Ομιλία για τις πόλεις της Αρχαίας Μακεδονίας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας (video, pics)
Με μια εξαιρετική ομιλία από την Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη – Ακαμάτη*, επίτιμη διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Θέμα της ομιλίας της ήταν οι «Πόλεις της αρχαίας Μακεδονίας: Οικιστική ανάπτυξη και κοινωνικές – οικονομικές δομές του χθες και του σήμερα», καθώς το κεντρικό θέμα των “Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για τη διετία 2017-2018 είναιι η πόλη, ως ένα ζωντανό και σε συνεχή εξέλιξη πολιτισμικό φαινόμενο, σε όλες τις διαστάσεις και τη δυναμική του
Την ομιλήτρια καλωσόρισε η Χριστίνα Ζιώτα, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φλώρινας.
Μία ημέρα νωρίτερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας σε συνεργασία με το φεστιβάλ Perform 2 του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, προσέφερε μια περιήγηση στο ιστορικό παρελθόν της Φλώρινας, μια διαδρομή μέσα στην πόλη με στάσεις σε χαρακτηριστικά κτίριά της.
Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από την αρχαιολόγο Ελπινίκη Ναούμ. Συμμετείχαν με performance, υπό το συντονισμό της επίκουρης καθηγήτριας Αγγελικής Αυγητίδου, οι φοιτητές και φοιτήτριες: Αφροδίτη Δάφνου, Μαρία Ζούρου, Θανάσης Μπαμπάνης, Νάνσυ Παπαδοπούλου, Αριάδνη Πεδιωτάκη και Μαργαρίτα Τσουλουχά (ομάδα DDT).
* Η αρχαιολόγος Δρ. Μαρία Λιλιμπάκη – Ακαμάτη υπηρέτησε από το 1974 ως το 2009 στο Υπουργείο Πολιτισμού, στις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μυτιλήνης και Κυκλάδων και στη ΙΖ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την οποία και διηύθυνε (1991-1993, 1996-2009). Από το 2002 ως και το 2015 διετέλεσε Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του έργου Συντήρηση-Ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου Πέλλας, που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Γ΄ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ. Έχει πλουσιότατο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο ενεργητικό της και πολυετή εμπειρία σε έργα συντήρησης και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων. Μεταξύ των πολυάριθμων αρχαιολογικών χώρων που ερεύνησε και/ή εργάστηκε για τη διατήρηση και την ανάδειξή τους, η Ελληνιστική Πόλη της Φλώρινας και η Ελληνιστική Πόλη Πετρών Αμυνταίου. Μεταξύ των μουσειακών έργων που έφερε εις πέρας με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλώρινας. Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνεται η οικιστική αρχιτεκτονική, η εξέλιξή της και οι ποικίλες παράμετροι – δημογραφικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολιτικές – που συμβάλουν στη διαμόρφωσή της.