Κάντο σαν καινούριο!
Η πόλη της Φλώρινας χαρακτηρίζεται από το έντονο φυσικό τοπίο, που συνδυάζει το νέο με το παλιό, το σύγχρονο με το κλασικό, και με την παρουσία του ποταμού Σακουλέβα, δημιουργεί έναν ενδιαφέρον προορισμό προς εξερεύνηση. Στην παλιά πόλη μπορεί κανείς να συναντήσει πληθώρα παλαιών οικημάτων, αναπαλαιωμένων και μη, που σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή.
Με μια δεύτερη ματιά, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η πλειοψηφία των κτιρίων, που απαρτίζουν το παλιό κομμάτι της Φλώρινας, δυστυχώς ανήκουν στην κατηγορία των εγκαταλελειμμένων οικημάτων. Το γεγονός αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς οι συγκεκριμένοι χώροι καταλήγουν να γίνονται εστίες συγκέντρωσης απορριμμάτων, μολύνοντας έτσι το περιβάλλον ενώ παράλληλα δημιουργούν μια δυσάρεστη εικόνα για την πόλη. Η αναπαλαίωση, λοιπόν, των κτιρίων συνίσταται αναγκαία για την διατήρηση του παραδοσιακού στοιχείου, με σκοπό οι νέοι να πληροφορηθούν και να γνωρίσουν το ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό στυλ της εποχής εκείνης. Με τον τρόπο αυτό, ένα μεγάλο μέρος της πόλης θα μετατραπεί σε ένα «ζωντανό» μουσείο, που θα παρουσιάζει τα τοπικά χαρακτηριστικά και θα κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Αν και υπάρχουν μερικά κτίρια, που έχουν υποστεί την διαδικασία της αναπαλαίωσης, αναπαριστώντας το «κλίμα» της τότε εποχής, κυρίως με ιδιωτική πρωτοβουλία, αυτό σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται αρκετό για την διαμόρφωση μιας «νέας» παλιάς πόλης.
Πολλά από τα κτίρια που υπάρχουν μέσα στην πόλη, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του τόπου αυτού, ωστόσο παραμένουν αναξιοποίητα και με το πέρασμα του χρόνου έχουν καταλήξει σε ερείπια. Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η αφύπνιση των πολιτών αλλά και η ευαισθητοποίηση από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών, έτσι ώστε οι επόμενες γενιές να έχουν τη δυνατότητα να «συναντήσουν» τις παλαιότερες.
Εκ μέρους φοιτητών του Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας, στα πλαίσια εργασίας πάνω στο μάθημα «Εφαρμογές Προγραμμάτων για την Αειφορία στο Δημοτικό Σχολείο».
Κουνινιώτη Μελίνα
Κουρέλα Μαρία
Παναγιωτίδου Φωτεινή
Τσάμη Γεωργία