- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Είναι σωστό ή λάθος να ποστάρουμε τις φωτογραφίες μας ή τις προσωπικές μας στιγμές στα social media;

Από Λάζαρος Γεωργούλας

 

Στην εποχή των smartphones, των κοινοποιήσεων και της συνεχούς συνδεσιμότητας, το ποστάρισμα φωτογραφιών και προσωπικών στιγμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει δεύτερη φύση για πολλούς από εμάς. Από στιγμιότυπα διακοπών έως οικογενειακές συγκεντρώσεις, οι πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων όπως το X, το Instagram, το Facebook και το TikTok έχουν γίνει ψηφιακά λευκώματα γεμάτα με αποσπάσματα της ζωής μας.

Αλλά καθώς ποστάρουμε ολοένα και περισσότερο από τον εαυτό μας και τις ζωές μας στο διαδίκτυο, αξίζει να αναρωτηθούμε: Είναι σωστό να μοιραζόμαστε τις φωτογραφίες ή τις προσωπικές μας στιγμές σε αυτές τις πλατφόρμες; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς μπορούμε να περιηγηθούμε υπεύθυνα σε αυτό το ψηφιακό τοπίο;

Τα πλεονεκτήματα της κοινής χρήσης στα social

Τα μειονεκτήματα της κοινής χρήσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Συμβουλές για υπεύθυνη κοινή χρήση

[1]. Σκεφτείτε πριν δημοσιεύσετε

Πριν μοιραστείτε μια φωτογραφία ή μια προσωπική στιγμή, αναρωτηθείτε:

[2]. Προσαρμόστε τις ρυθμίσεις απορρήτου

Επωφεληθείτε από τις ρυθμίσεις απορρήτου που παρέχουν οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Περιορίστε ποιοι μπορούν να δουν τις αναρτήσεις σας και σκεφτείτε να δημιουργήσετε ξεχωριστούς λογαριασμούς, έναν για προσωπική και έναν επαγγελματική χρήση. Να είστε προσεκτικοί με την αποδοχή αιτημάτων φιλίας από άτομα που δεν γνωρίζετε. Φυσικά ο μέσος χρήστης πιθανόν να δυσκολεύεται να κατανοήσει πως θα ρυθμίσει κατάλληλα το απόρρητο στην κάθε πλατφόρμα, αλλά πάντα υπάρχουν σχετικές οδηγίες στο διαδίκτυο.

[3]. Αποφύγετε την κοινή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών

Ποτέ μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες όπως τη διεύθυνση του σπιτιού, τον αριθμό τηλεφώνου ή τα οικονομικά στοιχεία σας. Λάβετε υπόψη σας τις γεωγραφικές ετικέτες (τα λεγόμενα geo-tags) και τις λειτουργίες κοινής χρήσης τοποθεσίας, καθώς μπορούν να αποκαλύψουν το πού βρίσκεστε σε πραγματικό χρόνο.

[4]. Σεβαστείτε το απόρρητο των άλλων

Πριν δημοσιεύσετε φωτογραφίες ή ιστορίες που περιλαμβάνουν άλλα άτομα, ζητήστε τη συγκατάθεσή τους. Δεν αισθάνονται όλοι άνετα να μοιράζονται τη ζωή τους στο διαδίκτυο και είναι σημαντικό να σεβόμαστε τα όριά τους.

[5]. Επιμέλεια του περιεχομένου σας

Εστιάστε στο ποστάρισμα ουσιαστικού και θετικού περιεχομένου που αντανακλά τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας. Αποφύγετε να μοιράζεστε υπερβολικά κοσμικές λεπτομέρειες ή να δημοσιεύετε αναρτήσεις λόγω πρόσκαιρου ενθουσιασμού. Κάντε δηλαδή και μια δεύτερη σκέψη πριν ανεβάσετε κάτι. Ένα καλά επιμελημένο προφίλ είναι πιο πιθανό να αφήσει θετική εντύπωση.

[6]. Κάντε διαλείμματα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η τακτική απομάκρυνση από τα κοινωνικά δίκτυα (για μικρά αλλά εύλογα χρονικά διαστήματα) μπορεί να μας βοηθήσει να ανακτήσουμε μια θετική προοπτική για τη ζωή και τον κόσμο και να μειώσει την πίεση για ολοένα και περισσότερο ποστάρισμα ή scrolling. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο μακριά από τα social για να εστιάσετε σε διαπροσωπικές σχέσεις και χειροπιαστές εμπειρίες.

Άρα…

Η δημοσίευση φωτογραφιών και προσωπικών στιγμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ένας υπέροχος τρόπος για να συνδεθείτε, να εκφραστείτε και να νιώσετε ότι επιβεβαιώνεστε. Ωστόσο, είναι σημαντικό να προσεγγίζετε την κάθε ανάρτηση με προσοχή και επίγνωση. Λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους και ακολουθώντας υπεύθυνες πρακτικές κοινής χρήσης, μπορείτε να απολαμβάνετε τα οφέλη των socialmedia προστατεύοντας παράλληλα το απόρρητο και την ευημερία σας.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να μοιραστείτε κάτι είναι μια προσωπική υπόθεση – απλώς βεβαιωθείτε ότι είναι μια απόφαση με την οποία αισθάνεστε άνετα, τόσο τώρα όσο και στο μέλλον…

Ελπίζω να βρήκες ενδιαφέρον το άρθρο! Αν ναι, κοινοποίησε το! Επίσης, αν σε ενδιαφέρει, δίνω 3 ηλεκτρονικά βιβλία (PDFeBooks) εντελώς δωρεάν… Πρόκειται για πληροφορίες που μπορεί να αλλάξουν τη ζωή σου… ίσως όχι. Πάντως σίγουρα θα προσθέσουν κάτι στις ήδη υπάρχουσες γνώσεις σου!

Με εκτίμηση,

Λάζ. Γεωργούλας, Μηχανικός Η/Υ, Σύμβουλος Διαδικτύου