- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Η Πέτη Πέρκα στον Real fm: «Η κυβέρνηση δεν πολιτεύεται με γνώμονα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία» (ηχητικό)

Με αναφορά στις επερχόμενες ευρωεκλογές ξεκίνησε την παρέμβασή της η Βουλεύτρια Φλώρινας και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (K.O.) ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Μίλησε για «ιστορική μάχη», η οποία λαμβάνει χώρα εν μέσω ανόδου της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αλλά και για το ότι η κατάσταση στη χώρα είναι αλληλένδετη με την ευρωπαϊκή, συνθέτοντας ουσιαστικά ένα ‘παζλ’.

«Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σ’ αυτές τις ευρωεκλογές, οι οποίες είναι κρίσιμες και για το εσωτερικό της χώρας. Για τη ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, οι εν λόγω εκλογές αποτελούν μια πρώτη στάση. Υπενθυμίζω ότι η Κ.Ο. μετράει μόλις λίγους μήνες, το κόμμα ακόμα λιγότερο, είναι ουσιαστικά ‘βρέφος’. Υπάρχει όμως πολιτικό κενό και θεωρώ ότι έχουμε πολύ σημαντική και διαφορετική παρουσία στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, με πολλές δράσεις – στο θέμα της στέγης, στα ζητήματα της δημοκρατίας και της κατάλυσης του Συντάγματος και βεβαίως στην υπόθεση του εγκλήματος των Τεμπών. Ο κόσμος λοιπόν αρχίζει και μας μαθαίνει – οι εκλογές σου δίνουν αυτή την ευκαιρία – και πιστεύω ότι θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα».

Αφού αναφέρθηκε στον «μύθο» υπονόμευσης του Αλέξη Τσίπρα από τους πρώην Υπουργούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που πλέον είναι Βουλευτές της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, κάτι που «έπαιξε με πολύ άθλιο τρόπο» κατά τη διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε ότι το προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση, όχι μόνο με την Αριστερά, αλλά με την πολιτική γενικότερα, γεγονός που φάνηκε εξαρχής.

«Επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς για την απόφαση να αποχωρήσουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντα θα βρίσκεται ένας ‘εσωτερικός εχθρός’, μέχρι το κόμμα αυτό να γίνει απολύτως αρχηγοκεντρικό, όπου ο αρχηγός ξεπερνά το όργανα του κόμματος. Κατά τη γνώμη μου αυτή η μετάλλαξη δεν θα σταματήσει, ώσπου ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει την ισορροπία του, που θα είναι ακόμα και προς τα δεξιά. Κάποιος που έχει δώσει τη ζωή του και έχει αγωνιστεί στην Αριστερά, δεν το αντέχει εύκολα αυτό. Γι’ αυτό θεωρώ ότι κάποιοι πρώην σύντροφοι και συντρόφισσες θα αποχωρήσουν, ενώ όσοι μείνουν, θα προσαρμοστούν και θα δεχθούν το νέο αρχηγό όπως είναι – χωρίς κομματικά Όργανα και χωρίς δημοκρατία στο κόμμα».

Σε ερώτημα σχετικά με επικείμενο νομοσχέδιο που αφορά στις οφειλές στην εφορία, η Π. Πέρκα σημείωσε ότι δεν το έχει δει, παρ’ όλα αυτά είναι σίγουρο ότι δεν θα έχει ληφθεί καμία μέριμνα για τους πιο φτωχούς, τους πιο αδύναμους. «Αυτό είναι κάτι που γίνεται σε όλους τους τομείς. Παράδειγμα, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές προβλέπει να δοθούν κάποια χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – φυσικά πιο πολλά στις μεγάλες επιχειρήσεις – πρέπει όμως να υπάρχει μια σημαντική συμμετοχή. Δεν υπάρχει περίπτωση μια πολύ μικρή ή μικρή επιχείρηση, πχ στη Φλώρινα, να μπορεί να ενταχθεί στο Ταμείο. Θα είναι σίγουρα ακόμα ένα νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους».

«Στην κυβέρνηση δεν πολιτεύονται με γνώμονα τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία πραγματικά περνάει πολύ δύσκολα. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το 2023 είναι ‘καταλύτης’ και αποκαλύπτουν έκρηξη του δείκτη οικονομικών ανισοτήτων. Ειδικότερα, το 16.6% του πληθυσμού διαβιοί σε συνθήκες υλικής στέρησης – μάλιστα εκτιμώ ότι για το 2024 το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα χειρότερο, αφού το 2022 ήταν 15.5%. Στεγαστικές δυσκολίες έχει το 47.7%, ενώ το 23.6% του πληθυσμού που χρειάστηκε ιατρική εξέταση δεν μπόρεσε να την κάνει – ποσοστό που για το φτωχό πληθυσμό αγγίζει το 49%. Και βεβαίως, το πλουσιότερο 20% κατέχει διαθέσιμο εισόδημα 5 φορές πάνω από το φτωχότερο 20%.

Αλλά εκτός από τα στοιχεία οικονομικών διευρύνσεων των ανισοτήτων, που πολύς κόσμος δεν μπορεί ‘να βγάλει΄ το μήνα, έχουμε τις γυναικοκτονίες, τις πυρκαγιές – που μέχρι τώρα δεν έχουμε δει κάποιο ολοκληρωμένο σχέδιο και ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει το καλοκαίρι – και φυσικά τα θέματα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Εδώ βρίσκεται η χώρα 5 χρόνια από την ανάληψη διακυβέρνησης από τη ΝΔ», υπογράμμισε κλείνοντας.