Ομιλία Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ
Δείτε στο παρακάτω video την ομιλία του βουλευτή Φλώρινας της Ν.Δ. Γιάννη Αντωνιάδη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής (23/4/2018) κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την πώληση Μονάδων της ΔΕΗ.
Ακολουθεί και το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας.
Ομιλία Γ. Αντωνιάδη σε Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, Νομοσχέδιο για την πώληση Μονάδων της ΔΕΗ
σ/ν: «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού»
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα είμαι όσο πιο σύντομος μπορώ και θα ευχηθώ πρώτα χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες.
Θα ήθελα να δώσω μια απάντηση στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους άλλους συναδέλφους. Κύριοι συνάδελφοι, μαθήματα για τα ευεργετήματα της κρατικής Δ.Ε.Η. μη μας κάνετε. Την κρατική Δ.Ε.Η. εμείς τη δημιουργήσαμε, εμείς τη στηρίξαμε επί δεκάδες χρόνια, εμείς στηρίξαμε και τους εργαζόμενους της Δ.Ε.Η., γιατί αναγνωρίζαμε ότι εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Αφήστε, λοιπόν, τα μαθήματα.
Επειδή μίλησε ο κύριος συνάδελφος για τα πλεονεκτήματα του αερίου θέλω να πω, ότι το αέριο είναι ξένο καύσιμο και εάν μας κλείσουν την κάνουλα, ρεύμα δεν παίρνουμε από πουθενά. Ό,τι ευεργετήματα και να έχει, το εθνικό μας καύσιμο είναι ο λιγνίτης.
Έρχομαι, λοιπόν, στη διαδικασία του επείγοντος, η οποία δεν μας τιμάει, γιατί μιλάμε για ένα θέμα το οποίο το 2013-2014, κυριολεκτικά είχε ταρακουνήσει τα πολιτικά πράγματα και θυμάστε όλοι τι γινόταν και βέβαια ήταν ενός από τους βασικούς πυλώνες της νίκης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ..
Αξίζει δε να θυμηθούμε, ότι είχε πει ο κ. Τσίπρας, ότι πρόκειται για ένα εθνικό έγκλημα που πρέπει να αποτραπεί, ότι όλος ο νομός Φλώρινας είναι προς πώληση και ο κ. Καμμένος έλεγε τότε «δωρίζουν τη δημόσια περιουσία στους χρηματοδότες τους».
Γι’ αυτό σήμερα, κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο έπρεπε να έχει έναν τίτλο «ΣΥΓΓΝΩΜΗ». Συγνώμη, απέναντι στον ελληνικό λαό τον οποίο εξαπατήσατε, συγνώμη απέναντι στο λαό της Δυτικής Μακεδονίας και συγνώμη απέναντι στο λαό της Αρκαδίας, αλλά αυτό είναι ένα συνειδησιακό πρόβλημα και αφού ο τίτλος είναι έτσι, πάω παρακάτω.
Κύριε Υπουργέ, έρχομαι στο πρώτο πολιτικό ερώτημα που περιμένουμε όλοι να ακούσουμε.
Πότε πράττατε το σωστό, τότε ή τώρα; Για να ξέρει ο ελληνικός λαός, εάν τότε ψήφισε το λάθος ή εάν τώρα στηρίζει το λάθος. Αυτό όλοι περιμένουμε να το ακούσουμε.
Άρα, λοιπόν, οι συνοπτικές διαδικασίες για ένα τέτοιο θέμα μείζονος σημασίας και μάλιστα το ωραίο είναι, ότι επιλέγετε πάντα εορτές Αγίων.
Διερωτώμαι, εάν είχατε καλές σχέσεις το κάθε νομοσχέδιο θα είχε και έναν προστάτη Άγιο, σήμερα η πώληση προστάτη τον Άγιο Γεώργιο, τον 15 Αύγουστο το Μνημόνιο.
Έρχομαι τώρα σε ένα άλλο θέμα που είναι σοβαρό.
Πουθενά μέσα δεν γράφει τη λέξη «πώληση». Διαβάζοντας, λοιπόν, τον τίτλο του νομοσχεδίου «Διαρθρωτικά μέτρα για τη πρόσβαση λιγνίτη….» αυτό μπορεί να περάσει.
Πάμε τώρα στο άρθρο 3, «Πλαίσιο διαγωνιστικής διαδικασίας για την ολοκλήρωση της αποεπένδυσης» και σας ερωτώ, κύριε Υπουργέ, πού μάθατε τα ελληνικά και εσείς και οι συντάκτες;
Συγγνώμη, «από-επένδυση» είναι όταν το ίδιο εργοστάσιο, με το ίδιο καύσιμο, παράγει ρεύμα με το λιγνίτη, όταν το χρησιμοποιεί ο ιδιώτης και είναι «επένδυση» όταν το χρησιμοποιεί η Δ.Ε.Η.; Εδώ, η μόνη διαφορά είναι η πώληση. Το ίδιο εργοστάσιο το έχει η Δ.Ε.Η., την άλλη στιγμή το παίρνει ο ιδιώτης. Τι άλλαξε; «Από-επένδυση» είναι, κύριε Υπουργέ, όταν κλείνετε τα εργοστάσια.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ (Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας): (εκτός μικροφώνου) Δεν φταίω εγώ. Μας διευκολύνει η αντιπαραβολή της λέξης.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: Ναι, πείτε μου. Αλλά η «από-επένδυση» δεν ταιριάζει εδώ. Εδώ ταιριάζει ή μόνο πώληση ή δωρεά, αν έχετε σκοπό να τα χαρίσετε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εκτός από θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας, υπάρχει και νομικό πρόβλημα. Ρωτήστε τους νομικούς σας. Γιατί το πουλάτε και εσείς μιλάτε για «από-επένδυση». Πουλάτε. Άλλη η έννοια της «από-επένδυσης» και άλλη η έννοια της πώλησης. Είναι πολύ ξεκάθαρο αυτό το οποίο σας λέω και παρακαλώ πολύ να το διορθώσετε και σας παρακαλώ, όταν θα έρθει στην Ολομέλεια, να βάλετε τον σωστό όρο.
Συνεχίζω και θα είμαι αρκετά σύντομος. Έρχομαι μόνο σε ένα θέμα. Δεν θα σας πω γιατί δεν το ψηφίζουμε. Εγώ θα σας πω έναν από τους πολλούς λόγους, γιατί δεν υπάρχει κανένα αντισταθμιστικό για τις τοπικές κοινωνίες. Για τα δικαιώματα των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. είπαμε όλοι πολλά, για το Εθνικό Ενεργειακό Σχέδιο είπαν όλοι πολλά, αλλά για να δούμε λίγο και αυτές τις έρημες τοπικές κοινωνίες. Τι γινόταν επί δεκάδες χρόνια; Είμαι σαφής, επί δεκάδες χρόνια. Έτσι επιμερίζω την ευθύνη. Επτακόσια πενήντα εκατομμύρια πληρώναμε, κατ’ έτος, για την ηλεκτροδότηση των νησιών. Σωστά και δίκαια. Πληρώναμε επιδότηση για την ηλεκτροδότηση όλης της ξηράς, για να πάει το ρεύμα από τη Φλώρινα στην Αθήνα, από τρία λεπτά την κιλοβατώρα, τώρα πάει στα εννιά λεπτά. Άρα ο Αθηναίος πληρώνει όσο και ο Φλωρινιώτης παραγωγός χωρίς να έχει επιδότηση ο παραγωγός και την έχει μόνον ο Αθηναίος. Πόσα λεφτά έχουν πάρει οι Φλωρινιώτες, οι Κοζανίτες και οι Αρκάδες από το κλέψιμο του ορυκτού πλούτου που λέγεται λιγνίτης; Ούτε ένα ευρώ, διότι η Δ.Ε.Η.
έλεγε ότι είναι κρατική εταιρεία και όταν έγινε Α.Ε., πάλι δεν έδινε ούτε ένα ευρώ, ενώ αν ήταν ιδιωτική εταιρεία θα έδινε το λεγόμενο λιγνιτόσημο .
Άρα, λοιπόν, αυτές οι περιοχές, με τελευταίο το θέμα του Α.Ε.Π., εξαιτίας της Δ.Ε.Η., η οποία συμμετείχε, παλαιότερα, στο Α.Ε.Π. Δυτικής Μακεδονίας με 30% και τώρα με 40%, φαίνονταν πλούσιες, αλλά είναι φτωχές διότι ο πλούτος διαχέεται σε όλη την Ελλάδα και εμείς χάνουμε δεκάδες εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ. Τα προγράμματα για την καταπολέμηση της ανεργίας, σε ισοδύναμες περιφέρειες, είναι διπλάσια. Στον αναπτυξιακό νόμο η Θεσσαλονίκη έχει 40% επιδότηση, ενώ η Φλώρινα, που είναι πιο φτωχή, έχει 30%. Πώς να συναγωνιστεί το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης; Στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» που δώσατε προηγουμένως τα λιγότερα χρήματα και γενικά στα άλλα, τα αγροτικά, τα αναπτυξιακά. Γιατί; Γιατί φαινόμαστε πλούσιοι ενώ είμαστε φτωχοί και δεν λέω ότι φταίει η σημερινή Κυβέρνηση, αλλά πρέπει αυτό να αναπληρωθεί από εθνικούς πόρους.
Γι’ αυτό, λοιπόν, λέω, κύριε Υπουργέ, εάν αύριο κτιστεί, το πάρει ο νέος ιδιοκτήτης και εκτίσει και τη δεύτερη μονάδα, ποιος τον εμποδίζει να πάρει εργαζόμενους – όπως έκανε η εταιρεία από την Κίνα- και να τους βάζει να μένουν στα ΤΟΛ; Υπάρχει, μέσα στο νομοσχέδιο, κάτι που να τον υποχρεώνει να πάρει πρώτο το ντόπιο δυναμικό; Και σας το λέω αυτό, γιατί ήταν μια άλλη επιχείρηση, ένα εργοστάσιο κατασκευής παπουτσιών ή ένα σουπερμάρκετ, δεν θα μπορούσαμε να υποχρεώσουμε τον ιδιοκτήτη. Ας πάρει όποιον θέλει. Εδώ, όμως, διαχειρίζεται πλούτο, στον οποίο η τοπική κοινωνία έχει μετοχές. Διαχειρίζεται το δικό μας λιγνίτη. Άρα, δικαιούμαστε και πρέπει να έχουμε προτεραιότητα στις προσλήψεις των ανέργων. Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη και το ζητάμε και από σας και πρέπει να συμπεριληφθεί μέσα στο νομοσχέδιο ότι πρέπει να δοθεί άμεσα 50% έκπτωση στους αγρότες και στους επιχειρηματίες, όσο ρεύμα και να καίνε. Στα δε νοικοκυριά, δωρεάν για να αντισταθμίσουν όλα αυτά τα δεκάδες εκατομμύρια, που χάνουν.
Θέλω, λοιπόν, να πω το θέμα της πρόσληψης των ανέργων και τουλάχιστον το θέμα του δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος είναι εκ των ουκ άνευ, έχω και άλλα να πω, δεν θα τα πω, τα οποία πρέπει να περιλαμβάνονται μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο, οπωσδήποτε.
Και θέλω να ολοκληρώσω, θα πάω στην τελευταία πρόταση απευθείας, η πώληση των μονάδων σήμερα από την κυβέρνηση αποτελεί την μεγαλύτερη απάτη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που άλλα υποσχέθηκαν για να υφαρπάξουν την ψήφο του ελληνικού λαού και άλλα πράττουν σήμερα.
Ερωτώ κύριε Υπουργέ, ένα ερώτημα αιωρείται στους αιθέρες τους ελληνικούς, τι άλλο πρέπει να γίνει για να υποβάλλεται την παραίτησή σας, εσείς, ο κ. Σταθάκης, ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος;
Να είστε καλά και χρόνια πολλά.