- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Κ. δήμαρχε μήπως πρέπει να πείτε όλη την αλήθεια στους δημότες του δήμου Αμυνταίου για την εκ νέου αύξηση τιμής της τηλεθέρμανσης μετά τη διασύνδεση της στο ενιαίο σύστημα τηλεθέρμανσης;

Στη συνέντευξη σας, στις 20-03-2024 στο WEST CHANNEL, εμφανώς ενοχλημένος απαντήσατε στον δημοσιογράφο Δημήτρη Βακρατσά σε ερώτηση του, για την αύξηση της τιμής τηλεθέρμανση προσπαθώντας για μία ακόμη φορά να «χρυσώσετε» το χάπι προς τους δημότες του Δήμου Αμυνταίου με ευχολόγια λέγοντας τα εξής «….εφόσον υλοποιηθεί το έργο της διασύνδεσης και αν καλυφθεί η τοκοχρεωλυτική δόση του δανείου της τηλεθέρμανσης από την Περιφέρεια εμείς έχουμε δηλώσει ότι θα προβούμε σε εκπτώσεις των λογαριασμών….«

Δυστυχώς, δεν πέρασαν πολλές ημέρες και το δημοσίευα της δημοσιογράφου Ιωάννας Παπαδημητρίου που αναρτήθηκε την 27-03-2024 στην ηλεκτρονική εφημερίδα www.prlogos.gr με θέμα :

«Σύνδεση με το ενιαίο σύστημα τηλεθερμάνσεων με αυξημένη τιμή – Το κόστος της ταρίφας που προτάθηκε στους τρεις δήμους» ήρθε να σας διαψεύσει και φέρει το ζήτημα της τιμής στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή στο ύψος των 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα που προτάθηκε να ορισθεί ως τιμή μονάδας.

Απ’ ότι φαίνεται, από τα 70 ευρώ που είναι η τιμή μονάδας μεγαβατώρας αυτή την στιγμή (μετά από την πρόσφατη αύξηση), θα ανέβει μετά την διασύνδεση στα 85 ευρώ ως τιμή μονάδας μεγαβατώρας δηλαδή αύξηση περί τα 22% επιπλέον.

Με απλά μαθηματικά κ. Δήμαρχε, μέσα στο χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2024 έως και την έναρξη λειτουργίας ενιαίου συστήματος τηλεθέρμανσης και σύνδεσης του Δήμου μας σε αυτό, θα υπάρξει αύξηση τιμής από 60 ευρώ τιμή μονάδας μεγαβατώρας στα 85 ευρώ, άρα συνολική αύξηση τιμής μονάδας περί 41%.

Υ.Γ. κ. Δήμαρχε αν είναι λανθασμένο το δημοσίευμα της δημοσιογράφου θα μπορέσετε να μας ενημερώσετε;

Βέβαια κ. Δήμαρχε κατ’ εντολή σας ως Πρόεδρος της επιχείρησης απαντήσατε στα προλεγόμενα μου με τα εξής:

«H ΔΕΤΕΠΑ είναι η μόνη εκ’ των τριών τηλεθερμάνσεων η οποία διαθέτει αυτόνομο εναλλακτικό τρόπο παραγωγής θερμικής ενέργειας. Οπότε εάν το διασυνδεδεμένο σύστημα δίνει ακριβότερη ενέργεια, δεν υποχρεούμαστε να τη λάβουμε. Θα επιλέξουμε το συμφερότερο μέσο. Για τις άλλες 2 τηλεθερμάνσεις το νέο σύστημα θα είναι μονόδρομος. Οπότε δεν θα προκύψει για τους δημότες του Αμυνταίου επιβάρυνση εξαιτίας της διασύνδεσης με το ενιαίο σύστημα

Από την ανωτέρω απάντηση σας εγείρεται το εξής ερώτημα:

Κ. Δήμαρχε θα καταβληθούν τόσα εκατομμύρια για να κατασκευαστεί η μονάδα ΣΗΘΥΑ και μετά η ΔΕΤΕΠΑ δεν θα είναι υποχρεωμένη να διαθέτει προς κατανάλωση την παραγόμενη ενέργεια με την τιμή που θα έχει θεσμοθετηθεί; Δεν θα υπάρχουν ρήτρες;

Κ. Δήμαρχε θεωρώ ότι με αυτές ανακοινώσεις κινδυνολογείτε και μπορεί να μας θέσετε και εκτός της διασύνδεσης του ενιαίου συστήματος τηλεθερμάνσεων και όπως λέει και ο σοφός λαός « Όποιο πρόβατο φεύγει απ’ το μαντρί το τρώει ο λύκος».

Υ.Γ. Μην ξεχνάτε ότι, με το αυτόνομο εναλλακτικό τρόπο παραγωγής θερμικής ενέργειας που διαθέτουμε ως Δήμος αναγκαστήκατε, όπως αναφέρατε, να προβείτε στην αύξηση της τιμής μονάδας και έχετε προϋπολογίσει ότι θα έχουμε και πάλι έλλειμα στο τέλος του χρόνου της τάξεως των 90 με 100 χιλιάδων ευρώ περίπου. Άρα, κ. Δήμαρχε δεν έχει λυθεί ακόμα το θέμα της βιωσιμότητας της επιχείρησης ούτε και με τον αυτόνομο εναλλακτικό τρόπο παραγωγής θερμικής ενέργειας.

Παύλος Μπούρης