Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής
Τα ξημερώματα της Κυριακής 25 Μαρτίου, στις 03:00, αλλάζει η ώρα σε θερινή. Έτσι όλοι πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά ώστε να δείχνουν 04:00.
Αυτό για φέτος, γιατί από του χρόνου μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα, αφού η ΕΕ ήδη συζητά για την κατάργηση του μέτρου.
Το μέτρο προβλέπει ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ πρέπει να αλλάζουν την ώρα σε θερινή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου στις 01:00 ώρα Γκρίνουιτς (GMT) και σε χειμερινή την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου πάλι την ίδια ώρα.
Ωστόσο στις αρχές Μαρτίου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της διερεύνησης των συνεπειών της αλλαγής ώρας και ζήτησε από τον Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει σχέδιο αναθεώρησης της σχετικής Οδηγίας. Υπέρ του ψηφίσματος είχαν ταχθεί 384 ευρωβουλευτές ενώ 153 το είχαν καταψηφίσει.
Η πρώτη αναφορά που υπάρχει για χρησιμοποίηση της θερινής ώρας ήταν από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο (Benjamin Franklin) σε ένα γράμμα του που δημοσιεύθηκε σε μία γαλλική εφημερίδα. Σε αυτό το γράμμα δεν υπάρχει αναφορά για αλλαγή της ώρας αλλά πρόταση να ξυπνούν οι άνθρωποι μία ώρα νωρίτερα!
Η πρώτη φορά που προτάθηκε το ζήτημα σοβαρά ήταν από τον Γουίλιαμ Γουίλετ (William Willett) στο άρθρο του «Waste of Daylight» που δημοσιοποιήθηκε το 1907 αλλά τελικά δεν κατάφερε να πείσει την Βρετανική κυβέρνηση. Αν και πραγματοποιήθηκε τελικά η ιδέα του, τελικά δεν κατάφερε να την δει να πραγματοποιείται, γιατί πέθανε το 1915.
Η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η ιδέα ήταν από την γερμανική κυβέρνηση κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου από 30 Απριλίου ως 1η Οκτωβρίου του 1916. Λίγο μετά το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε εφαρμόζοντας τη θερινή ώρα από 21 Μαΐου ως 1η Οκτωβρίου 1916. Αργότερα, στις 19 Μαρτίου του 1918, το Αμερικανικό Κογκρέσο καθιέρωσε την τυπική χρήση των χρονικών ζωνών και επισημοποίησε την αλλαγή της θερινής ώρας για όλον τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Το μέτρο αυτό όμως καταργήθηκε αμέσως, λόγω της δυσαρέσκειας του κόσμου.
Πλεονεκτήματα
Το βασικό πλεονέκτημα της χρήσης του μέτρου της θερινής ώρας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον ήλιο.