Ο βουλευτής Κώστας Σέλτσας για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των λιγνιτικών πεδίων της Δυτικής Μακεδονίας (video)
Τοποθέτηση στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος
Είναι αλήθεια ότι αποτελεί ευλογία και κατάρα ταυτόχρονα για έναν τόπο όταν αυτός έχει ορυκτό πλούτο στα σπλάχνα του. Καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα, καθώς οι μέχρι τώρα δράσεις της εξορυκτικής δραστηριότητας έχουν δείξει ότι η περιοχή μας δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οι δείκτες ανεργίας σε τοπικό επίπεδο έχουν φτάσει στο ζενίθ. Τα τελευταία 25 χρόνια που δραστηριοποιείται η ΔΕΗ στο ορυχείο Αμυνταίου και τον ΑΗΣ Αμυνταίου αλλά και τα 15 χρόνια της λειτουργίας του ΑΗΣ Μελίτης Ι μας έχουν οδηγήσει στο να χάσουμε μια ολόκληρη γενιά. Έχουμε αποκόψει μια ολόκληρη γενιά από τις δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα είναι πολύ δύσκολο να επανέλθουμε στη πρότερη κατάσταση.
Ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την κατολίσθηση του ορυχείου στο Αμύνταιο πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δρόμος για την μετεγκατάσταση του οικισμού των Αναργύρων έχει ανοίξει. Ο υπουργός προανήγγειλε την αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού, οπότε αναμένουμε από τον κύριο υπουργό την υπογραφή της υπουργικής απόφασης.
Θέλω, όμως, να επιστήσω την προσοχή των μελών της επιτροπής στην ιδιαιτερότητα της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή της Φλώρινας. Η ιδιαιτερότητα αυτή εντοπίζεται στο ορυχείο της Αχλάδας. Εκεί την εξορυκτική δραστηριότητα έχει αναλάβει μια ιδιωτική εταιρεία. Η εταιρεία αυτή φαίνεται πως στο διάβα των χρόνων δεν έχει επιδείξει την καλύτερη συμπεριφορά σε ζητήματα περιβάλλοντος και περιβαλλοντικής αποκατάστασης, όπως ίσως και η ΔΕΗ. Ήδη από τον Σεπτέμβρη και μετά η Επιθεώρηση Μεταλλείων έχει δώσει το δικαίωμα στην εταιρεία να εξορύξει στα 150 μέτρα από το τελευταίο σπίτι του οικισμού της Αχλάδας. Όπως καταλαβαίνουμε η απαλλοτρίωση και η μετεγκατάσταση της Αχλάδας πρέπει να γίνει άμεσα και αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο δεν αναφέρθηκε ο κύριος Περιφερειάρχης
Επίσης, ένα άλλο Θέμα που πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή είναι και ο όμορος των Αναργύρων οικισμός, τα Βαλτόνερα. Εξαιτίας της κατολίσθησης του ορυχείου και του ρήγματος των Αναργύρων, ο οικισμός αυτός έχουν υποστεί σοβαρά ρήγματα τόσο στα σπίτια όσο και στις υποδομές του.
Επίσης, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα λιγνιτωρυχεία της Βεύης, τα οποία συνδέονται με τη ΜΕΛΙΤΗ 2, είτε αυτή γίνει με τη μορφή της σύμπραξης, είτε από αμιγώς ιδιωτικά κεφάλαια. Πρέπει να ξέρουμε τι Θα κάνουμε ώστε να ξέρουμε πως Θα συμπεριφερθούμε στο περιβάλλον, γιατί μπορεί η Κοζάνη να είναι στη μεταλιγνιτική περίοδο, αλλά εμείς ουσιαστικά τώρα μπαίνουμε στη λιγνιτική περίοδο και πρέπει έγκαιρα να αποκλείσουμε τα αρνητικά ούτως ώστε να έχουμε μόνο Θετικά αποτελέσματα -τα όποια Θετικά αποτελέσματα-μπορεί να έχουμε από την εξόρυξη.