- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Συμμετοχή του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας σε μαθητική κινητικότητα

Το 1ο Γυμνάσιο Φλώρινας, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ως μέλος Κοινοπραξίας σε Διαπιστευμένο Σχέδιο Κινητικότητας Erasmus για τη Σχολική Εκπαίδευση με Συντονιστή Κοινοπραξίας την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει σε μαθητική κινητικότητα με σχολείο της Πολωνίας. Στο πλαίσιο της κινητικότητας αυτής, από τις 4/4 – 12/4 λειτούργησε ως σχολείο υποδοχής του σχολείου SZKOŁĄ PODSTAWOWĄ im. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO W KULESZACH KOŚCIELNYCH στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “SUCCESS=knowledge and experience” με αριθμό 2022-2-PL01-KA122-SCH-000096708 του εν λόγω σχολείου. Ένας από τους βασικούς στόχους, μεταξύ άλλων, ήταν η συζήτηση σε διακρατικές ομάδες της τρέχουσας κατάστασης στις εμπόλεμες περιοχές της Ουκρανίας και της Παλαιστίνης, ιδωμένες από την πλευρά των δύο χωρών. Πολλές από τις δράσεις που σχεδιάστηκαν ήταν προσανατολισμένες στην εκπλήρωση του στόχου αυτού μέσα από προβολή βίντεο, βιωματικών παιχνιδιών και προσομοιώσεων, συζήτησης, εικαστικών δημιουργιών και επισκέψεων σε επιλεγμένους φορείς.

Συγκεκριμένα, την 1η μέρα, Πέμπτη 4/04/2024, το σχολείο μας υποδέχτηκε ομάδα 10 μαθητών και 2 εκπαιδευτικών από την Πολωνία. Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας υλοποιήθηκαν διάφορες δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχε και ομάδα μαθητών του σχολείου μας. Οι μαθητές των 2 χωρών συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι γνωριμίας, παρουσίασαν, με ποικίλα ψηφιακά μέσα, τις χώρες, τις πόλεις και τα σχολεία τους, αποτύπωσαν σε χάρτινες αφίσες τους φόβους και τις προσδοκίες τους και επιδόθηκαν σε «κυνήγι θησαυρού» εξερευνώντας την παραποτάμια περιοχή της πόλης.

Την Παρασκευή, 5/04/2024 ο Πόλος Εκπαιδευτικής Καινοτομίας ανέλαβε την ξενάγησή τους στην πόλη μέσα από την περιήγησή τους σε τοπόσημα στο κέντρο της πόλης με τη βοήθεια ψηφιακής εφαρμογής και ακολούθησαν δραστηριότητες στον χώρο του 1ου Γυμνασίου όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ρομποτικής.

Την Κυριακή 7/04/2024 η ομάδα των Πολωνών επισκέφθηκε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και ξεναγήθηκε στην εικαστική έκθεση με τίτλο «Στάση Ζωής» που φιλοξενείται αυτές τις μέρες στο μουσείο.

Η Δευτέρα, 8/04/2024, ήταν αφιερωμένη στο θέμα «Πόλεμος-Ειρήνη». Με αφόρμηση βίντεο με θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι μαθητές αλληλεπέδρασαν με ποικίλους τρόπους: συμμετείχαν σε βιωματικό παιχνίδι προσομοίωσης, προβληματίστηκαν, εκφράστηκαν καλλιτεχνικά με εικαστικές δημιουργίες σε υλική και ψηφιακή μορφή καταδικάζοντας με τα δικά τους μέσα τον παραλογισμό των πολέμων και βροντοφωνάζοντας το όνειρό τους για παγκόσμια ειρήνη. Το απόγευμα επισκεφθήκαμε μαζί τους τις εγκαταστάσεις του ΟΞΙΦ, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αθλητές του ομίλου και να γνωρίσουν το άθλημα της ξιφασκίας.

Την Τρίτη 9/04/2024 οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί της Πολωνίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μάθημα Μαθηματικών και Φυσικής στο εργαστήριο του σχολείου συμμετέχοντας ενεργά και οι ίδιοι στη διεξαγωγή πειραμάτων και να γνωρίσουν έτσι από κοντά ένα κομμάτι του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Αναμετρήθηκαν ως προς τις γνώσεις τους σχετικά με την κουλτούρα της άλλης χώρας παίζοντας διαδραστικά κουίζ. Ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Φλώρινας και το απόγευμα έτυχαν θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Φλώρινας Βασίλειο Γιαννάκη στο Δημαρχείο της πόλης όπου δέχτηκαν δώρα.

Η Τετάρτη 10/04/2024 περιλάμβανε εξόρμηση στις φυσικές ομορφιές του νομού και συγκεκριμένα στην περιοχή των λιμνών της Μικρής και της Μεγάλης Πρέσπας με τη συνοδεία μαθητών και εκπαιδευτικών του 1ου Γυμνασίου. Αρχικά ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου υποδέχτηκε στο Δημαρχείο τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τους ενημέρωσε για τις δράσεις του Δήμου Πρεσπών και τους δώρισε τοπικά προϊόντα της περιοχής. Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφθηκε τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, όπου ενημερώθηκε για τον διεθνούς σημασίας υγρότοπο της περιοχής αλλά και τις δράσεις του φορέα. Ακολούθησε παρατήρηση σπάνιων πουλιών της περιοχής, όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εικόνες μοναδικής ομορφιάς των λιμνών. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου και η μέρα έκλεισε με παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε εστιατόριο της περιοχής.

Την Πέμπτη 11/04/2024 ο ΟΕΝΕΦ Φλώρινας υποδέχτηκε στον χώρο του την ομάδα των Ελλήνων και Πολωνών μαθητών και εκπαιδευτικών όπου συμμετείχαν σε ποικίλες ενδιαφέρουσες βιωματικές δράσεις με θέμα τον πόλεμο και γενικότερα τη βία σε διάφορες μορφές της. Ακολούθησε επίσκεψη στον Ερυθρό Σταυρό Φλώρινας όπου οι επισκέπτες μας από την Πολωνία ενημερώθηκαν για τη δράση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη με έμφαση στις ανθρωπιστικές αποστολές προς την Ουκρανία. Η μέρα έκλεισε με πικ-νικ στον ζωολογικό κήπο Φλώρινας, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να χαλαρώσουν και να «δεθούν» ακόμη περισσότερο μεταξύ τους.

Τέλος, την Παρασκευή 12/04/2024, το πρόγραμμα των δράσεων έκλεισε με αποχαιρετιστήρια εκδήλωση, κατά την οποία έγινε απονομή βεβαιώσεων από τη Διευθύντρια και αναμνηστικών δώρων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από τον Σύλλογο Διδασκόντων και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Στη συνέχεια προβλήθηκε παρουσίαση με τις δράσεις του προγράμματος αλλά και τις στιγμές που μοιραστήκαμε στη διάρκειά του. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τραγούδι με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη, που γράφηκε και μελοποιήθηκε από μαθητές και εκπαιδευτικούς του σχολείου. Τέλος, όλοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παραδοσιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γονείς του σχολείου ανταποκρινόμενοι με συγκινητική προθυμία στο κάλεσμά μας αλλά και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς των δύο χωρών. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υπεύθυνη προώθησης του προγράμματος Erasmus στην ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας, Ευαγγελία Τριανταφύλλου αλλά και εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου. Ο αποχαιρετισμός έγινε σε κλίμα έντονης συγκίνησης με την υπόσχεση και την προσμονή ανταπόδοσης της επίσκεψης στην Πολωνία. Οι μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Πολωνία αποχώρησαν με τις θετικότερες εντυπώσεις από την πόλη και τη χώρα μας, με τη διαβεβαίωση πως θα μεταφέρουν στους συναδέλφους, μαθητές και συμπατριώτες τους όλες τις εικόνες και τις εμπειρίες που αποκόμισαν κατά τη διαμονή τους εδώ.

Η προβολή των δράσεων και η διάχυση των αποτελεσμάτων θα γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας σε όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτού του προγράμματος:

Παρόμοιες δράσεις αποτελούν ιδανική ευκαιρία γνωριμίας, αλληλοκατανόησης και αποδοχής διαφορετικών ανθρώπων και πολιτισμών και προάγουν τις ιδέες του ανθρωπισμού και το όραμα της παγκόσμιας ειρηνικής συνύπαρξης.

Η Ομάδα Erasmus+ του 1ου Γυμνασίου Φλώρινας

Μαρία Παπαστεργίου (συντονίστρια)

Ιωάννα Χρυσοχοΐδου (Διευθύντρια)

Μαρία Βοζινίδου

Αικατερίνη Κουλουκάτση

Αναστασία Τοπάλτση

Χαρίκλεια Παπαδοπούλου