Η Εύξεινος Λέσχη Φλώρινας σας προσκαλεί την Κυριακή 18 Μαΐου 2025 και ώρα 11:30, στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του ζωγράφου Αλέξανδρου Βαμβακίδη. Τα εγκαίνια θα γίνουν στο κτήριο της Ευξείνου Λέσχης στην αίθουσα “Αλέκος Αλεξανδρίδης” και θα διαρκέσει έως και την Τετάρτη 21 Μαΐου.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης:
- Κυριακή 11:30-13:00, 18:00-20:00
- Δευτέρα 11:00-13:00
- Τρίτη 11:00-13:00, 18:00-20:00
- Τετάρτη 11:00-13:00
Αλέξανδρος Βαμβακίδης – Ζωγράφος
Οι γονείς του κατάγονταν από την περιοχή της Σαμψούντας. Μετά τη σφαγή των Ελλήνων από τους Τούρκους, έμειναν ορφανοί από γονείς και ήρθαν στην Ελλάδα ως πρόσφυγες το 1924. Στο ταξίδι αυτό γνωρίστηκαν: η μητέρα του, η Ερμοφύλη, ήταν δασκάλα και συνόδευε τα Ελληνόπουλα με το πλοίο, ενώ ο πατέρας του, ο Δημοσθένης, συμμετείχε επίσης στο ταξίδι. Ένωσαν τις ζωές τους και δημιούργησαν μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Ο Αλέξανδρος Βαμβακίδης γεννήθηκε το 1927. Έμεινε ορφανός και από τους δύο γονείς σε ηλικία μόλις πέντε ετών, και στη συνέχεια φιλοξενήθηκε στο ορφανοτροφείο της Φλώρινας, όπου και ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση μέχρι την εφηβεία. Από πολύ μικρός έδειξε έντονη κλίση στη ζωγραφική. Σε ηλικία μόλις 15 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με την αγιογραφία και, αργότερα, λόγω οικονομικών αναγκών, στράφηκε και στην προσωπογραφία, ιδιαίτερα κινηματογραφικών μορφών.
Η ζωγραφική του Αλέξανδρου Βαμβακίδη είναι στενά συνδεδεμένη με την ψυχική του ευαισθησία και τους εσωτερικούς του προβληματισμούς. Στα πορτρέτα του διακρίνονται η χρωματική αρμονία, οι απλοί τόνοι και η προοπτική, στοιχεία που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του ωριμότητα από νεαρή ηλικία. Το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό του έργου του είναι το εσωτερικό φως που αποπνέει, πηγαίο και αυθεντικό, αντλημένο από βαθιά συναισθήματα. Η ζωγραφική του είναι εμφανώς επηρεασμένη από τους μεγάλους ζωγράφους της Αναγέννησης.
Μετά από σημαντικές επιτυχίες, σκεφτόταν να συγκεντρώσει όλους τους πίνακές του —μαζί με άλλους που σχεδίαζε να δημιουργήσει— και να συμμετάσχει σε εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, προκειμένου να παρουσιάσει τη δουλειά του στο ευρύ κοινό.
Ο συγγραφέας Αντώνιος Κουρτικάκης τον συμπεριέλαβε στο βιβλίο του Λεύκωμα Ελλήνων Καλλιτεχνών 1800–1977, τόμος Β’, με τρεις πίνακές του. Στις 8 Ιανουαρίου 1980, έλαβε συγχαρητήρια επιστολή από τον τότε Πρωθυπουργό και Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή, μέσω του υπουργού Πέτρου Μολυβιάτη. Το 1980–1981 προτάθηκε να του απονεμηθεί τιμητική περγαμηνή από τον Γιάννη Μόραλη, σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Χίλτον της Αθήνας. Δυστυχώς, λόγω ασθένειας, δεν μπόρεσε να παραστεί και να την παραλάβει.
Απεβίωσε σε ηλικία 54 ετών. Έκτοτε, όλοι οι πίνακές του παραμένουν στο σπίτι του, αθέατοι από το κοινό, με μόνη εξαίρεση τους οικείους του. Τώρα, μετά από τόσα χρόνια, ήρθε η στιγμή να παρουσιαστούν στο κοινό. Μέσα από τα έργα του, οι άνθρωποι θα μπορέσουν να γνωρίσουν την ψυχή, την ευαισθησία και την καλλιτεχνική έκφραση του Αλέξανδρου Βαμβακίδη.