Ενημέρωση ενόψει του 12ου Συνεδρίου της Ο.Γ.Ε. από τον Σύλλογο Γυναικών Φλώρινας
Από τις 11 ως τις 13 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 12ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας με σύνθημα: «Γυναίκα, μπες μπροστά στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση». Στο συνέδριο συμμετέχουν και οι αντιπρόσωποι που εξελέγησαν από τον Σύλλογο Γυναικών Φλώρινας.
Το Συνέδριο θα γίνει στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πειραιά (Πέτρου Ράλλη και Θηβών).
Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα τονίζοντας ότι οι ανάγκες για εργασία, μητρότητα και δημιουργική ζωή δε συμβιβάζονται με τα κέρδη των μονοπωλίων και την καταπίεση.
Στο φυλλάδιο της η ΟΓΕ σημειώνει ενόψει του Συνεδρίου
Στον αγώνα για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση!
Η ΟΓΕ απευθύνεται σε εσένα: Στη μισθωτή και αυτοαπασχολούμενη εργαζόμενη, στην άνεργη, στη γυναίκα της υπαίθρου, στη σπουδάστρια, στην πρόσφυγα και μετανάστρια, στη συνταξιούχο.
Απευθύνεται σε εσένα που βιώνεις την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική καταπίεση.
Με τη δική σου οργάνωση και συμμετοχή στο Γυναικείο Σύλλογο της ΟΓΕ στη γειτονιά σου, στο Σωματείο, στο μαζικό φορέα των βιοπαλαιστών της πόλης, στον Αγροτικό Σύλλογο, στο Φοιτητικό Σύλλογο μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιπαλέψουμε τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας. Να αντεπιτεθούμε με γνώμονα τα σύγχρονα δικαιώματά μας.
Οι ανάγκες μας για εργασία, μητρότητα, δημιουργική ζωή δε συμβιβάζονται με τα κέρδη των μονοπωλίων και την καταπίεση.
Σήμερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί η γυναίκα να συνδυάζει αρμονικά την εργασία με τη μητρότητα.
Που σημαίνει ότι χρειάζεται πλήρης και αποκλειστική κρατική, κοινωνική προστασία της μητρότητας. Με δωρεάν σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες στήριξης όλων των αναγκών της γυναίκας, σε κάθε ηλικιακή περίοδο της ζωής της.
Για την πλειοψηφία των γυναικών, αυτά τα ζητήματα δε λύνονται με ατομικό τρόπο. Η λύση τους πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας, του κράτους.
Για να μπουν στη ζωή είναι προϋπόθεση η κατάργηση τους κέρδους σε κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής.
Όσο η μόρφωση, η εργασία, η μητρότητα, οι ανάγκες μας θεωρούνται ατομική υπόθεση, όσο η οικονομία, τα πάντα μετρώνται με το κέρδος των επιχειρηματικών κολοσσών, θα είμαστε διπλά καταπιεσμένες.
Αυτός είναι ο πραγματικός ένοχος για τη βαρβαρότητα που ζούμε η πλειοψηφία των γυναικών στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
40 χρόνια τώρα η ΟΓΕ ασυμβίβαστα συνεχίζει στο δρόμο του αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες της γυναίκας, για την ισοτιμία και χειραφέτησή της.
Έλα να γνωριστούμε και να βαδίσουμε μαζί αυτό το δρόμο.
Η ΟΓΕ δεν είναι Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ). Δεν έχει οικονομικές ή άλλου είδους εξαρτήσεις που να υπαγορεύουν τις διεκδικήσεις της, το πρόγραμμα και τους σκοπούς της.Δεν είναι φιλανθρωπικός φορέας. Η λαϊκή αλληλεγγύη που αναπτύσσεται με τη δράση της ΟΓΕ έχει το χαρακτήρα της αλληλοβοήθειας ανάμεσα σε ίσους, για να πυκνώσουμε τις γραμμές του αντιμονοπωλιακού κινήματος και όχι της ελεημοσύνης ή της “φιλανθρωπίας” για να μάθουμε να ζούμε στη φτώχεια.Δεν είναι οργάνωση που θεωρεί ως αιτία της γυναικείας ανισοτιμίας την “εξουσία του άνδρα”. Δεν βλέπουμε ως αντίπαλο το συνάδελφο, το σύζυγο, τον αδελφό, το συναγωνιστή μας, αλλά το σύστημα που γεννά την ανισοτιμία μας. Βρίσκεται στην αντιπέρα όχθη του νεοφεμινισμού.
Είμαστε μια ριζοσπαστική γυναικεία οργάνωση, που ασχολούμαστε με όλες τις πλευρές που αφορούν την γυναικεία ανισοτιμία και παλεύουμε ενάντια στη ρίζα που τη γέννησε.
Η ΟΓΕ θεωρεί ότι οι γυναικείες ανισοτιμίες και διακρίσεις δεν είναι μόνο πρόβλημα νομικό. Δεν αντιμετωπίζεται η ρίζα τους αν αλλάξει η συμπεριφορά των ανδρών απέναντι στις γυναίκες, όπως λένε οι φεμινιστικές θεωρίες, χωρίς να υποτιμάμε ότι υπάρχουν προβλήματα νοοτροπίας στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.
Όμως, οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών έχουν τη ρίζα τους χιλιάδες αιώνες πίσω, με διαφορετικό κάθε φορά περιεχόμενο. Η καθημερινή ζωή, η ζωή – λάστιχο της καθεμιάς μας το επιβεβαιώνει.
Περιλαμβάνει τις διακρίσεις στους μισθούς ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες, την πρωτιά των γυναικών στην ανεργία, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, στην ανασφάλιστη δουλειά. Την έλλειψη μέτρων προστασίας του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας στο χώρο εργασίας, παντελής για τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες.
Δεκάδες εργαζόμενες μητέρες απολύονται μετά την άδεια μητρότητας. Χιλιάδες νέες γυναίκες εκβιάζονται να υπογράψουν δήλωση ότι δε θα δημιουργήσουν οικογένεια ως προϋπόθεση για να προσληφθούν. Ο λόγος είναι ότι η μητρότητα είναι “κόστος” για την εργοδοσία και το κράτος. Περιλαμβάνει τον αποκλεισμό χιλιάδων γυναικών από τις δημόσιες και δωρεάν γυναικολογικές, διαγνωστικές εξετάσεις. Οι έγκυες πληρώνουν ένα σκασμό λεφτά για τον προγεννητικό έλεγχο, τον τοκετό, όπως και τα υπογόνιμα ζευγάρια.
Στοιχείο της ανισότιμης θέσης μας είναι η σχεδόν αποκλειστική ευθύνη που έχουμε για τη φροντίδα των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ, του ατομικού νοικοκυριού. Γιατί μια σειρά κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για τη στήριξη της οικογένειας, όπως οι παιδικοί σταθμοί, είτε υποβαθμίζονται, είτε εμπορευματοποιούνται.
Αυτό σημαίνει έλλειψη ελεύθερου χρόνου για τη γυναίκα, που θα μπορούσε να τον αξιοποιήσει δημιουργικά στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, με την οικογένειά της, για τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.
Η γυναικεία ανισοτιμία, λοιπόν ζει και βασιλεύει στη σημερινή κοινωνία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι πρόβλημα κοινωνικό με φυλετική και ταξική διάσταση, γέννημα της ταξικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας. Θα εξαλειφθεί πλήρως μόνο με την κατάργηση της κοινωνίας αυτής.
40 χρόνια αγώνων!
Πίσω από τις κατακτήσεις των γυναικών, υπάρχει η σφραγίδα των αγώνων της ΟΓΕ, όπως για το οικογενειακό δίκαιο και τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων.
Εδώ και 40 χρόνια η ΟΓΕ παλεύει αταλάντευτα:
- Για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ίση αμοιβή για ίση δουλειά.
- Για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, για τα επιδόματα τοκετού, μητρότητας, τις άδειες εγκυμοσύνης και λοχείας.
- Για τα δικαιώματα της αγρότισσας, της αυτοαπασχολούμενης.
- Για το δικαίωμα όλων των παιδιών να πηγαίνουν σε δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.
Εδώ και 40 χρόνια η ΟΓΕ είναι παρούσα στις λαϊκές κινητοποιήσεις για τη δημόσια και δωρεάν Υγεία – Πρόνοια, την Παιδεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό, το Περιβάλλον και την ποιότητα ζωής.
Καταγγέλλουμε τη βία κατά των γυναικών, που παίρνει πολλές μορφές. Από τη βία της εργοδοσίας, την απόλυση, τη σεξιστική συμπεριφορά στο χώρο δουλειάς, τη βία μέσα στην οικογένεια, το trafficking.
Αντιπαρατεθήκαμε και συνεχίζουμε την εναντίωσή μας με τη νομιμοποίηση της πορνείας ως επάγγελμα. Που ντύνεται με το μανδύα της δήθεν ελευθερίας των γυναικών να κάνουν ότι θέλουν το σώμα τους. Εναντιωνόμαστε στα απαράδεκτα πρότυπα γυναικών που προβάλλονται στα ΜΜΕ, στη ναρκωκουλτούρα που στοχεύει ιδιαίτερα τη νέα γενιά
Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στέκεται αλληλέγγυα στους λαούς και τις γυναίκες που δέχτηκαν και δέχονται τις επιθέσεις και τους αποκλεισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, κάθε ιμπεριαλιστικού μηχανισμού. Έχει κηρύξει τον πόλεμο ενάντια στους ιμπεριαλιστές που σπέρνουν πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά. Η δράση της στην Παγκόσμια Δημοκρατική Ομοσπονδία Γυναικών (ΠΔΟΓ), και ως συντονίστρια του ευρωπαϊκού γραφείου τα τελευταία χρόνια, υπηρετεί ακριβώς αυτό το στόχο.
Η ΟΓΕ αποκάλυψε την αντεργατική συνθήκη του Μάαστριχτ, μήτρα όλων των συνθηκών που τσάκισαν προηγούμενα κατακτημένα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και το ρόλο της ΕΕ και τη σύνδεσή της με τα μονοπώλια.
Η ΟΓΕ αγωνίζεται για την αποκάλυψη της ναζιστικής οργάνωσης ΧΑ και την απομόνωσή κάθε φασιστικού μορφώματος στις γειτονιές.
Δεν είμαστε μόνες μας.
Η αγωνιστική μας δράση ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους συναντιέται με τη δράση:
Δεκάδων σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με κάθε σωματείο που μάχεται ενάντια στην καπιταλιστική εργοδοσία. Με τους μικρούς εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους/ες που συσπειρώνονται σε Συλλόγους, Ομοσπονδίες, Επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ. Με τους φτωχούς αγρότες από τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΥ, αλλά και όσους συμμετείχαν στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, με τις σπουδάστριες και σπουδαστές των Φοιτητικών Συλλόγων του ΜΑΣ.
Τα θεμέλια της ΟΓΕ είναι οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών με την αγωνιστική τους δράση. Οι Σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ βρίσκονται καθημερινά πλάι στις γυναίκες της γειτονιάς, της συνοικίας, της πόλης και του χωριού, για να διεκδικούν λύσεις για τα προβλήματά τους, για να τονίζουν με τη δράση τους την αξία της συμμετοχής και την αξιοπρέπεια της ελεύθερης αγωνιζόμενης γυναίκας.
Είμαστε της δουλειάς μαχήτριες και της ζωής δημιουργοί!».