Στη 2η μέση κατηγορία επικινδυνότητας εντάσσεται η πλειοψηφία των οικισμών του δήμου Φλώρινας, όπως αναλυτικά αναφέρονται στους παρακάτω πίνακες.
Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των οικισμών έγινε με βάση τις έξι ομάδες κριτηρίων, σύμφωνα και με τα όσα ορίζει ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων (ΦΕΚ 3475/24-05-2023). Κατά την αξιολόγηση ελήφθησαν υπόψη οι χαρακτηριστικές παράμετροι της γύρω περιοχής, του κάθε υπό μελέτη οικισμού (μορφολογικά χαρακτηριστικά, κλιματολογικές συνθήκες, κλίση οικισμού, βλάστηση και φυτική καύσιμη ύλη, υποδομές και δίκτυα, συχνότητα συμβάντων και εγγενείς κίνδυνοι βάσει του Π.Δ. 575/1980), οι οποίες αποτελούν και παράγοντες για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας για την έναρξη και τη διάδοση δασικής πυρκαγιάς.
Όλοι οι δημότες που πρόκειται να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες – από τον κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων – ενέργειες και διαθέτουν ακίνητα εντός των οικιστικών συνόλων, μπορούν να κάνουν χρήση των προαναφερόμενων βαθμών επικινδυνότητας ανά οικισμό ή περιοχή.
Ακολουθεί η κατηγοριοποίηση των οικισμών ανά δημοτική ενότητα.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ / ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
- ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Η εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων(ΦΕΚ 3475/24-05-2023) αφορά τα δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα 300 από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών.
- ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
Ο κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.
- ΠΟΥ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ
Σκοπός της αξιολόγησης επικινδυνότητας των οικισμών είναι ο καθορισμός και η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πυροπροστασίας, ανάλογα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, προκειμένου να ενισχυθεί ο βαθμός πυρασφάλειας του εκάστοτε οικισμού, να μειωθεί η τρωτότητά του στην πυρκαγιά και να περιοριστεί η διάδοση της πυρκαγιάς.
- ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ
Στην περίπτωση οικισμών, οριοθετημένων ή μη και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές, χορτολιβαδικές, αναδασωτέες και λοιπές εκτάσεις, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισμού, σε ένα ενιαίο έντυπο, με μέριμνα του αρμόδιου ΟΤΑ. Η επικινδυνότητα των οικισμών καθορίζεται από τη θέση και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τοπίου της περιοχής επιρροής τους.
Η κατηγοριοποίηση των οικισμών ως προς την επικινδυνότητά τους από άποψη κινδύνου πυρκαγιάς γίνεται έπειτα από αξιολόγηση αντικειμενικών χαρακτηριστικών παραμέτρων της περιοχής. Ειδικότερα, τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά- παράμετροι των οικισμών ή αλλιώς κριτήρια είναι δεκατέσσερα και χωρίζονται στις εξής έξι ομάδες:
- τα μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής του οικισμού, τα οποία περιλαμβάνουν την τοπογραφία και τον προσανατολισμό,
- οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του οικισμού, οι οποίες εξετάζουν το κλίμα και τον ημερήσιο δείκτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς,
- η κλίση,
- η βλάστηση και η φυτική καύσιμη ύλη της περιοχής, τα οποία εξετάζουν τη ζώνη βλάστησης, τη δασική καύσιμη ύλη και το κυρίαρχο είδος φυτών,
- οι υποδομές και τα δίκτυα, οι οποίες περιλαμβάνουν την πρόσβαση στο ακίνητο, την ύπαρξη σημείων υδροληψίας, την πυκνότητα του δομημένου περιβάλλοντος και την ύπαρξη δικτύων ηλεκτρισμού και αερίων καυσίμων,
- η συχνότητα συμβάντων και οι εγγενείς κίνδυνοι, η οποία περιλαμβάνει την πυροπληκτότητα και την επικινδυνότητα του οικισμού βάσει του π.δ 575/1980 (ΦΕΚ Α’ 157)«Περί κηρύξεως ιδιαιτέρως ευαισθήτων εις πυρκαϊάς περιοχών δασών και δασικών εκτάσεων ως επικινδύνων”.
Με βάση τα ανωτέρω κριτήρια ο κάθε οικισμός εντάσσεται σε μία από τις τέσσερις ακόλουθες κατηγορίες: