Δ. Παπαδημητρίου: “Το 2017 είναι το έτος της πραγματικής ανάπτυξης” (video, pics)
Τη βεβαιότητά του ότι το 2017 θα είναι η χρονιά της πραγματικής, δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης εξέφρασε χθες από τη Φλώρινα ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε πως η κυβέρνηση εκπονεί σχέδιο ανάπτυξης της χώρας βασισμένο σε τρεις πυλώνες, με στόχο την προσέλκυση άμεσων επενδύσεων, ενώ παράλληλα στοχεύει να συμβάλλει στην απασχόληση χιλιάδων ανέργων μέσω του προγράμματος εγγυημένης απασχόλησης.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως από το 2019 θα υπάρξει μείωση της φορολογίας και του ΕΝΦΙΑ, εξαιτίας της εφαρμογής των αντιμέτρων.
Δείτε στο video αναλυτικά τα όσα είπε:
Αμέσως μετά, ο κ. Παπαδημητρίου ήταν ο κεντρικός ομιλητής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας με βασικό θέμα την Περιφερειακή Ανάπτυξη.
Αναλυτικά όλη η ομιλία του υπουργού στην εκδήλωση:
Χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα βρίσκομαι ανάμεσα σας, και μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να σας μεταδώσω ένα θετικό μήνυμα για την οικονομία της χώρας, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) και τον Νομό Φλώρινας ειδικότερα, μία περιοχή το βασικό πρόβλημα της οποίας είναι η υψηλή ανεργία και η ανάγκη επενδύσεων και εξαγωγών για δημιουργία απασχόλησης.
Το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση που ταλαιπώρησε οκτώ ολόκληρα χρόνια την χώρα, η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας.
Και αυτό δεν είναι ευχολόγιο αλλά βεβαιότητα που μαρτυρούν ήδη από το α’ τρίμηνο του έτους η δυναμική αύξηση των εξαγωγών, η θεαματική προσέλευση τουριστών, η σημαντική επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου, η όψιμη αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων από επιχειρήσεις, η κλιμακούμενη προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων και βεβαίως η αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί, και το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς ακόμη να είχε κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, που ολοκληρώθηκε τη περασμένη Τρίτη και που με την επίσπευση των μεταρρυθμίσεων αναμένεται βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας και υποχώρηση της αβεβαιότητας των επενδυτών για την ελληνική οικονομία.
Η βελτίωση αυτή σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στην ΕΕ, αναμένεται να έχει ιδιαίτερα θετικές επιπτώσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Οι υδάτινοι πόροι της περιφέρειας αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα.
Η γεωπολιτική θέση της περιφέρειας είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί την πύλη εισόδου της χώρας προς τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, σε μία περίοδο που η Ελλάδα εξελίσσεται σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο κυρίως μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.
Η ιδιωτικοποίηση και εκσυγχρονισμός των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, και οι επενδύσεις στην ανάπτυξη των οδικών και σιδηροδρομικών δικτύων που τους συνδέουν με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη, αναπότρεπτα αξιοποιούν την πύλη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας εξασφαλίζοντας της, μεσοπρόθεσμα, μία αναπτυξιακή δυναμική την οποία έχει όμως άμεσα ανάγκη.
Βασικό μέλημα του υπουργείου είναι οι αναπτυξιακές δράσεις να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλες οι περιφέρειες.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι μια περιφέρεια η οποία, εξαιτίας των σκληρών αντιαναπτυξιακών πολιτικών λιτότητας των προηγούμενων χρόνων, πιέζεται από την εκροή επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με συνέπεια να είναι η Περιφέρεια με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε όλη την Ευρώπη (31,3%).
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες αλλά και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, μια περιοχή με σημαντικές και εν πολλοίς αδικαιολόγητες αναπτυξιακές καθυστερήσεις, αλλά και αξιοσημείωτες αναπτυξιακές δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν.
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε διόδους επίλυσης αυτής της αντίφασης.
Αξιοποιώντας κάθε ευκαιρία για δημιουργία από το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η χώρα, σε συνδυασμό με τους πλούσιους φυσικούς πόρους της περιοχής, και την εύρεση νέων χρηματοδοτικών πόρων για επενδύσεις, μεριμνούμε με διαδικασίες διαφανείς και εύκολα προσβάσιμες στους ενδιαφερομένους και τους τελικούς δικαιούχους, για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας στην ΠΔΜ.
Η στόχευση είναι σε καινοτόμα μικρά και μεσαία έργα με πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία και κοινωνία.
Στόχος μας είναι οι επενδύσεις στην καινοτομία σε ποικίλους παραγωγικούς τομείς που παράγουν προστιθέμενη αξία, με προτεραιότητα στη στήριξη της υγιούς νεοφυούς επιχειρηματικότητας, με εξωστρεφή χαρακτηριστικά δυναμικής επέκτασης στις αγορές του εξωτερικού, ώστε να αντιμετωπιστεί η τάση φυγής των νέων εκτός συνόρων.
Στην προσπάθεια αυτή, η ελληνική Πολιτεία συμβάλλει με όσα κίνητρα συμμετοχής στα προγράμματα χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που διαθέτει μέσω των ΕΣΠΑ, του Αναπτυξιακού Νόμου, της σύστασης του «Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας» (ΤΑΜΥΔ) ή και άλλων καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, με τη θέσπιση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών χρεών, με την παροχή στήριξης στην διοργάνωση κλαδικών εκθέσεων, την εκπαίδευση σε εξαγωγική τεχνογνωσία, τα προγράμματα κατάρτισης-επανεκπαίδευσης των ανέργων, και την προώθηση των διακρατικών σχέσεων και εμπορικών συμφωνιών.
Συγκεκριμένα, από το ΕΣΠΑ το Επιχειρηματικό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020, με Προϋπολογισμό 310,4 εκατομ. ευρώ διαρθρώνεται σε 13 άξονες προτεραιότητας εκ των οποίων τρεις:
διαφύλαξη περιβάλλοντος,
βιώσιμες μεταφορές / υποδομές δικτύων και
εκπαίδευση / κατάρτιση για απόκτηση δεξιοτήτων
συγκεντρώνουν το 53% του συνόλου.
Από το σύνολο του Προϋπολογισμού τα ενταγμένα έργα αγγίζουν το 38%, ενώ μέχρι σήμερα έχει δαπανηθεί το 7,5% του συνόλου ή 23 εκατομ.
Σημειώνεται πως η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρηματικού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, δημοσίευσε στις 2-2-2017 Πρόσκληση Β’ Φάσης, Επιλογής 5 προσχεδίων ΕΣΣΒΑΑ (Επιχειρησιακό Σχέδιο Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης), μεταξύ των οποίων και αυτό του Δήμου Φλώρινας.
Η συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη του ΕΠ ΠΔΜ 2014-2020 που διατίθεται για τη χρηματοδότηση των ΕΣΣΒΑΑ ανέρχεται στο ποσό των 41,3 εκατομ. και η υποβολή των προτάσεων είναι δυνατή από 15/06/2017 μέχρι 15/07/2017.
Στον Νομό Φλώρινας έχουν ενταχθεί συνολικά 13 έργα, εξαιρουμένων κρατικών ενισχύσεων, συνολικού προϋπολογισμού 16,7 εκατομ. ευρώ.
Ειδικότερα, στον Δήμο Φλώρινας χωροθετούνται 5 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6 εκατομ, που αφορούν σε παρεμβάσεις υποδοχής παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;
βελτίωσης στην ποιότητα του πόσιμου ύδατος στις Δημοτικές Ενότητες Μελίτης, Περάσματος και Κάτω Κλεινών προϋπολογισμού 2,6 εκατομ;
λειτουργία Κέντρου Ημερησίας Φροντίδας Ηλικιωμένων προϋπολογισμού 97 χιλιάδων ευρώ;
Κέντρου Κοινότητας προϋπολογισμού 229 χιλιάδων ευρώ;
Και, λειτουργία Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Φλώρινας προϋπολογισμού 145 χιλιάδων ευρώ.
Επίσης, στο Δήμο Αμυνταίου χωροθετούνται 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού 6,7 εκατομ ευρώ που αφορούν σε παρεμβάσεις υποδοχής παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς;
επεξεργασία υγρών λυμάτων π/υ 792 χιλιάδων ευρώ; και
βελτίωσης στην ποιότητα του πόσιμου ύδατος 3 εκατομ ευρώ.
Όσον αφορά τη συμμετοχή στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, από τα 13 επενδυτικά σχέδια της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 20 εκατομ ευρώ που έχουν αιτηθεί να ενταχθούν στον Νόμο, τα 4 αφορούν την Φλώρινα και το 1 στο Αμύνταιο.
Εξ αυτών τα 3 σχέδια της Φλώρινας είναι του 1 εκατομ και τα 2 σχέδια των 3 εκατομ. ευρώ.
Ειδικά για το ΤΑΜΥΔ θέλω να τονίσω πως στόχο έχει τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών επιχειρήσεων, και τη χρηματοδότηση των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων στην Περιφέρεια, μέσα από τον σχεδιασμό των κατάλληλων χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως ενδεικτικά ταμεία εγγυήσεων, ταμεία δανειοδοτήσεων, ταμεία μικροπιστώσεων και εγγυητικών επιστολών.
Το ΤΑΜΥΔ έρχεται να συμπληρώσει το εθνικής εμβέλειας ΤΕΠΙΧ χρηματοδοτώντας δραστηριότητες ασύμβατες για το ΤΕΠΙΧ.
Το Επιμελητήριο Φλώρινας έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης με άλλα Επιμελητήρια των Βαλκανίων, όπως: το Κεντρικό Επιμελητήριο στα Σκόπια, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Σερβίας, το Κεντρικό Επιμελητήριο της Βουλγαρίας, την Ένωση Επιμελητηρίων Αλβανίας και το Επιμελητήριο της Πάφου.
Τέλος, αποτέλεσμα όλων αυτών των πολύ σημαντικών δράσεων είναι η σχεδίαση και υποβολή από το Επιμελητήριο Φλώρινας, 2 προτάσεων διασυνοριακής συνεργασίας στα πλαίσια των προγραμμάτων Εδαφικής Συνεργασίας ΕΛΛΑΔΑ – Σκοπίων (Προώθηση του Παραλίμνιου Διασυνοριακού Τουρισμού) & ΕΛΑΔΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ (Ανάδειξη & Προώθηση των φασολιών Πρεσπών), αλλά και η ενεργός συμμετοχή του, στην σχεδίαση και υποβολή πρότασης, για την δημιουργία μιας Βαλκανικής Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, στα πλαίσια του BALKAN-MED.
Αναγνωρίζοντας τις πρωτοβουλίες και σημαντικές προσπάθειες του Επιμελητήριου Φλώρινας, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, συμβάλουμε με τις πράξεις μας ως κεντρική διοίκηση στην στήριξη του επιμελητήριου.
Γνωρίζουμε ότι μέσα στις δύσκολες συνθήκες υπάρχουν δυνατότητες στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ανάπτυξη και ενίσχυση δραστηριοτήτων σε κλάδους, όπως οι μονάδες εναλλακτικού τουρισμού, ο οικοτουρισμός, τα θερμικά πεδία για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας, δυναμικά προϊόντα αγροτοδιατροφής, τομείς που αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν, στην εξειδίκευσή τους, μοχλό τόνωσης για ολόκληρη την τοπική οικονομία.
Η κυβέρνηση εκπονεί ένα σχέδιο ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Σε αυτή την προσπάθεια είναι απόλυτα απαραίτητη η συμβολή και των 13 περιφερειών, δημάρχων και τοπικών φορέων καθώς και πολιτών.
Στην αναπτυξιακή στρατηγική θα προβάλλουμε τα κύρια πλεονεκτήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανάπτυξη.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι :
- Γεωπολιτική θέση, πολιτισμός, κλιματικές συνθήκες, αξιόλογες υποδομές, διαθέσιμο ανθρώπινο κεφάλαιο
- Μεγάλα δομικά προβλήματα εμποδίζουν την παραγωγική, θεσμική και κοινωνική ανασυγκρότηση
Οι Κεντρικοί Πυλώνες για το Νέο Αναπτυξιακό Πρότυπο της Χώρας είναι :
1ος Προσανατολισμός:
Προς ένα παραγωγικό μοντέλο προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και έντασης γνώσης, και ταυτόχρονα δόμηση νέων δυναμικών πλεονεκτημάτων:
- Ενίσχυση του τεχνολογικού περιεχομένου προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως μέσα από την υιοθέτηση καινοτόμων διαδικασιών.
- Στροφή σε διεθνώς εμπορεύσιμες υπηρεσίες και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.
- Αποτελεσματική ενσωμάτωση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού, που συνολικά θα βελτιώσουν το έλλειμμα παραγωγικότητας.
2ος Προσανατολισμός
Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, που αποτελεί απολύτως αναγκαίο στόχο λόγω και του διαχρονικού ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.
3ος Προσανατολισμός
Ενίσχυση των συνεργασιών των επιχειρήσεων με δημιουργία εσωτερικών αλυσίδων αξίας και συστάδων επιχειρήσεων (clusters) προκειμένου να μετατραπεί σε πλεονέκτημα το πολύ μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων και να δημιουργηθεί μία κρίσιμη μάζα που θα επιτρέψει την είσοδό τους στις διεθνείς αγορές και θα βελτιώσει συνολικά τη θέση της ελληνικής οικονομίας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας.
Οι Στόχοι που διασφαλίζουν την Αναπτυξιακή Στρατηγική
- Ενίσχυση της Απασχόλησης – Μείωση της Ανεργίας:
Θα προέλθει αφενός από την αύξηση των επενδύσεων αφετέρου από την μείωση της ανεργίας μέσω κοινωνικών πολιτικών.
- Αντιμετώπιση της Φυγής Εξειδικευμένου Δυναμικού:
Αύξηση του ΑΕΠ/κεφαλή ώστε να πετύχουμε το στόχο της συγκράτησης του πληθυσμού και ιδίως των εξειδικευμένων νέων στην χώρα.
- Βελτίωση Ανταγωνιστικότητας – Επιχειρηματικό Περιβάλλον:
- Σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.
- Ενεργή πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων, αναβάθμισης επιχειρήσεων και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
- Προώθηση της Κοινωνικής και Περιφερειακής Συνοχής
- Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μεγάλων κοινωνικών ομάδων που βιώνουν με ακραίο τρόπο τις συνθήκες της κρίσης, και συγκεκριμένα μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες φτώχειας στα προ κρίσης επίπεδα
Τα Κύρια Αναπτυξιακά Μέσα είναι:
- Ολοκληρωμένος αναπτυξιακός σχεδιασμός, συνεκτικός συντονισμός, αποτελεσματική υλοποίηση, διαρκής παρακολούθηση και αξιολόγηση.
- Βραχυχρόνια μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και της μεταναστευτικής εκροής.
- Αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και δημόσιων πηγών χρηματοδότησης.
- Αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.
- Αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και πλήρης αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και δημόσιων πηγών χρηματοδότησης.
- Αποτελεσματική ρύθμιση των αγορών χρήματος, εργασίας και προϊόντων.
- Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
- Επιτυχής ρύθμιση δημοσιονομικών πλεονασμάτων και δημοσίου χρέους.
Τομείς αιχμής
- Αγροτικός τομέας – Αγροδιατροφικό Σύμπλεγμα
- Μεταποίηση-Βιομηχανία
- Τουρισμός σε όλες τις μορφές του, αγροτουρισμός, θρησκευτικός, πολιτισμικός
- Εμπόριο
- Ναυτιλία, Logistics και Μεταφορές
- Κατασκευές / Υποδομές
- Ενέργεια, Εξοικονόμηση Ενέργειας και Δίκτυα
- Αμυντική Βιομηχανία
- Κυκλική Οικονομία
Υπό αυτό το πρίσμα εργαζόμαστε, ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι εύστοχες και αποτελεσματικές σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τόσο στο αναπτυξιακό όσο και στο κοινωνικό σκέλος, προκειμένου να εξειδικεύονται με βάση τις ανάγκες της περιοχής, και να αξιοποιούνται τα εργαλεία χρηματοδότησης, όλοι οι πόροι, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
Είμαι διπλά αισιόδοξος, τόσο για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας γενικά, γιατί έχω εμπιστοσύνη στις δικές σας δημιουργικές δυνάμεις, και επιχειρηματικές δεξιότητες για μία ανταγωνιστική ανάπτυξη όλης της περιοχής.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι καλή συνέχεια.