Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε τα εγκαίνια του νέου εικαστικού εργαστηρίου «ΑΕΝΑΟΝ» του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιώργου Μπαρδάκα, που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Απριλίου και ώρα 20:00, στον πολυχώρο τέχνης και πολιτισμού της οδού Παπάφη 59. Ο χώρος έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια δημιουργική πλατφόρμα σε καλλιτέχνες, φοιτητές, μαθητές και λάτρεις της τέχνης, με στόχο την προώθηση και την ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών μέσα από ποικιλία διαθεσιμότητας και προγράμματα βιωματικών εργαστηρίων για όλα τα ηλικιακά γκρουπ. Από γλυπτική έως διακοσμητική και εφαρμοσμένες τέχνες, το εργαστήριο μας θα θεραπεύει τις ανάγκες των συμμετεχόντων οποιουδήποτε επιπέδου.
Τα εγκαίνια θα περιλαμβάνουν:
- Έκθεση «ΑΕΝΑΟΝ 2025»με σύγχρονες γλυπτικές δημιουργίες του καλλιτέχνη Γιώργου Μπαρδάκα
- Παρουσίαση των παρεχόμενων υπηρεσιών, προγραμμάτων και δραστηριοτήτων από τον επιμελητή της έκθεσης, Ιστορικό Τέχνης, Δρ Γεώργιο Κακαβά
- Ξενάγηση στον εκθεσιακό χώρο και στο εργαστήριο από τον καλλιτέχνη και τον επιμελητή
Σας προσκαλούμε να έρθετε και να γιορτάσουμε μαζί την τέχνη και τη δημιουργικότητα. Προσφέρεται μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε το νέο πολυχώρο «ΑΕΝΑΟΝ» και τον καλλιτέχνη. Θα ακολουθήσει δεξίωση στον αύλειο χώρο του εργαστηρίου.Ανυπομονούμε να σας καλωσορίσουμε!
Με εκτίμηση
Γιώργος Μπαρδάκας
Δρ Γεώργιος Κακαβάς
Υποστηρικτές:
CORNUCOPIA ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. / KONSTADARAWINES/ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚA ΑΦΟΙ ΔΙΝΑΚΗ Ο.Ε.
Sensory Design – PSD / PHOTOGRAPHERS: ORESTIS KANIDIS & OLGA DEIKOU
TSAKIRIS MICHAIL & Co E.E. / KOULOUKOURIS & ASSOCIETES
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
O Γιώργος Μπαρδάκας είναι γλύπτης και εικαστικός πρωτοποριακών συνθέσεων. Γεννήθηκε στη Μελίτη το 1985 και μεγάλωσε στη Φλώρινα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Από το 2017 κατοικεί και δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη όπου έχει ιδρύσει το δικό του εργαστήριο. Εκφράζεται ανακυκλώνοντας και δίνοντας νέα ζωή στο μέταλλο. Τα έργα του, κατά βάση, είναι μεταλλικά γλυπτά και εικαστικές συνθέσεις, στις οποίες ενθέτει διαλεκτικά και άλλα γήινα υλικά, κυρίως ξύλο, μάρμαρο και πολύτιμους ή όχι λίθους.
Έχει λάβει μέρος σεομαδικέςεικαστικές εκθέσειςτο 2019 στην «ΕΓΩ» (Μουσείο Προσφύγων Θεσσαλονίκης), το 2020 στην «Επίμονη Τέχνη»(Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), το2022 στην “WASTE NOT”, που τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ, Θεσσαλονίκη)και το 2025 στην «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών -Τομέας Μακεδονίας Θράκης (Διοικητήριο Θεσσαλονίκης).
Έχειπραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις το 2020 την «Βολβοί και Σπόροι» (ChalkosGallery, Θεσσαλονίκη) και την «Ελπίδα» (Βιτρίνες Τέχνης του ΟΤΕ, Θεσσαλονίκη) και το 2025 την «ΑΕΝΑΟΝ 2025» (Πολυχώρος Τέχνης & Πολιτισμού ΑΕΝΑΟΝ).
Συμμετείχε με δημιουργίες του σε εικαστικούς διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν σε Δημόσια Μουσεία, το 2021 στον«Σημείο Τομής, ΤΟΠΟΣ ΙΙ. Σύμβολα του Αγώνα» και στον «ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ», που τελούσε υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου(Εθνικό Νομισματικό Μουσείο / Ιλίου Μέλαθρον, Αθήνα)και το 2023 στον«Φοίνιξ – Αγών», που τελούσε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων(Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη).
Έργα του ανήκουν σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές. Το έργο του ΑΡΚΟΥΔΑ“Contralto” φιλοτεχνήθηκε τα έτη 2012-2015 και έκτοτε κοσμεί την πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην είσοδο της Φλώρινας. Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο γλυπτό σύμπλεγμα από βιομηχανικά scrap μέταλλα, με ύψος 5,5 μέτρα και βάρος 2,5 τόνους.
Οι εικαστικές δημιουργίες του Γιώργου Μπαρδάκα φέρουν τη σφραγίδα της αυθεντικότητας, της ευρηματικότητας και της μοναδικότητας εντασσόμενες στην καλλιτεχνική τάση και έκφραση που καλείται διεθνώς “TrashArt”. Πρόκειται για μια μορφή τέχνης που χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα ή απορρίμματα υλικά και αντικείμενα που θεωρούνται μη χρήσιμα, με σκοπό να τους δώσει νέα ζωή και σημασία φέρνοντάς τα στο προσκήνιο μέσα από μία δημιουργική διαδικασία.
Χρησιμοποιεί αναγνωρίσιμα, καθημερινά, άχρηστα αντικείμενα και υλικά που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί, κυρίως μέταλλα ή ξύλα, με σκοπό να προκαλέσει συναισθηματικές αντιδράσεις και να μεταδώσει ισχυρά μηνύματα. Πειραματίζεται με νέες μορφές και τεχνικές δημιουργίας, προσδίδει σχήμα και μορφή σε αυτό που συνήθως αγνοούμε, ανακαλύπτοντας την ομορφιά στα «παραμελημένα» υλικά.
Ευαγγελίζεται τη σημασία της τέχνης στην αναπαράσταση και την αντανάκλαση του κόσμου γύρω μας και ενστερνίζεται τη δυνατότητα των καλλιτεχνών να εκφράζουν συναισθήματα, ιδέες και κοινωνικά μηνύματα μέσα από τα έργα τους. Πρεσβεύει ότι τα έργα τέχνης οφείλουν να δημιουργούν ένα αίσθημα κοινότητας και σχέσεων ανάμεσα στους καλλιτέχνες, τους θεατές και εν γένει στο κοινό.
Δημιουργεί το εικαστικό εργαστήριο και πολυχώρο τέχνης το «ΑΕΝΑΟΝ» με στόχο οι άνθρωποι που εμπιστεύονται, θεραπεύουν και αγαπούν την Τέχνη να βρίσκουν χώρο και τρόπους να συνδεθούν μέσα από αυτήν.