- Νέα Φλώρινα - https://neaflorina.gr -

Πέτη Πέρκα: «Όχι στο πελατειακό κράτος και την αποδυνάμωση της Δημόσιας Διοίκησης – Καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις»

Εισήγηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της  Κ.Ο. της Νέας ΑριστεράςΠέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις και την τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου

 

Η Πέτη Πέρκα ξεκίνησε την ομιλία της ασκώντας δριμύτατη κριτική στην Κυβέρνηση σχετικά με την τροπολογία για την αναστολή της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τρεις μήνες τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων ασύλου από πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα από τη Βόρεια Αφρική με πλωτά μέσα. Ανέφερε χαρακτηριστικά «αναστέλλει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας απέναντι στα θεμελιώδη δικαιώματα μεταναστών και προσφύγων. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του ενωσιακού κεκτημένου. Είναι προδήλως ενάντια στη συνθήκη της Γενεύης, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης,  στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και στο Σύνταγμα. Αξιοποιεί το δόγμα της εξαίρεσης που το 2020 οδήγησε στην καταδίκη της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), όπως επίσης οδήγησε και στην τραγωδία της Πύλου».

Πρόσθεσε «αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τις δομές υποδοχής  με ανθρώπινες συνθήκες, στην Κρήτη αυτή τη στιγμή, και τη νόμιμη διαχείριση με βάση το ανθρώπινο δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού θέτει το εξής δίλλημα: Επιστροφή ή φυλακή. Επιστροφή που; Στο Σουδάν που είναι εμπόλεμη ζώνη;  Η Αίγυπτος έχει χούντα δεν ξέρω αν το ξέρετε. Η άρνηση του Χαφτάρ  στη Λιβύη να συναντήσει τους Ευρωπαίους Υπουργούς και τον Ευρωπαίο Επίτροπο μετανάστευσης αποκάλυψε το φιάσκο της ευρωπαϊκής στρατηγικής. Η Ελλάδα μπορεί να είναι η γέφυρα και όχι ο συνοριοφύλακας».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο λέγοντας ότι «οι δημόσιες συμβάσεις έχουν επίπτωση όχι μόνο στην οικονομική δραστηριότητα αλλά και στη θεσμική λειτουργία του κράτους και στην εμπιστοσύνη των πολιτών. Οι δημόσιες συμβάσεις αφορούν τη διαχείριση των πόρων του κράτους, τη συνεργασία του Δημοσίου με την αγορά και τελικά, την ποιότητα των υπηρεσιών που φτάνουν στον πολίτη. Από την πλευρά της Νέας Αριστεράς, εξετάζουμε κάθε τέτοια παρέμβαση με ένα βασικό ερώτημα: Εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή διευκολύνει τη μεταφορά δημόσιων πόρων χωρίς εγγυήσεις διαφάνειας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας»

Τόνισε ότι «δυστυχώς η κυβέρνηση προωθεί την αποδιάρθρωση του δημόσιου συστήματος συμβάσεων υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Εισάγει διατάξεις που δεν αντιμετωπίζουν τις παθογένειες αλλά βαθαίνουν τον πελατειακό χαρακτήρα του κράτους και προωθούν την τη μεταφορά αρμοδιοτήτων σε εταιρείες, και την παράκαμψη των ελεγκτικών μηχανισμών».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο πελατειακό κράτος που έχει δημιουργήσει η ΝΔ και ανέφερε «το πελατειακό κράτος το έχετε κάνει κανόνα λειτουργίας της διακυβέρνησή σας. Και ο ΟΠΕΚΕΠΕ το αποδεικνύει με τον πιο κραυγαλέο τρόπο. Δεν πρόκειται απλώς για μια περίπτωση πελατειακής παθογένειας. Εδώ μιλάμε για κεντρική πολιτική επιλογή της Νέας Δημοκρατίας. Για εσάς, αυτή η λειτουργία δεν είναι δυσλειτουργία, είναι εργαλείο. Είναι ο τρόπος με τον οποίο στήνετε το κοινωνικό σας στρατόπεδο. Δεν είναι τυχαία ούτε αδέξια αυτή η μεθόδευση – είναι απολύτως στοχευμένη. Έτσι χτίζετε εξαρτήσεις, έτσι διαμορφώνετε εκλογική πελατεία, έτσι αναπαράγετε την εξουσία σας».

Συνέχισε την κριτική της λέγοντας «το πελατειακό κράτος είναι τόσο βαθιά ριζωμένο στο DNA της Νέας Δημοκρατίας, το έχετε υπηρετήσει με τόση αφοσίωση, το έχετε οικοδομήσει με τέτοια επιμέλεια και σας έχει ανταμείψει εκλογικά τόσες φορές, που δεν υπάρχει πλέον καμία ελπίδα αλλαγής»

Η Πέτη Πέρκα πρόσθεσε « η ΝΔ ακολουθεί πιστά το πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης συναίνεσης, στο οποίο οι κυβερνήσεις επιλέγουν συνειδητά να απαξιώνουν τον δημόσιο τομέα. Δεν επενδύουν στις δομές του, δεν ενισχύουν την τεχνογνωσία του, δεν τον εξοπλίζουν ώστε να μπορεί να σταθεί ισότιμα απέναντι στον ιδιωτικό τομέα – ιδίως όταν καλείται να διαπραγματευτεί μαζί του. Πώς το πετυχαίνουν αυτό;

Πρώτον, με την αποψίλωση των κρατικών αρμοδιοτήτων και την εκχώρησή τους, μέσω διαρκών υπεργολαβιών, σε μεγάλες εταιρείες συμβούλων, σε λογιστικά και δικηγορικά γραφεία με ισχυρές διασυνδέσεις και πολλούς ορκωτούς λογιστές.

Δεύτερον, με τη διαρκή υποβάθμιση των όρων εργασίας στον δημόσιο τομέα: καθηλωμένοι μισθοί, υποστελέχωση, καμία μέριμνα για επιμόρφωση και επαγγελματική εξέλιξη. Το αποτέλεσμα είναι ένας αποδυναμωμένος κρατικός μηχανισμός, ανίκανος να αντιπαρατεθεί με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς διαπραγματευτική ισχύ, χωρίς τεχνική επάρκεια. Έτσι διαμορφώνεται μια επικίνδυνη ανισορροπία – και εσείς, με το παρόν νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν τη διορθώνετε, αλλά τη βαθαίνετε».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ακρόαση των φορέων.  Τόνισε χαρακτηριστικά «το κοινό νήμα στις παρεμβάσεις των φορέων είναι ο προβληματισμός για τη διατάραξη της ισορροπίας μεταξύ αποτελεσματικότητας και διαφάνειας. Ενώ αναγνωρίζεται η ανάγκη μεταρρύθμισης, αναδεικνύεται ο κίνδυνος θεσμικής απορρύθμισης και αποδυνάμωσης των μηχανισμών ελέγχου.  Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων ΕΑΑΔΗΣΥ, όπου τόνισε τον κίνδυνο απαξίωσης του ελεγκτικού της ρόλου και υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της επιτελικότητας του κράτους δεν πρέπει να συνεπάγεται την αποδυνάμωση των εγγυήσεων νομιμότητας. Η Αρχή προειδοποίησε ότι το νομοσχέδιο μεταφέρει κρίσιμες αρμοδιότητες σε διοικητικές υπηρεσίες χωρίς ανεξαρτησία, γεγονός που μπορεί να υπονομεύσει την ακεραιότητα των διαδικασιών.

Ως προς  την  Απλοποίηση  που επιχειρείται, η Πέτη Πέρκα διευκρίνισε ότι « πρόκειται για  απορρύθμιση. μια επικίνδυνη τάση fasttrack εργολαβιών. Πρόκειται για ένα θεσμικό «σβήσιμο» του ελεγκτικού μηχανισμού».

Η  Γραμματέας της Νέας Αριστεράς τόνισε ότι «η κυβέρνηση επιμένει να αντιμετωπίζει τη Δημόσια Διοίκηση ως εμπόδιο και όχι ως εργαλείο για την κοινωνία. Το έχουμε δει ξανά και ξανά: κρίσιμες αρμοδιότητες μεταφέρονται σε ιδιώτες, με πρόσχημα την ταχύτητα. Μηχανισμοί ελέγχου παραδίδονται σε εξωτερικούς φορείς που πληρώνονται από αυτούς που υποτίθεται ότι ελέγχουν».

Μηχανισμοί ελέγχου κρίσιμων τομέων – όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές – εκχωρούνται σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες συχνά πληρώνονται από εκείνους που καλούνται να ελέγξουν. Αυτό δεν είναι διαφάνεια – είναι σύγκρουση συμφερόντων.

Και ακόμη πιο επικίνδυνο είναι το φαινόμενο της λεγόμενης “περιστρεφόμενης πόρτας”: στελέχη που μετακινούνται από τον δημόσιο έλεγχο στον ιδιωτικό τομέα – και αντίστροφα. Αυτή η πρακτική διαβρώνει τη διοίκηση, δημιουργεί ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας που δεν ελέγχεται από κανέναν».

Η Βουλεύτρια Φλώρινας τόνισε ότι «η Νέα Αριστερά είναι ξεκάθαρη: Οι αρμοδιότητες του δημοσίου πρέπει να παραμένουν στο δημόσιο. Η εποπτεία, ο έλεγχος, η χάραξη πολιτικής δεν μπορούν να εκχωρηθούν σε ιδιώτες. Η διοίκηση πρέπει να έχει τα εργαλεία, τους ανθρώπους, τις δομές – αλλά και την πολιτική κάλυψη – για να κάνει τη δουλειά της χωρίς εξαρτήσεις, χωρίς διαπλοκή.

Αξιώνουμε μια δημόσια διοίκηση αξιοκρατική, χωρίς κομματικούς στρατούς, που λογοδοτεί στους πολίτες και όχι στα μεγάλα συμφέροντα. Μια διοίκηση με σταθερότητα, θεσμική μνήμη, αλλά και δυνατότητα εξέλιξης. Όχι ένα σώμα διαρκώς υπό αμφισβήτηση ή απαξίωση, για να ανοίξει ο δρόμος για ιδιώτες.»

Η Πέτη Πέρκα ολοκλήρωσε την εισήγησή της αναφέροντας ότι  με γνώμονα την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Δείτε εδώ το video:https://youtu.be/wudwOWOZ-VI