Απαντήσεις περί της ελληνικότητας της Μακεδονίας μας
Του Αρχιμ. Κοσμά Λαμπρινού
Επειδή οι γείτονές μας, και αναφερόμαστε στους Σκοπιανούς, ισχυρίζονται ψευδώς ότι το κράτος των Σκοπίων πρέπει να φέρει το όνομα Μακεδονία τους λέμε ορισμένες αλήθειες οι οποίες αποδεικνύουν την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Ως χριστιανοί βέβαια, σε καμμία περίπτωση δεν μισούμε τους γείτονές μας, αλλά και ποτέ δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τους αγώνες των προγόνων μας για να διαφυλάξουν την Μακεδονία μας Ορθόδοξη και Ελληνική.
Το όνομα Μακεδονία ανήκει κατ’ αρχάς στους έλληνες Μακεδόνες διότι και αυτός ο Μέγας Αλέξανδρος ήτο έλλην. Η Ελληνική καταγωγή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και γενικότερα των Αργεάδων Βασιλέων της Μακεδονίας αποτελούσε και γεγονός όχι μόνο ελλήνων ιστορικών, αλλά και Ρωμαίων. Το γεγονός αυτό, το γεγονός δηλαδή της ελληνικότητας του Μ. Αλεξάνδρου φανερώνει και μια γενικότερη αντίληψη Ἑλλήνων και Ρωμαίων, χωρὶς βέβαια να εξαιρούμε τους μακεδόνες της Ελλάδας, η οποία αντίληψη πρέσβευε πως τα μέλη του Βασιλικού οίκου της Μακεδονίας κατάγονταν από το Άργος της Πελοποννήσου.
Παλαιότερες πηγές της Ιστορίας του Ησιόδου (700 π.Χ.), οι οποίες σώζονται αποσπασματικά στο έργο «Ηοίαι» ή «κατάλογος γυναικών» κάνουν και νύξη περί της γενεαλογίας των αρχαίων ελλήνων, προσδιόριζαν τους πρώτους Μακεδόνες ως αναπόσπαστο μέρος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου. Όπως είναι φανερό, λοιπόν, αφού οι πρώτοι Μακεδόνες δεν είναι ξένοι των Ελλήνων είναι και μέρος της Ελληνικής Γενεαλογίας του ιστορικού Ησιόδου. Είναι παντελώς παράλογο στον αρχαίο κόσμο ένας δήθεν «μη Ελληνικός λαός», ο οποίος κατά την διάρκεια της μετανάστευσής του προς την ευρύτερη περιοχή-γνωστή μετέπειτα ως Μακεδονία-να μετονομάζει μη υπάρχοντα τοπωνύμια ως Ελληνικά. Όπως ακριβώς συνέβη και με την μετονομασία από τους πρώτους Μακεδόνες των Φρυγικών τοπωνυμίων π.χ. η Έδεσσα με την Ελληνική λέξη Αιγαί. Το παραπάνω αδιάσειστο στοιχείο, συνεπικουρούμενο με την Ελληνικότητα των ελάχιστα διασωζόμενων ονομάτων των πρώτων Μακεδόνων, αποτελούν και ταφόπλακα στον εσφαλμένο ισχυρισμό των γειτόνων μας πως δήθεν οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα.
Δεν είναι όμως μόνο αυτές οι αποδείξεις της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Υπάρχουν και πολλές άλλες διασωζόμενες γραπτές φιλολογικές και αρχαιολογικές ανακαλύψεις των αρχαιολόγων, οι οποίοι στις μελέτες τους των Κλασσικών και Ελληνιστικών χρόνων διαπίστωσαν ότι και οι Μακεδόνες θεωρούσαν τους εαυτούς τους Έλληνες, και ήταν κομιστές της Ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην Ασία.
Στην ουσία οι αρχαίες Ελληνικές πηγές απέδιδαν μερικά από τα πιο παρειωτικά αισθήματα σε Μακεδόνες (Ηρόδοτος), περιεγραφαν μνήμες από την Ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων (Ησίοδος, Ελλάνικος, Ηρόδοτος), αλλά και αναφέρουν επίσης για συμμετοχή στα κοινά των υπολοίπων Ελλήνων, όπως την Δελφική Αμφικτυωνία και τους Πανελλήνιους αγώνες, (Ηρόδοτος, Θουκιδίδης, Αισχίνης….κλπ.)
Επειδή όμως σ’ ένα άρθρο δεν μπορούμε να αναφέρουμε και πολλές, πάμπολλες αποδείξεις που αποδεικνύουν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας μας αναφέρουμε και περί της εκστρατείας του Μ. Αλεξάνδρου στη Περσία.
Ο Μ. Αλέξανδρος πραγματοποίησε μια Πανελλήνια εκστρατεία εναντίον της Περσίας και διαμέσου των κατακτήσεων του διέδωσε τον Ελληνισμό, μαζί με ένα τεράστιο κύμα εποικισμού σε όλη την τωρινή Μέση Ανατολή. Δημιούργησε οικονομικά και πολιτιστικά, έναν ενιαίο κόσμο, ο οποίος εκτείνονταν από την Ελλάδα έως την Punjab της Ινδίας με την Ελληνική (Κοινή) σαν Iingua franca. Κατασκεύασε ένα δίκτυο από 30 Ελληνικές πόλεις σε όλη την επικράτεια της αυτοκρατορίας του.
Σας ευχαριστώ θερμά για την δημοσίευση του άρθρου και ελπίζω στο μέλλον να συνεργαστούμε εκ νέου