επιτελούμε το καθήκον μας ως αξιόπιστη, σοβαρή αντιπολίτευση», τόνισε. «Επιλέγουμε να στεκόμαστε αταλάντευτα με την κοινωνία και να στηρίζουμε το αίτημά της, όπως έχει εκφραστεί με τις πάνω από ένα εκατομμύριο τριακόσιες τριάντα χιλιάδες υπογραφές του ψηφίσματος, που ζητά τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών για την πρωτοφανή τραγωδία. Για αυτό καταθέσαμε πρόταση νόμου, έτσι ώστε οι υπογραφές των πολιτών να ‘πιάσουν τόπο’. Ενώ, μετά τα νέα στοιχεία, έχουμε ζητήσει και τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ώστε να μπορούν να διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες. Έχουμε καλέσει τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν αυτές μας τις παρεμβάσεις».

Επανέλαβε ότι η Νέα Αριστερά έχει δεσμευτεί πως δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκάλυψη. Γεγονός που φάνηκε και στην Εξεταστική Επιτροπή, στην οποία η κα Πέρκα συμμετείχε προσωπικά, και όπου, παρά τον αποκλεισμό και την κατασυκοφάντηση κρίσιμων μαρτύρων, την εξέταση της υπόθεσης ξεκινώντας από τη δεκαετία του 1990 και πλήθος άλλων μεθοδεύσεων, η Νέα Αριστερά εισέφερε σημαντικά στοιχεία που «μπορεί και οφείλει να διερευνήσει η δικαιοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες αποκαλύψεις για αλλοίωση συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη, λίγες μόλις ώρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, η Βουλεύτρια Φλώρινας έθεσε το  βασικό ερώτημα που οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση: Ποιος μπήκε παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν το υλικό κι έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τις τελικά;

«Αυτός μάλιστα που θα έπρεπε την επομένη των αποκαλύψεων να ζητήσει την απάντηση στο ερώτημα είναι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς ήταν εκείνος που αναφέρθηκε στο μονταρισμένο/παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο αμέσως μετά την τραγωδία», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχουμε δει όμως καμία απολύτως αντίδραση από τον κ. Μητσοτάκη. Το γεγονός αυτό δημιουργεί μείζον πολιτικό και θεσμικό ζήτημα που χτυπά στην καρδιά του κράτους δικαίου».

«Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ψευδόμενη κατ’ εξακολούθηση, από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 μέχρι σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο κ. Καραμανλής και οι βουλευτές της πλειοψηφίας, όλοι προετοιμασμένοι, ‘διαβασμένοι’ και πλήρως συντονισμένοι, επαναλαμβάνουν το αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους».

Με αυτό το λάθος του σταθμάρχη πέρασε η κυβερνητική πλειοψηφία  – κάπως – ‘αναίμακτα’ τρεις μήνες στην Εξεταστική Επιτροπή – μια Επιτροπή ‘ντροπή’ για το ελληνικό κοινοβούλιο. Χρειάστηκαν επίσης 700 και πλέον σελίδες για να περιγράψει η ΝΔ αυτό το «ανθρώπινο λάθος» στο Πόρισμά της για το έγκλημα των Τεμπών.

Και με το ίδιο αφήγημα περί «ανθρώπινου λάθους» έρχεστε και σήμερα εδώ, Βουλευτές και Βουλεύτριες της πλειοψηφίας, να περάσει και ο ‘σκόπελος’ της Πρότασης Δυσπιστίας και να τελειώνουμε μ’ αυτό το θέμα.

Μόνο που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Και είναι πλέον πολύς ο κόσμος που έχει καταλάβει», σημείωσε δηκτικά.

Στο σημείο αυτό, αναφέρθηκε σε ορισμένα μόνο από τα ψέματα της κυβέρνησης για το έγκλημα των Τεμπών, τα οποία έχουν αποδομηθεί, με στοιχεία που κατέθεσε η ίδια στην Εξεταστική Επιτροπή, αλλά και στην προηγούμενη Ολομέλεια που αφορούσε στο Πόρισμα της Εξεταστικής.

Ψέμα 1ο: Ο μοιραίος σταθμάρχης μόνος υπαίτιος της τραγωδίας.

«Τότε ποιος ευθύνεται για την ‘προδήλως παράνομη’, κατά τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γεραπετρίτη, μετάταξη, ενός πρώην αχθοφόρου, χωρίς εμπειρία και κατάλληλη εκπαίδευση, σε έναν τόσο κεντρικό σταθμό, αν όχι ο κ. Καραμανλής, με την εκ των υστέρων Υπουργική του Απόφαση», παρατήρησε η κα Πέρκα.

Ενώ υπογράμμισε ότι η ΝΔ επιλέγει να ‘ξεχνάει’ πως ήδη από την πρώτη θητεία της, εγκαταλείφθηκαν σταδιακά όλες οι δικλείδες ασφαλείας, από την πιο απλή έως τα σύγχρονα συστήματα. Η τηλεδιοίκηση στη Λάρισα, το δευτεροβάθμιο Κέντρο Ελέγχου στην Καρόλου, το σύστημα ραδιοεπικοινωνίας GSM-R, είναι ορισμένες μόνο από αυτές, που έστω μία αν λειτουργούσε το μοιραίο βράδυ, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Ψέμα 2ο: Καμία συγκάλυψη στην υπόθεση του μπαζώματος

Ακόμα δεν γνωρίζουμε ποιος έδωσε εντολή να απομακρυνθεί μέσα σε πέντε μόλις μέρες μεγάλος όγκος χωμάτων και στη συνέχεια να ‘μπαζωθεί’ ο χώρος, με αποτέλεσμα να χαθούν πολύτιμα στοιχεία, ενδεχομένως και βιολογικό υλικό των θυμάτων. «Έχουμε μια εντολή ‘ορφανή’ να περιφέρεται» είπε χαρακτηριστικά.

Ψέμα 3ο: Ο Κ. Καραμανλής έλαβε υπόψη του τις προειδοποιήσεις για την ‘οριακή’ κατάσταση του σιδηροδρόμου

Η Π. Πέρκα έκανε αναφορά στα εξώδικα των μηχανοδηγών, τις επιστολές του Προέδρου της Επιτροπής ETCS Χ. Κατσιούλη, του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φ. Τσαλίδη, του Προέδρου του ΟΣΕ Κ. Σπηλιόπουλου, αλλά και στις δεκάδες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις με πρωτοβουλία της ίδιας, ορισμένες εκ των οποίων είχαν και συγκεκριμένη αναφορά στα Τέμπη. «Όλες πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Ενώ και οι προαναφερόμενοι αποκλείστηκαν από μάρτυρες».

Συνεχίζοντας, παρέθεσε τα πολλά και «ύποπτα» ψέματα της κυβέρνησης και για τη Σύμβαση 717, η οποία, ‘βάλτωσε’ την περίοδο 2020-2023. Όπως αποδεικνύεται από σχετικά έγγραφα, το ποσοστό προόδου της 717 το Μάιο 2019 ήταν 72%, 74% το Μάρτιο 2020 και 77% τον Φεβρουάριο 2023, δηλαδή είχε μόλις 5% πρόοδο σε 4 χρόνια!

«Επειδή, κύριοι της κυβέρνησης, δεν μπορούσατε να αμφισβητήσετε επίσημα έγγραφα, δημιουργήσατε το αφήγημα ότι τα παραπάνω ποσοστά δεν είναι πραγματικά και το αληθινό ποσοστό προόδου της σύμβασης ήταν 30%, επειδή έπρεπε να αποξηλωθεί εξοπλισμός – μάλιστα ο κ. Πέτσας μίλησε για πρόοδο 17%, ο καθένας λέει ό,τι θέλει!».

«Στο εύλογο ερώτημά μας για ποιο λόγο ξηλώθηκαν τα συστήματα, με ποια εντολή και με ποιο τίμημα, η απάντηση της κυβέρνησης ήταν «αδαπάνως» και επειδή το επέβαλε το πόρισμα της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.). Το εν λόγω πόρισμα όμως δεν αναφέρεται πουθενά σε νέα αρχιτεκτονική των συστημάτων. Αντίθετα, σε «απαράδεκτο ξήλωμα εγκαταστάσεων, οι οποίες λειτουργούσαν καλά και είχαν πληρωθεί με κονδύλια της ΕΕ», αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ETCS Χ. Κατσιούλης, στην επιστολή παραίτησής του το 2022, όταν και κατήγγειλε κακή διαχείριση της σύμβασης και επεσήμανε ότι η αποξήλωση αυτή θα προξενούσε τεράστιες καθυστερήσεις».

«Η αλληλουχία ψεμάτων για να καλυφθεί το πρώτο, αλλά και για να καλυφθεί η καθυστέρηση δύο χρόνων στην υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης (Σ.Σ.), συνεχίστηκε με την επανακατάθεση της τελευταίας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ αυτή είχε εγκριθεί. Για να έρθει η αμφιλεγόμενη απάντηση «απαραδέκτως επανυποβάλλεται…», αφού προφανώς το Ελεγκτικό δεν είχε πλήρη γνώση των νέων δεδομένων. Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας όμως στη συνέχεια απέδειξε ότι πραγματικά είχε γίνει λαθροχειρία».

«Ενώ την ίδια περίοδο συμβαίνουν πολλά περίεργα γεγονότα, που γεννούν πολλά ερωτηματικά.

Ευλόγως λοιπόν κάποιος κακοπροαίρετος μπορεί να αναρωτηθεί αν υπήρξε αφανής διαπραγμάτευση, με την ανάμειξη ΕΡΓΟΣΕ και Υπουργείου, ώστε να βρεθούν λύσεις στα εσωτερικά προβλήματα της Κοινοπραξίας και να προχωρήσουν έπειτα από διαδοχικές καθυστερήσεις τα έργα, με την αποζημίωση των 3,3 εκ. να αποτελεί μέρος της όποιας συμφωνίας επετεύχθη» ολοκλήρωσε η Βουλεύτρια Φλώρινας με τα της Σύμβασης 717.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το έγκλημα των Τεμπών, αλλά εδώ και πέντε χρόνια η κυβέρνηση έχει καταστήσει «κουρελόχαρτο» το κράτος δικαίου. Ενώ ο Πρωθυπουργός θέλει να παρουσιάζεται αυτός και η κυβέρνησή του ως ‘κεντρώοι’, τα πεπραγμένα της ΝΔ δείχνουν ότι εφαρμόζει στην πράξη πολιτικές βγαλμένες από ένα σκοτεινό παρελθόν της Δεξιάς.

Θύμισε στο πλαίσιο αυτό τα περί ΄νόμιμων επισυνδέσεων’, τις παρεμβάσεις στην ανεξαρτησία των Ανεξάρτητων Αρχών, το πρόσφατο ψήφισμα-ράπισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου και την ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα, τη θέση 107 της Ελλάδας όσον αφορά στην Ελευθερία του Τύπου.

Επιπλέον, την πρόσφατη κυβερνητική επιλογή να νομοθετήσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κόντρα στις ξεκάθαρες προβλέψεις του Συντάγματος. Το σκάνδαλο με τη διαρροή ή την αποστολή από το Υπουργείο Εσωτερικών, προσωπικών δεδομένων πολιτών – ένα σκάνδαλο που, αν είχε συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα είχε οδηγήσει στην άμεση παραίτηση της κ. Κεραμέως.

Η Π. Πέρκα ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της, τονίζοντας τα εξής: «Σχεδόν κάθε πράξη, κάθε πολιτική, κάθε νομοθέτημα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας απομακρύνει την Ελλάδα από το κράτος δικαίου και πλήττει βάναυσα τη δημοκρατία μας.

Δεν θα σάς επιτρέψουμε να εγκαθιδρύσετε λοιπόν αυτήν την κυριαρχία με όποιο μέσο μπορούμε μέσα και έξω από τη Βουλή. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Συντασσόμαστε με το δίκαιο, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου».